Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Biznes
AKTUALIZACJA 06.10.2020
>> WŁAŚNIE OPUBLIKOWANA – NOWA 7 WERSJA STANDARDU IFS FOOD <<
Międzynarodowy Komitet Techniczny IFS postanowił opublikować zmodyfikowaną wersję standardu IFS Food v 6 w postaci IFS v 6.1, która będzie obowiązywać z dniem 1 lipca 2018 roku.
Nowa wersja 6.1. standardu IFS Food będzie obejmować głównie aktualną wersję programu IFS Food z kwietnia 2014 roku, odniesienia do aktualnej doktryny IFS Food dotyczącej żywności, a także dodatek do nowego rozdziału 4.21 "Zafałszowania żywności".
NAJWAŻNIEJSZE ZMIANY W IFS v 6.1
W zmodyfikowanej wersji IFS Food Standard v 6.1:
1) Dodano wymagania dotyczące zafałszowania żywności.
Wymagania te zostaną wprowadzone poprzez dodanie nowej sekcji poświęconej zapobieganiu oszustwom w branży spożywczej, która obejmuje trzy główne wymagania w zakresie:
2) Zweryfikowano wymagania dotyczące zarządzania alergenami.
W oparciu o analizę zagrożeń i ocenę związanego z nimi ryzyka, wprowadzono środki kontroli od przyjęcia do wysyłki, aby zminimalizować ryzyko wzajemnego zanieczyszczenia produktów przez alergeny. Środki kontroli są sprawdzane.
3) Zaktualizowano bazę internetowej IFS zarówno w dostępach dla jednostek certyfikujących, jak i dla certyfikowanych firm.
4) dodano opis procedur Programu integralności do zasad obowiązujących od 01 maja 2017
5) wprowadzono obowiązek umieszczanie kodów QR na certyfikacie IFS w celu łatwiejszej weryfikacji jego autentyczności
Zmiany zostały wdrożone poprzez:
IFS zapewnia bezpłatne seminarium internetowe na temat głównych zmian.
Nagrania są dostępne na Platformie e-learningowej IFS.
Nowa wersja standardu IFS Food v 6.1 jest obecnie dostępna w języku angielskim na stronie:
https://www.ifs-certification.com/index.php/en/standards/251-ifs-food-en
Kalendarz wdrożenia zmian i wynikające działania:
- 1 lipca 2018 roku wejście w życie nowej wersji standardu IFS Food v 6.1.
NIE będzie okresu przejściowego!
- Firmy, które są audytowane w okresie po 1 lipca 2018r. przejdą audit na zgodność z IFS Food 6.1
- Firmy, które mają niezapowiedziane audity IFS zaplanowane do lipca 2018, będą musiały przejść kolejny audit do 1 kwietnia 2019!
- W przypadku firm, które zostaną poddane niezapowiedzianemu audytowi 1 lipca 2018 roku lub później, audyty takie zostaną przeprowadzone w oparciu o wersję 6.1 standardu IFS Food.
- W IV kwartale 2018 roku planowane jest wydanie 7 wersji IFS Food.
- Wymagania 7 wersji standardu zaczną obowiązywać od września 2019 roku.
W tej wersji IFS będzie się ubiegał o certyfikację GFSI (Global Food Safety Initiative).
Główne zagadnienia standardu IFS Food wersji 7 będą zgodne z nową wersją Codex Alimentarius, obejmującą integralność produktu, w tym zarządzania łańcuchem dostaw i koncentracji na wymaganiach dotyczących pakowania w procesie rozwoju produktu i pakowania.
Słowa kluczowe: zafałszowane produkty spożywcze, zafałszowanie żywności, food fraud
Przeczytaj także
IFS - International Featured Standards ma przyjemność poinformować o publikacji nowej 7 wersji Standardu IFS Food. IFS Food jest uznanym na całym świecie standardem oceny producentów żywności, który kładzie duży nacisk na bezpieczeństwo żywności oraz jakość produktów i związanych z ich wytwarzaniem procesów.
Międzynarodowy Komitet Techniczny IFS ogłosił, że rozpoczyna prace nad nową wersją standardu IFS Food, która ma zostać opublikowana w pierwszym kwartale 2020 roku. Głównymi zmianami jakie wprowadzić ma siódma wersja standardu są...
IFS jest asocjacją przedsiębiorstw handlowych i przemysłowych, które dążą do wspólnego celu. Ich zadaniem jest oparta na jednolitych standardach kontrola producentów, przedsiębiorstw...