Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Indie – największy producent mleka na świecie

Kategoria: Biznes

Indie są największym producentem mleka na świecie. Według listopadowych szacunków FAO w 2020 r. produkcja mleka (wszystkich gatunków zwierząt) w Indiach wzrośnie o 2,1% do 195 mln t co będzie odpowiadać 23-proc. światowej produkcji tego surowca. Tempo wzrostu będzie jednak zdecydowanie niższe, niż w latach 2015-2019, kiedy to średniorocznie produkcja mleka wzrastała o ponad 6%.

Dalszy wzrost produkcji mleka w 2021 r.

Według prognoz USDA z listopada br., w 2021 r., produkcja mleka w Indiach ma zwiększyć się o kolejne 2% do 199 mln t. Prognoza ta zakłada normalną porę monsunową 2021 r. (czerwiec-wrzesień) i wystarczającą dostępność pasz, co przyczyniłoby się do poprawy wydajności krów mlecznych i bawolic.

Najwięcej mleka pochodziło od bawolic

Zgodnie z danym pochodzącymi ze „Statystki hodowli zwierząt 2019” najwięcej, bo 49% produkcji mleka w sezonie 2018/2019 w Indiach pochodziło od bawolic. Nieznacznie mniej, bo 48% produkowane było przez krowy mleczne, a pozostała część pochodziła od kóz.

Bawolice „wodne” preferowane są przez część rolników, gdyż ich mleko posiada wyższą zawartość tłuszczu (7-8%) przez co producenci otrzymują za mleko wyższą ceną. Dodatkowo w całych Indiach bawoły wodne mogą być sprzedawane na ubój, natomiast sprzedaż krów na ubój, w większości stanów jest zabroniona przez co ich dalsze utrzymanie staje się kosztownym obciążeniem dla producentów.

Jednym z podstawowych wyzwań sektora jest niski potencjał genetyczny rodzimego bydła. Przeciętna wydajność rodzimych krów w sezonie 2018/2019 wyniosła 3,85 kg/dziennie, osobników mieszanych 7,85 kg/ dziennie, a krów ras zagranicznych („exotic”) 11,67 kg/dziennie.

80 mln gospodarstw utrzymuje się z produkcji mleka

Zgodnie z szacunkami USDA w Indiach 80 milionów wiejskich gospodarstw domowych traktuje produkcję mleka jako źródło utrzymania. Większość z nich to drobni rolnicy, często bezrolni. Około 85% gospodarstw posiada zaledwie 47% gruntów rolnych, a około 75% pogłowia bydła mlecznego. Blisko 95-proc. producentów mleka utrzymuje od jednego do pięciu sztuk bydła mlecznego. Większe gospodarstwa mleczarskie, w których znajduje się co najmniej 50 lub więcej zwierząt to wciąż, mimo wzrostu ich liczby, sporadyczny obrazek.

Sektor mleczarski przeszkodą dla umów handlowych?

Taka liczba gospodarstw oznacza, że rządzący muszą liczyć się z głosem sektora mleczarskiego. Producenci mleka w Indiach stali się przeszkodą w zawieraniu umów handlowych. Jak podaje Bloomberg administracja premiera Narendry Modi waha się przed umożliwieniem swobodnego dostępu do produktów mleczarskich z kilku krajów i ugrupowań, w tym Stanów Zjednoczonych, UE i Wielkiej Brytanii, ze względu na silny sprzeciw ze strony wpływowych producentów mleka. Indie mają obawy, że ewentualny import może negatywnie wpłynąć na sytuację finansową milionów rolników.

 

Źródło: www.agronomist.pl

 

Wybierz temat: Przemysł mleczarski

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Paweł Wyrzykowski
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mleka

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.