Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Informacje branżowe #mięso, lipiec 2022

Kategoria: Biznes

Spadek spożycia mięsa w Polsce

Według prognoz IERiGŻ, bilansowe spożycie mięsa ogółem w 2022 roku w Polsce zmniejszy się do 73,5 kg per capita, wobec 76,5 kg/os. w 2021 roku, czyli o 4% w relacji rocznej. W największym stopniu spadek ten będzie dotyczył wieprzowiny, której spożycie w ciągu roku może zmniejszyć się o 2kg/os., do 39 kg per capita. Zmniejszy się również spożycie drobiu o 0,5 kg/os., do 28 kg per capita. Spożycie wołowiny w Polsce pozostaje na niskim poziomie i w tym roku zmniejszy się nieznacznie z 2,5 kg/os., do 2,4 kg/os. Nadal jednak przeciętne spożycie mięsa w Polsce będzie większe od średniej w UE (68 kg/os.). Główną przyczyną spadku spożycia jest presja inflacyjna, która powoduje spadek dochodów rozporządzalnych gospodarstw domowych i w konsekwencji ograniczania wydatków na relatywnie drogie mięso.

Nowe ogniska ASF w Polsce

Na dzień 29 lipca 2022, według danych GIW, w Polsce potwierdzono 12 ognisk ASF u świń oraz 1212 przypadków u dzików. Nowe ogniska zlokalizowane są głównie na zachodzie kraju, w tym najwięcej w Wielkopolsce, czyli w rejonie kraju, gdzie znajduje się największa część pogłowia trzody chlewnej. Przenoszeniu wirusa sprzyja trwający obecni sezon intensywnych prac polowych. Pojawienie się ognisk ASF ogranicza możliwości eksportu produktów wieprzowych oraz może powodować lokalne problemy ze sprzedażą mięsa

Wzrost produkcji wieprzowiny w Chinach

Produkcja wieprzowiny w Chinach w drugim kwartale br. wzrosłą do 13,78 mln ton, co stanowi najwyższy poziom dla tego okresu od co najmniej 2015 roku. Jest to kolejny sygnał skutecznej odbudowy tamtejszego pogłowia świń po kryzysie związanym z ASF. Drugi kwartał jest zwykle okresem o najmniejszej produkcji wieprzowiny, po wysokich ubojach w okresie od stycznia do marca, związane z chińskim świętem Księżycowego Nowego Roku. W tym roku Chiny wyprodukowały w kwietniuczerwcu mniej więcej tyle samo wieprzowiny, co w czwartym kwartale ubiegłego roku - był to również wzrost o 2,4% w stosunku do tego samego okresu przed rokiem. Oficjalne dane wskazują również, że w pierwszym półroczu łącznie ubito 365,87 mln świń. Z tego 16 notowanych producentów wieprzowiny sprzedało łącznie 63,6 mln świń, co oznacza wzrost o 48% rok do roku. Sytuacja taka oznacza to mniejsze zapotrzebowania na importowane produkty wieprzowe, co będzie wywoływać presję na ceny, również na rynku europejskim.

Źródło: Agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł mięsny

Autor: BNP Paribas

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.