Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W niektórych stanach USA restauracje otrzymały zielone światło do ponownego otwarcia po ich zamknięciu w związku z pandemią koronawirusa. Warunkiem jest jednak redukcja do 25% całkowitej liczby gości, na których przyjęcie obliczona jest restauracja. Jak podaje Restaurant Association blisko połowa (47,4%) stanowych restauracji w Teksasie zadeklarowała, że nie będzie otwierać swoich lokali, 43% restauratorów zadeklarowało, że otworzy, a 9,2% nie jest jeszcze pewna jak postąpić.
Restauratorzy uważają, że będą potrzebowali więcej czasu na ponowną rekrutację personelu, uzupełnienie zapasów i przygotowanie jadalni dla gości. 41% restauratorów woli poczekać z otwarciem do 18 maja, kiedy to obłożenie restauracji gośćmi ma wzrosnąć do 50% możliwości restauracji.
Około 30% właścicieli restauracji posiadających więcej niż jedną restaurację zgłosiło, że ponownie otworzy wszystkie swoje restauracje jednocześnie, podczas gdy tylko 12% ponownie otworzy lokale w zależności od lokalizacji.
Jak wygląda otwarcie lokali gastronomicznych w różnych stanach USA?
Ponieważ wiele stanów zastanawia się nad ponownym otwarciem, pierwsza fala restauracji, które otworzą drzwi do lokali gastronomicznych, będzie bardzo popularnym wydarzeniem dla branży. W stanie Georgia restauracje zostały ponownie otwarte już pod koniec kwietnia, ale wielu restauratorów ciągle ma obawy i nie otwiera na razie swoich biznesów - ponad 120 właścicieli uważa, że nie jest to jeszcze bezpieczne. Tego samego dnia, w którym pozwolono na ponowne otwarcie lokali, w stanie Georgia odnotowano 1000 nowych przypadków COVID-19 .
Restauratorzy ze stanu Michigan podzielają te obawy. Gubernator tego stanu przedłużył zamknięcie lokali do 28 maja. Co nie obyło się bez protestów.
Ponowne otwarcie restauracji nie jest jednak proste, jak naciśnięcie przycisku. Około 8 milionów pracowników branży restauracyjnej straciło pracę w wyniku COVID-19, pozostawiając branżę z niewiarygodnie małą liczbą pracowników. Chociaż niektórzy z tych pracowników mogą być chętni do powrotu do pracy, niektórzy mogli znaleźć inne zatrudnienie, być zadowoleni z zasiłku dla bezrobotnych lub nie być w stanie pracować, jeśli zarazili się wirusem.
Zasady według których można otwierać lokale gastronomiczne
Aby zminimalizować ryzyko wystąpienia drugiej fali koronawirusa, stan Teksas wdrożył szereg zasad dotyczących ponownego otwarcia:
Obawy również ze względu na kłopoty w łańcuchu dostaw
Nawet jeśli w Teksasie jest wystarczająca ilość pracowników, pojawiają się pytania, czy będzie wystarczająca podaż żywności i surowców? Niestety łańcuch dostaw żywności boryka się z ciągłymi wyzwaniami związanymi z koronawirusem, szczególnie branża mięsna napotkała na duże problemy związane z falą zachorowań na Covid-19 wśród pracowników. McDonald's Canada ogłosił, że zacznie pozyskiwać wołowinę spoza kraju z powodu niedoborów, co jest znaczącym przesunięciem od platformy marketingowej marki wokół kanadyjskiej wołowiny. McDonald's US także przygotowuje praktyki łańcucha dostaw w przypadku zakłóceń w dostawach mięsa.
Przeczytaj także
Krajowa produkcja mięsa i świeżych warzyw w USA jest poważnie zagrożona zmniejszeniem się z powodu pandemii Covid-19. Przemysł rolniczy boryka się z wieloma problemami, w tym z ograniczonymi zdolnościami przetwórczymi fabryk.
Na stronie GIS opublikowano aktualizacje opublikowanych wcześniej w formie pytań i odpowiedzi informacji dot. koronawirusa w odniesieniu do żywności i przemysłu spożywczego. Zalecenia szczególnie ważne dla działalności zakładów produkujących żywność.
Według oficjalnego stanowiska FDA, obecnie nie ma dowodów na powiązanie żywności lub opakowań żywności z przenoszeniem COVID-19[1]. Jednak jak już wiemy, wirus SARS-CoV-2 bytuje przez określony czas na powierzchniach, na które dostanie się w wyniku kontaktu osoby zarażonej...