Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jak otwierają się restauracje w USA – luzowanie restrykcji Covid-19

Kategoria: Biznes

W niektórych stanach USA restauracje otrzymały zielone światło do ponownego otwarcia po ich  zamknięciu w związku z pandemią koronawirusa. Warunkiem jest jednak redukcja do 25% całkowitej liczby gości, na których przyjęcie obliczona jest restauracja. Jak podaje Restaurant Association blisko połowa (47,4%) stanowych restauracji w Teksasie zadeklarowała, że nie będzie otwierać swoich lokali, 43% restauratorów zadeklarowało, że otworzy, a 9,2% nie jest jeszcze pewna jak postąpić.

Restauratorzy uważają, że będą potrzebowali więcej czasu na ponowną rekrutację personelu, uzupełnienie zapasów i przygotowanie jadalni dla gości. 41% restauratorów woli poczekać  z otwarciem do 18 maja, kiedy to obłożenie restauracji gośćmi ma wzrosnąć do 50% możliwości restauracji.

Około 30% właścicieli restauracji posiadających więcej niż jedną restaurację zgłosiło, że ponownie otworzy wszystkie swoje restauracje jednocześnie, podczas gdy tylko 12% ponownie otworzy lokale w zależności od lokalizacji.

Jak wygląda otwarcie lokali gastronomicznych w różnych stanach USA?

Ponieważ wiele stanów zastanawia się nad ponownym otwarciem, pierwsza fala restauracji, które otworzą drzwi do lokali gastronomicznych, będzie bardzo popularnym wydarzeniem dla branży. W stanie Georgia restauracje zostały ponownie otwarte już pod koniec kwietnia, ale wielu restauratorów ciągle ma obawy i nie otwiera na razie swoich biznesów - ponad 120 właścicieli uważa, że nie jest to jeszcze bezpieczne. Tego samego dnia, w którym pozwolono na ponowne otwarcie lokali, w stanie Georgia odnotowano 1000 nowych przypadków COVID-19 .

Restauratorzy ze stanu Michigan podzielają te obawy. Gubernator tego stanu przedłużył zamknięcie lokali do 28 maja. Co nie obyło się bez protestów.

Ponowne otwarcie restauracji nie jest jednak proste, jak naciśnięcie przycisku. Około 8 milionów pracowników branży restauracyjnej straciło pracę w wyniku COVID-19, pozostawiając branżę z niewiarygodnie małą liczbą pracowników. Chociaż niektórzy z tych pracowników mogą być chętni do powrotu do pracy, niektórzy mogli znaleźć inne zatrudnienie, być zadowoleni z zasiłku dla bezrobotnych lub nie być w stanie pracować, jeśli zarazili się wirusem.

Zasady według których można otwierać lokale gastronomiczne

Aby zminimalizować ryzyko wystąpienia drugiej fali koronawirusa, stan Teksas wdrożył szereg zasad dotyczących ponownego otwarcia:

  • Bary muszą pozostać zamknięte, nawet jeśli oferują jedzenie.
  • Maksymalna liczba gości przy stole to 6 osób, a stoliki muszą znajdować się min. sześć stóp od siebie (ok. 2 m).
  • Karta menu musi być jednorazowa.
  • Przyprawy mogą być podawane tylko na żądanie w jednorazowych porcjach.
  • Stacje do dezynfekcji rąk muszą być zapewnione przy wejściach.
  • Zakaz bufetów samoobsługowych.
  • Usługi parkowania samochodu są również zawieszone, chyba że kierowca legitymuje się jako niepełnosprawny.
  • Zachęca się również restauracje do otwierania drzwi przez pracownika, aby ograniczyć dotyk, który w innym przypadku miałby miejsce, a powierzchnie powinny być regularnie dezynfekowane.

Obawy również ze względu na kłopoty w łańcuchu dostaw

Nawet jeśli w Teksasie jest wystarczająca ilość pracowników, pojawiają się pytania, czy będzie wystarczająca podaż żywności i surowców? Niestety łańcuch dostaw żywności boryka się z ciągłymi wyzwaniami związanymi z koronawirusem, szczególnie branża mięsna napotkała na duże problemy związane z falą zachorowań na Covid-19 wśród pracowników. McDonald's Canada ogłosił, że zacznie pozyskiwać wołowinę spoza kraju z powodu niedoborów, co jest znaczącym przesunięciem od platformy marketingowej marki wokół kanadyjskiej wołowiny. McDonald's US także przygotowuje praktyki łańcucha dostaw w przypadku zakłóceń w dostawach mięsa.

 

Źródło: https://www.restaurantdive.com/news/nearly-50-of-texas-restaurants-dont-want-to-reopen-yet-study-shows/577270/

 

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.