Jakość handlowa koncentratów spożywczych
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości koncentratów spożywczych (majonezów, musztard i sosów). Objęto nią 111 podmiotów (35 producentów i 76 sklepów).
Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 175 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości.
Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 269 partiach, z czego 23 zakwestionowano (8,6%). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły m.in. niezgodnej z deklaracją zawartości żółtka jaja kurzego, soli i cukru.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 358 partii, z czego w 79 stwierdzono nieprawidłowości (22,1%). Dotyczyły one m.in.:
- Podania w nazwie musztardy określenia „miodowa” oraz zastosowania grafiki przedstawiającej plastry miodu, podczas gdy do jej wytworzenia użyto miodu sztucznego lub zastosowania określenia „piwna” przy braku stosowania piwa w procesie produkcji.
- Wskazania w nazwie musztardy określenia „staropolska” (sugerującego zastosowanie tradycyjnych receptur i metod produkcji) przy jednoczesnym użyciu do produkcji dodatków do żywności.
- Braku wskazania procentowej zawartości żółtka jaja kurzego w majonezie (jako składnika zazwyczaj kojarzonego z nazwą „majonez” lub umieszczonego w grafice).
- Bezprawnego stosowania deklaracji odnoszącej się do braku GMO.
- Podawania niezgodnie z przepisami informacji o dacie minimalnej trwałości, warunkach przechowywania i wartości odżywczej.
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
-
02.07.2021
Kompetencje sanepidu do kontroli znakowania żywności w świetle orzecznictwa sądów administracyjnych
Orzecznictwo sądów administracyjnych potwierdza, że Państwowa Inspekcja Sanitarna nie jest uprawniona do kontroli wszystkich informacji w oznakowaniu środków spożywczych.
-
30.06.2021
Unijny handel rolno-spożywczy gwałtownie wzrasta w marcu 2021 r.
Po powolnym początku roku, unijny handel rolno-spożywczy w okresie styczeń-marzec 2021 r. (eksport plus import) osiągnął wartość 75,8 mld EUR, czyli o 4% mniej niż w okresie styczeń-marzec 2020 r.
-
29.06.2021
Zmiany w kompetencjach organów rejestrowych podmiotów w branży spożywczej
Prowadzone są obecnie prace legislacyjne nad zmianami organów kompetentnych do prowadzenia rejestrów określonej działalności na rynku spożywczym. Co się ma wkrótce zmienić?