Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości koncentratów spożywczych (majonezów, musztard i sosów). Objęto nią 111 podmiotów (35 producentów i 76 sklepów).
Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 175 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości.
Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 269 partiach, z czego 23 zakwestionowano (8,6%). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły m.in. niezgodnej z deklaracją zawartości żółtka jaja kurzego, soli i cukru.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 358 partii, z czego w 79 stwierdzono nieprawidłowości (22,1%). Dotyczyły one m.in.:
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
Orzecznictwo sądów administracyjnych potwierdza, że Państwowa Inspekcja Sanitarna nie jest uprawniona do kontroli wszystkich informacji w oznakowaniu środków spożywczych.
Po powolnym początku roku, unijny handel rolno-spożywczy w okresie styczeń-marzec 2021 r. (eksport plus import) osiągnął wartość 75,8 mld EUR, czyli o 4% mniej niż w okresie styczeń-marzec 2020 r.
Prowadzone są obecnie prace legislacyjne nad zmianami organów kompetentnych do prowadzenia rejestrów określonej działalności na rynku spożywczym. Co się ma wkrótce zmienić?