Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jakość handlowa przetworów zbożowych w 2022 r.

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową mąk, kasz, ryżu, płatków zbożowych i innych produktów zbożowych śniadaniowych (np. kulek o smaku czekoladowym). Kontrolą objęto łącznie 117 podmiotów, w tym 66 sklepów i 51 producentów.

Cechy organoleptyczne
Oceną organoleptyczną objęto 173 partie. Ze względu na niewłaściwy wygląd, barwę i smak zakwestionowano 3 partie (1,7%).

Badania laboratoryjne
Parametry fizykochemiczne sprawdzono w 197 partiach, z czego 35 zakwestionowano (17,8%). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły niewłaściwej zawartości składników (białka i błonnika) w wartości odżywczej, zaniżonej masy, zawyżonej wilgotności, zawartości popiołu i ilości glutenu, niewłaściwego stopnia rozdrobnienia, obecności pszenicy zwyczajnej w kaszy mannej, której oznakowanie wskazywało na użycie wyłącznie pszenicy durum.

Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 266 partii, z czego w 26 stwierdzono nieprawidłowości (9,8%). Dotyczyły one m.in.: 

  • Użycia nazwy „kasza manna semolina” wskazującej na zastosowanie pszenicy durum, podczas gdy na podstawie badań laboratoryjnych stwierdzono obecność pszenicy zwyczajnej w ilości powyżej 10 % lub z przedłożonej dokumentacji wynikało, że do jej produkcji stosowano wyłącznie pszenicę zwyczajną.
  • Pominięcia informacji o składniku alergennym (pszenicy) – w nazwach składników podano jedynie „mąka orkiszowa” czy „kasza manna” (dodatkowo w przypadku kaszy manny podano informację produkt zawiera gluten bez wskazania źródła glutenu czyli pszenicy).
  • Umieszczenia na opakowaniu informacji „Wyprodukowano w Polsce” (sugerującej polskie pochodzenie produktu), podczas gdy surowiec pochodził ze Słowacji.
  • Podanie informacji „To ta! Mąka orkiszowa … jest w stanie zastąpić mąkę pszenną w każdym wypieku …” sugerującej, że konsument ma do czynienia z produktem innym niż mąka pszenna.
  • Podawania niezgodnie z przepisami informacji o dacie minimalnej trwałości, wartości odżywczej oraz danych identyfikujących podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze.

Żródło: IJHARS

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Inspekcje Państwowe Przemysł piekarski

Autor: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.