Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jakość i skład produktów jajecznych – raport z kontroli

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Wykorzystywanie w przemyśle spożywczym, zamiast surowych jaj, produktów jajecznych zyskuje w ostatnich latach na popularności. Produkty jajeczne są bezpieczniejsze, względem surowych jaj, ze względu na minimalizację ryzyka dostania się do wyprodukowanej z ich udziałem żywności zanieczyszczeń fizycznych takich jak kawałki skorupki oraz ich obróbkę termiczną, która eliminuje obecną w jajach mikroflorę. Popularność produktów jajecznych związana jest także z wygodą ich transportu, przechowywania i stosowania w porównaniu do surowych jaj.

W związku z rosnącym popytem na produkty jajeczne DGCCRF - Generalna Dyrekcja Ochrony Konkurencji, Konsumpcji i Nadużyć Finansowych (Francja) przeprowadziła w 2015 roku ich kontrolę, celem weryfikacji jakości oraz poprawności etykietowania tych produktów. Badaniu zostały poddane płynne produkty jajeczne, które stanowią około 70% wykorzystywanych w przemyśle spożywczym produktów jajecznych. Próbki do badań pochodziły z 41 przedsiębiorstw, zarówno produkujących płynne produkty jajeczne, jak i poddających je dalszemu przetwórstwu (firm cateringowych, cukierni, piekarni, producentów deserów mlecznych, ciast i ciastek). Analizie poddano płynne produkty jajeczne oraz wytworzone z ich udziałem środki spożywcze pochodzące z Francji (24 próbki), a także wytworzone w innych państwach członkowskich Unii Europejskiej (9 próbek pochodzących z Belgii, Holandii i Hiszpanii). Niezgodności wykazano w przypadku 7 z 33 próbek.

Wykryte nieprawidłowości były związane głównie ze znakowaniem produktów. Wykazano, iż nazwy handlowe umieszczone na etykietach niektórych płynnych produktów jajecznych są błędne.

Przykładowo nazwa handlowa „całe jaja świeże pasteryzowane” sprzecznie sugeruje, iż produkt jest świeży oraz, jednocześnie, został poddany obróbce termicznej. W przypadku, gdy na etykiecie produktu jajecznego znajduje się określenie „świeże”, produkt ten musi być dostarczony do klienta najpóźniej 21 dni od dnia zniesienia. Przedsiębiorstwo, z którego pochodził ten produkt nie posiadało dokumentacji, mogącej potwierdzić przestrzeganie tej procedury.

W przypadku produktów jajecznych, w których wykryto obecność syntetycznego barwnika, również stwierdzono nieprawidłowości związane z ich nazwą handlową. Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawnymi nazwa handlowa tych produktów musi informować konsumentów o dodatku barwnika. Dodatkowo, należy zauważyć, iż syntetyczny barwnik, który wykryto w produktach jajecznych, nie może być dodawany do nich bezpośrednio, podczas produkcji masy jajowej. Jego obecność w gotowym produkcie może być wyłącznie następstwem podawania nioskom paszy wzbogacanej tym barwnikiem.

Podczas prowadzenia badań zauważono również nieprawidłowości dotyczące samego procesu wytwarzania produktów jajecznych. W jednym z przedsiębiorstw do produkcji masy jajowej w proszku wykorzystywano, niezgodnie z obowiązującym prawodawstwem, silnie utleniający nadtlenek wodoru.

Kolejnym problemem związanym ze znakowaniem płynnych produktów jajecznych było deklarowanie przez jednego z producentów na opakowaniu ilości wyrobu, jako jego masy, a nie objętości.

Analiza etykiet produktów jajecznych wraz z przeprowadzonymi badaniami dotyczącymi ich jakości wykazała również, iż jeden z producentów wprowadzał konsumentów w błąd deklarując na etykiecie nieprawdziwą informację dotyczącą pochodzenia jaj – w rzeczywistości jaja wykorzystywane w produkcji pochodziły z innego obszaru.

Biorąc pod uwagę wyniki przeprowadzonych badań jakości oraz poprawności znakowania produktów jajecznych, a także stały wzrost częstotliwości ich wykorzystywania w przemyśle spożywczym celowym wydaje się być dalsze monitorowanie jakości płynnych produktów jajecznych oraz prowadzenie okresowych kontroli w tym zakresie.

Źródło:

Ovo-produits : qualité et composition http://www.economie.gouv.fr/dgccrf/ovo-produits-qualite-et-composition

 

Autor:FoodFakty
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.