Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Sokrates mówił, że ‘dobrzy ludzie jedzą i piją, aby żyć’.
Dziś (podążając za trendami) zapewne dopowiedziałby jeszcze ’…żyć zdrowo’, bo według cyklicznego sondażu „Food Trends / Trendy w Zwyczajach Żywieniowych” realizowanego przez instytut badawczy Ipsos 2 na 3 Polaków zgadza się z tym, że odżywianie ma bardzo duży wpływ na zdrowie, które dla większości z nas jest bardzo ważne. A więc można śmiało powiedzieć, że prawie każdy Polak jest lub chce być dobrym człowiekiem.
Ale, ale!... Sokrates żyjąc dziś powiedziałby pewnie, że 23% z nas to źli ludzie…
…bo według niego „źli ludzie żyją, aby jeść i pić”, a według sondażu „Food Trends” realizowanego przez Ipsos 23% Polaków (7% więcej niż w 2015 r) kocha swoje niezdrowe jedzenie i nie może z niego zrezygnować. Co więcej, aż dla 61% z nas doznania smakowe są nadal ważniejsze niż aspekty zdrowotne.
To jak to w końcu jest z tym zdrowym odżywianiem?
Niewątpliwie trend na zdrowe odżywianie i w ogóle zdrowy tryb życia jest coraz bardziej popularny. Nie da się tego nie zauważyć będąc w sklepie, gdzie półki już prawie uginają się od produktów bio, wszelakich propozycji ‘bez’ (bez cukru, glutenu itp.), czy produktów 100% naturalnych. Nawet chipsy są już robione praktycznie bez oleju, a sosy w proszku nie mają w składzie ani jednego E.
Również media utwierdzają nas w przekonaniu, że każdy szuka zdrowych alternatyw. Wystarczy obejrzeć pierwszy lepszy program lifestylowy czy też odwiedzić FB, który stale proponuje nam diety (ach diety) i pokazuje, że można żyć jedynie na zielonych koktajlach.
Marketerzy nie zapominają też oczywiście o smaku i przekonują nas, że możemy jeść i zdrowo i smacznie, z niczego nie rezygnując! Ale czy oby na pewno mięso przyrządzone w parowarze bez odrobiny tłuszczu jest tak samo dobre jak kotlet schabowy usmażony na smalczyku?
Część z nas pewnie powie, że tak (nawet jeśli w rzeczywistości myśli zupełnie inaczej), bo przecież chcemy być dobrymi ludźmi, przynajmniej kreować się na takich. Ale nie zapominajmy też o tych, którzy powiedzą bez żadnej krępacji ‘nie!’ Pamiętajmy, żeby ta jedna czwarta Polaków też znalazła na półce i w mediach coś ciekawego dla siebie.
Przeczytaj także
Nie ma jak domowy obiadek – rosół i kotlet to klasyka, którą najchętniej widzimy na swoich talerzach. Polacy są tradycjonalistami i mimo wielu nowinek w sklepach, wciąż chętnie sięgają po to, co sprawdzone i znane od lat. A jednak na domowych stołach...
W ostatnich latach Polacy na jedzenie zamawiane ‘na wynos’ wydają więcej. Jednocześnie rośnie liczba osób, które regularnie stołują się poza domem. Jak grzyby po deszczu wyrastają coraz to nowe restauracje i bary, a kanapki świetnie...
Amerykańscy naukowcy są dość blisko opracowania dodatku żywieniowego, który będzie zmieniał wartość kaloryczną każdego pokarmu na ujemną. Wystarczy, w procesie produkcji, dodać ów składnik do kiełbasy, czekolady...
Dostarczają energii, pobudzają do działania, są źródłem przyjemności – nic dziwnego, że lubimy przekąski. Według sondażu zrealizowanego przez Ipsos Polska „Food Trends/Trendy w zwyczajach żywieniowych Polaków”, aż 2/3 Polaków...