Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jedzenie w domu czy poza domem?

Kategoria: Biznes

W ostatnich  latach Polacy na jedzenie zamawiane ‘na wynos’ wydają więcej.  Jednocześnie rośnie liczba osób, które regularnie stołują się poza domem. Jak grzyby po deszczu wyrastają coraz to nowe restauracje i bary, a kanapki świetnie sprzedają się w biurach.  

Pizza czy hamburger?

Jak wskazuje realizowany przez instytut badawczy Ipsos Polska cykliczny sondaż „Food Trends. Trendy w Zwyczajach Żywieniowych Polaków”, wśród zamawianych dań nadal króluje pizza, ale jest ona powoli wypierana przez kebaby i dania kuchni azjatyckiej. Często także sięgamy do naszej rodzimej kuchni. Potwierdzają to menu serwowane przez portale służące do zamawiania jedzenia.

A co z restauracjami?

Jak donosi GUS, rynek gastronomiczny w Polsce ma się dobrze. Ogólna liczba punktów gastronomicznych wzrosła – w szczególności dotyczy to klasycznych restauracji. Okazją do tego by pójść do restauracji jest najczęściej spotkanie ze znajomymi, sprawienie sobie przyjemności lub uczczenie czegoś. Coraz częściej także spotykamy się z sytuacją, w której różne rodzinne uroczystości, które kiedyś organizowaliśmy w domach przenoszą się do innych lokali. Za przykład służą przyjęcia z okazji chrzcin, urodzin czy komunii.

Odwrót od posiłków przygotowywanych w domu?

Piewcy domowego ogniska mogą jednak spać spokojnie. Nie mamy do czynienia z całkowitym odwrotem od posiłków przygotowywanych w domu. Stosunek Polaków do przygotowywania jedzenia jest spolaryzowany: połowa Polaków twierdzi, że bardzo lubi gotować, a połowa  twierdzi, że za gotowaniem nie przepada.

Mimo to, w większości polskich domów prawie codziennie podaje się domowe obiady. Tak deklaruje tak 79% Polaków. Jednocześnie obserwujemy zalew telewizyjnych programów kulinarnych, a występujący w nich kucharze zaczęli być traktowani jak celebryci. 

Trend, który obserwujemy polega na tym, że teraz częściej zaczynamy pichcić wówczas, gdy mamy na to ochotę i mamy na to czas. Gotowanie w domu jest fajne jeśli nie jest to codziennym obowiązkiem, ale przyjemnością, którą od czasu do czasu sobie fundujemy.

Autor: Ipsos Sp. z o.o.

Ipsos Sp. z o.o.

Ewa Kantecka
Senior Project Manager

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Dowiedz się więcej na temat aktualnych trendów od:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.