Jedzenie w domu czy poza domem?
W ostatnich latach Polacy na jedzenie zamawiane ‘na wynos’ wydają więcej. Jednocześnie rośnie liczba osób, które regularnie stołują się poza domem. Jak grzyby po deszczu wyrastają coraz to nowe restauracje i bary, a kanapki świetnie sprzedają się w biurach.
Pizza czy hamburger?
Jak wskazuje realizowany przez instytut badawczy Ipsos Polska cykliczny sondaż „Food Trends. Trendy w Zwyczajach Żywieniowych Polaków”, wśród zamawianych dań nadal króluje pizza, ale jest ona powoli wypierana przez kebaby i dania kuchni azjatyckiej. Często także sięgamy do naszej rodzimej kuchni. Potwierdzają to menu serwowane przez portale służące do zamawiania jedzenia.
A co z restauracjami?
Jak donosi GUS, rynek gastronomiczny w Polsce ma się dobrze. Ogólna liczba punktów gastronomicznych wzrosła – w szczególności dotyczy to klasycznych restauracji. Okazją do tego by pójść do restauracji jest najczęściej spotkanie ze znajomymi, sprawienie sobie przyjemności lub uczczenie czegoś. Coraz częściej także spotykamy się z sytuacją, w której różne rodzinne uroczystości, które kiedyś organizowaliśmy w domach przenoszą się do innych lokali. Za przykład służą przyjęcia z okazji chrzcin, urodzin czy komunii.
Odwrót od posiłków przygotowywanych w domu?
Piewcy domowego ogniska mogą jednak spać spokojnie. Nie mamy do czynienia z całkowitym odwrotem od posiłków przygotowywanych w domu. Stosunek Polaków do przygotowywania jedzenia jest spolaryzowany: połowa Polaków twierdzi, że bardzo lubi gotować, a połowa twierdzi, że za gotowaniem nie przepada.
Mimo to, w większości polskich domów prawie codziennie podaje się domowe obiady. Tak deklaruje tak 79% Polaków. Jednocześnie obserwujemy zalew telewizyjnych programów kulinarnych, a występujący w nich kucharze zaczęli być traktowani jak celebryci.
Trend, który obserwujemy polega na tym, że teraz częściej zaczynamy pichcić wówczas, gdy mamy na to ochotę i mamy na to czas. Gotowanie w domu jest fajne jeśli nie jest to codziennym obowiązkiem, ale przyjemnością, którą od czasu do czasu sobie fundujemy.
Przeczytaj także
-
30.05.2018
Ujemne kalorie - nowość z USA
Amerykańscy naukowcy są dość blisko opracowania dodatku żywieniowego, który będzie zmieniał wartość kaloryczną każdego pokarmu na ujemną. Wystarczy, w procesie produkcji, dodać ów składnik do kiełbasy, czekolady...
-
25.04.2018
Skomplikowane relacje z przekąskami
Dostarczają energii, pobudzają do działania, są źródłem przyjemności – nic dziwnego, że lubimy przekąski. Według sondażu zrealizowanego przez Ipsos Polska „Food Trends/Trendy w zwyczajach żywieniowych Polaków”, aż 2/3 Polaków...
-
04.04.2018
Czy miłość do polskiej kuchni da się pogodzić z próbowaniem nowinek kulinarnych?
Wystarczy jedna wizyta w hipermarkecie w Warszawie, by nabrać przekonania, że Polacy polubili kuchnię międzynarodową na tyle, że potrzebują do gotowania w domu trawy cytrynowej we wszystkich możliwych stanach...
Dowiedz się więcej na temat aktualnych trendów od:
-
Ipsos
44