Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
3 rodzaje kawy
Badania kanadyjskich naukowców wskazują, że substancje bioaktywne zawarte w kawie, fenylindany, mogą przeciwdziałać agregacji dwóch rodzajów białek związanych z rozwojem choroby Alzheimera i choroby Parkinsona. Dr Donald Weaver z Instytutu Mózgu im. Krembilów w Toronto wraz z biologiem Yanfeiem Wangiem oraz dr. Rossem Mancinim, przetestowali prewencyjny potencjał trzech różnych rodzajów kawy, w zależności od sposobu palenia: ciemno paloną, jasno paloną oraz bezkofeinową ciemno paloną.
Jednak nie kofeina?
Mimo że konsumpcję kawy wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju schorzeń neurodegeneracyjnych, dr Weaver podkreśla, że według wyników badań jego zespołu, dobroczynny wpływ napoju nie wynika z zawartości kofeiny. Naukowcy odkryli, że prawdopodobnie odpowiadają za to inne związki, zwane fenylindanami, które powstają w procesie prażenia ziaren. Przeciwdziałają one tworzeniom się złogów dwóch białek, beta-amyloidu oraz tau, które są charakterystyczne dla choroby Alzheimera oraz choroby Parkinsona.
Silne przeciwutleniacze
Z trzech analizowanych rodzajów kawy, ciemno palona okazała się najbogatsza w fenylindany, jako że w procesie jej produkcji ziarna palone są dłużej, co zwiększa zawartość tych substancji. „Nasze badania są pierwszymi, w których sprawdzono eksperymentalnie w jaki sposób fenylindany wpływają na beta-amyloid i białko tau.”, mówi dr Mancini. „Wiadomo powszechnie, że związki te są jednymi z najsilniejszych przeciwutleniaczy występujących w żywności, dlatego niewykluczone, że wywierają one również inne korzystne efekty”.
„Więcej pytań niż odpowiedzi”
Dr Mancini jest przekonany, że kolejne badania nad fenylindanami są konieczne, by „stwierdzić czy wykazują one właściwości neuroprotekcyjne również w innych schorzeniach, jak choroby układu krążenia czy nowotwory”. W związku z tym naukowiec zaznacza, że nie należy traktować picia ciemno palonej kawy jako metody zapobiegania chorobie Alzheimera czy Parkinsona. „Potrzebujemy więcej danych, by ustalić czy fenylindany przenikają do krwiobiegu, czy mogą oddziaływać na ośrodkowy układ nerwowy oraz czy wpływają na mikroflorę jelitową. Krótko mówiąc, na chwilę obecną mamy znacznie więcej pytań niż odpowiedzi. Co jest dobrą wiadomością dla badaczy”, podsumowuje dr Mancini.
Źródła:
Przeczytaj także
Naukowcy z Centrum Badań Biomedycznych Fizjopatologii Otyłości i Żywienia (CIBEROBN) w Hiszpanii odkryli, że u dzieci z cukrzycą typu 1 mikroflora jelitowa wykazuje znaczące różnice w porównaniu z dziećmi zdrowymi. Wyniki badań stanowią ważny krok na drodze do rozwoju nowych terapii, które mogą...
Hiszpańskie badania wskazują, że stosowanie diety śródziemnomorskiej może mieć związek z lepszym samopoczuciem psychicznym. Dieta ta należy do najlepiej poznanych sposobów żywienia na świecie – w ciągu ostatnich lat liczne publikacje wykazały związek między jej stosowaniem a wieloma aspektami zdrowotnymi, takimi jak prawidłowe...
W ubiegłą środę 19.09.2018 w siedzibie Instytutu Żywności i Żywienia odbyła się konferencja prasowa poświęcona nowym danym naukowym wskazującym na niezwykle dobroczynny wpływ kawy na zdrowie człowieka. Wbrew do niedawna panującemu przekonaniu o jej negatywnym działaniu, kawa okazuje się być niedocenianym...