Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kawa w prewencji choroby Alzheimera i choroby Parkinsona

Kategoria: Składniki Żywności

3 rodzaje kawy

Badania kanadyjskich naukowców wskazują, że substancje bioaktywne zawarte w kawie, fenylindany, mogą przeciwdziałać agregacji dwóch rodzajów białek związanych z rozwojem choroby Alzheimera i choroby Parkinsona. Dr Donald Weaver z Instytutu Mózgu im. Krembilów w Toronto wraz z biologiem Yanfeiem Wangiem oraz dr. Rossem Mancinim, przetestowali prewencyjny potencjał trzech różnych rodzajów kawy, w zależności od sposobu palenia: ciemno paloną, jasno paloną oraz bezkofeinową ciemno paloną.

Jednak nie kofeina?

Mimo że konsumpcję kawy wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju schorzeń neurodegeneracyjnych, dr Weaver podkreśla, że według wyników badań jego zespołu, dobroczynny wpływ napoju nie wynika z zawartości kofeiny. Naukowcy odkryli, że prawdopodobnie odpowiadają za to inne związki, zwane fenylindanami, które powstają w procesie prażenia ziaren. Przeciwdziałają one tworzeniom się złogów dwóch białek, beta-amyloidu oraz tau, które są charakterystyczne dla choroby Alzheimera oraz choroby Parkinsona.

Silne przeciwutleniacze

Z trzech analizowanych rodzajów kawy, ciemno palona okazała się najbogatsza w fenylindany, jako że w procesie jej produkcji ziarna palone są dłużej, co zwiększa zawartość tych substancji. „Nasze badania są pierwszymi, w których sprawdzono eksperymentalnie w jaki sposób fenylindany wpływają na beta-amyloid i białko tau.”, mówi dr Mancini. „Wiadomo powszechnie, że związki te są jednymi z najsilniejszych przeciwutleniaczy występujących w żywności, dlatego niewykluczone, że wywierają one również inne korzystne efekty”.

„Więcej pytań niż odpowiedzi”

Dr Mancini jest przekonany, że kolejne badania nad fenylindanami są konieczne, by „stwierdzić czy wykazują one właściwości neuroprotekcyjne również w innych schorzeniach, jak choroby układu krążenia czy nowotwory”. W związku z tym naukowiec zaznacza, że nie należy traktować picia ciemno palonej kawy jako metody zapobiegania chorobie Alzheimera czy Parkinsona. „Potrzebujemy więcej danych, by ustalić czy fenylindany przenikają do krwiobiegu, czy mogą oddziaływać na ośrodkowy układ nerwowy oraz czy wpływają na mikroflorę jelitową. Krótko mówiąc, na chwilę obecną mamy znacznie więcej pytań niż odpowiedzi. Co jest dobrą wiadomością dla badaczy”, podsumowuje dr Mancini.

Źródła:

Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.