Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Kawa w prewencji choroby Alzheimera i choroby Parkinsona

Kategoria: Składniki Żywności

3 rodzaje kawy

Badania kanadyjskich naukowców wskazują, że substancje bioaktywne zawarte w kawie, fenylindany, mogą przeciwdziałać agregacji dwóch rodzajów białek związanych z rozwojem choroby Alzheimera i choroby Parkinsona. Dr Donald Weaver z Instytutu Mózgu im. Krembilów w Toronto wraz z biologiem Yanfeiem Wangiem oraz dr. Rossem Mancinim, przetestowali prewencyjny potencjał trzech różnych rodzajów kawy, w zależności od sposobu palenia: ciemno paloną, jasno paloną oraz bezkofeinową ciemno paloną.

Jednak nie kofeina?

Mimo że konsumpcję kawy wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju schorzeń neurodegeneracyjnych, dr Weaver podkreśla, że według wyników badań jego zespołu, dobroczynny wpływ napoju nie wynika z zawartości kofeiny. Naukowcy odkryli, że prawdopodobnie odpowiadają za to inne związki, zwane fenylindanami, które powstają w procesie prażenia ziaren. Przeciwdziałają one tworzeniom się złogów dwóch białek, beta-amyloidu oraz tau, które są charakterystyczne dla choroby Alzheimera oraz choroby Parkinsona.

Silne przeciwutleniacze

Z trzech analizowanych rodzajów kawy, ciemno palona okazała się najbogatsza w fenylindany, jako że w procesie jej produkcji ziarna palone są dłużej, co zwiększa zawartość tych substancji. „Nasze badania są pierwszymi, w których sprawdzono eksperymentalnie w jaki sposób fenylindany wpływają na beta-amyloid i białko tau.”, mówi dr Mancini. „Wiadomo powszechnie, że związki te są jednymi z najsilniejszych przeciwutleniaczy występujących w żywności, dlatego niewykluczone, że wywierają one również inne korzystne efekty”.

„Więcej pytań niż odpowiedzi”

Dr Mancini jest przekonany, że kolejne badania nad fenylindanami są konieczne, by „stwierdzić czy wykazują one właściwości neuroprotekcyjne również w innych schorzeniach, jak choroby układu krążenia czy nowotwory”. W związku z tym naukowiec zaznacza, że nie należy traktować picia ciemno palonej kawy jako metody zapobiegania chorobie Alzheimera czy Parkinsona. „Potrzebujemy więcej danych, by ustalić czy fenylindany przenikają do krwiobiegu, czy mogą oddziaływać na ośrodkowy układ nerwowy oraz czy wpływają na mikroflorę jelitową. Krótko mówiąc, na chwilę obecną mamy znacznie więcej pytań niż odpowiedzi. Co jest dobrą wiadomością dla badaczy”, podsumowuje dr Mancini.

Źródła:

Wybierz obszar: Badania żywności

Autor: Wojciech Grodzicki

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn