Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

KE publikuje program audytów oraz analiz zdrowia i żywności na rok 2022

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Jedną z misji Komisji Europejskiej jest sprawdzenie, czy standardy określone w prawodawstwie Unii Europejskiej w zakresie bezpieczeństwa żywności i pasz, jakości żywności, zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin, unijnych norm jakości oraz niektórych obszarów zdrowia ludzkiego, są prawidłowo wdrożone w państwach członkowskich i krajach trzecich w odniesieniu do ich eksportu do UE.

Aby zrealizować tę misję, Komisja Europejska ustanowiła program audytów oraz analiz zdrowia i żywności na rok 2022. Planuje przeprowadzić łącznie 281 kontroli, w tym 172 audyty i podobne kontrole, a także 109 analiz systemów kontroli w państwach członkowskich UE i państwach trzecich. Ponadto eksperci Komisji będą przeprowadzać inne kontrole na żądanie, takie jak analizy punktów kontroli granicznej, wspólne oceny wyrobów medycznych, misje informacyjne w placówkach badawczych oraz kontrole wykazów państw trzecich w odniesieniu do wywozu do UE.

Wszystkie kontrole dają konsumentom pewność, że ich interesy są chronione.

Wybór tych kontroli wynika z procesu starannego ustalania priorytetów, w oparciu o zobowiązania prawne dotyczące kontroli Komisji, ryzyko stwarzane w danych sektorach oraz priorytety polityczne Komisji, w szczególności strategię „od pola do stołu”.

Wyniki audytów i podobnych kontroli są udostępniane opinii publicznej na stronie internetowej Komisji Europejskiej - https://ec.europa.eu/food/horizontal-topics/official-controls-and-enforcement/health-and-food-audits-and-analysis_en

W programie prac przedstawiono również inne działania zaplanowane na 2022 r. Obejmują one m.in.:

  • rozwój polityki w zakresie zrównoważonego stosowania pestycydów, przyczyniając się do ograniczenia stosowania i ryzyka pestycydów chemicznych zgodnie z Zielonym Ładem oraz celami strategii „od pola do stołu”,
  • zarządzanie dwiema sieciami organów państw członkowskich w zakresie ich wieloletnich krajowych planów kontroli i krajowych systemów audytu oraz zarządzanie programem „Lepsze szkolenia na rzecz bezpieczniejszej żywności”.

Aby dowiedzieć się więcej o szczegółach programu audytów i analiz zdrowia i żywności na rok 2022 - POBIERZ

Źródło: KE

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe

Autor: Komisja Europejska

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.