Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

KE w sprawie pestycydów wskazuje na pilną potrzebę dalszego ograniczania ich stosowania w UE

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Komisja Europejska opublikowała w dn. 6 lipca swoją odpowiedź na wniosek Rady o dodatkowe dane dotyczące zrównoważonego stosowania środków ochrony roślin, które potwierdzają, że cele w zakresie redukcji pestycydów określone we wniosku Komisji dotyczącym rozporządzenia w sprawie zrównoważonego stosowania środków ochrony roślin („SUR”) nie zagrażają bezpieczeństwu żywnościowemu. Wniosku tego nie zmieniają negatywne krótkoterminowe skutki rosyjskiej agresji na Ukrainę. Wręcz przeciwnie, jakiekolwiek niepowodzenie w realizacji celu redukcji pestycydów teraz będzie miało długoterminowe i potencjalnie nieodwracalne skutki dla naszego bezpieczeństwa żywnościowego w przyszłości.

Postępy w realizacji celów

Państwa członkowskie poczyniły już znaczne postępy w realizacji celów. Potwierdza to coroczna aktualizacja celów w zakresie redukcji pestycydów, która wskazuje na redukcję pestycydów chemicznych o 33% i redukcję bardziej niebezpiecznych pestycydów o 21% do 2021 r. na poziomie UE. Chociaż UE czyni postępy we właściwym kierunku, aby do 2030 r. osiągnąć cel polegający na zmniejszeniu o 50% stosowania chemicznych i bardziej niebezpiecznych pestycydów oraz ryzyka związanego z nimi, nadal pozostaje wiele do zrobienia.

W odpowiedzi udzielonej Radzie zaproponowano możliwe sposoby dalszego zmniejszenia obciążenia administracyjnego dla rolników oraz uwzględniono ostatnie zmiany w zakresie alternatyw dla pestycydów chemicznych. W odpowiedzi określono możliwości dalszych działań w celu przyspieszenia wprowadzania rozwiązań alternatywnych na rynek i utrzymania ogólnej pozytywnej tendencji. Obejmowało to dalsze zapewnianie, że chemiczne i bardziej niebezpieczne pestycydy są stosowane tylko w ostateczności. Konsekwentnie stosując zasady integrowanej ochrony przed szkodnikami (IPM) i otrzymując niezależne porady dotyczące jej stosowania, jak przewidziano w SUR, rolnicy mogą zmniejszyć swoją zależność od pestycydów chemicznych bez narażania rentowności swoich gospodarstw.

Więcej informacji na temat wyników i zastosowanej metodologii  można znaleźć na: https://food.ec.europa.eu/plants/pesticides/sustainable-use-pesticides/farm-fork-targets-progress_en

Źródło: KE

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Owoce i warzywa

  • 03.07.2023

    Od hodowcy na talerz. Bezpieczeństwo żywności w trakcie całego łańcucha chłodniczego

    Codziennie spożywamy żywność, nie zwracając uwagi na fakt, że producenci oferują nam — konsumentom — świeże i zdatne do spożycia produkty. Żywność przechodzi przez skomplikowany proces, zanim zostanie przez nas ostatecznie spożyta. Wymaga to stosowania norm prawnych, sumiennej pracy ekspertów i używania odpowiednich narzędzi do badania jakości. Szeroki wybór przyrządów pomiarowych od Testo do kontroli jakości, umożliwi spełnienie wymagań HACCP i gwarancję bezpiecznego przetwarzania i składowania produktów spożywczych.

    Czytaj więcej
  • 08.05.2023

    Pestycydy w żywności - najnowsze dane EFSA

    W 2021 r. w Unii Europejskiej pobrano łącznie 87 863 próbek żywności. Ogólny wskaźnik przekraczania NDP przez pozostałości pestycydów wzrósł z 1,4% w 2018 r. do 2,1% w 2021 r. Z wyłączeniem grejpfrutów średni wskaźnik przekroczenia NDP wyniósł 1,4% w 2021 r., tyle samo co w 2018 r.

    Czytaj więcej
  • 17.11.2022

    50% pieczywa w UK zawiera pestycydy

    Opierając się na oficjalnych danych, PAN UK ujawnił, że udział pieczywa zawierającego dwa lub więcej pestycydów podwoił się w ciągu ostatniego roku do 50% dostępnego asortymentu.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.