Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

KE w sprawie pestycydów wskazuje na pilną potrzebę dalszego ograniczania ich stosowania w UE

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Komisja Europejska opublikowała w dn. 6 lipca swoją odpowiedź na wniosek Rady o dodatkowe dane dotyczące zrównoważonego stosowania środków ochrony roślin, które potwierdzają, że cele w zakresie redukcji pestycydów określone we wniosku Komisji dotyczącym rozporządzenia w sprawie zrównoważonego stosowania środków ochrony roślin („SUR”) nie zagrażają bezpieczeństwu żywnościowemu. Wniosku tego nie zmieniają negatywne krótkoterminowe skutki rosyjskiej agresji na Ukrainę. Wręcz przeciwnie, jakiekolwiek niepowodzenie w realizacji celu redukcji pestycydów teraz będzie miało długoterminowe i potencjalnie nieodwracalne skutki dla naszego bezpieczeństwa żywnościowego w przyszłości.

Postępy w realizacji celów

Państwa członkowskie poczyniły już znaczne postępy w realizacji celów. Potwierdza to coroczna aktualizacja celów w zakresie redukcji pestycydów, która wskazuje na redukcję pestycydów chemicznych o 33% i redukcję bardziej niebezpiecznych pestycydów o 21% do 2021 r. na poziomie UE. Chociaż UE czyni postępy we właściwym kierunku, aby do 2030 r. osiągnąć cel polegający na zmniejszeniu o 50% stosowania chemicznych i bardziej niebezpiecznych pestycydów oraz ryzyka związanego z nimi, nadal pozostaje wiele do zrobienia.

W odpowiedzi udzielonej Radzie zaproponowano możliwe sposoby dalszego zmniejszenia obciążenia administracyjnego dla rolników oraz uwzględniono ostatnie zmiany w zakresie alternatyw dla pestycydów chemicznych. W odpowiedzi określono możliwości dalszych działań w celu przyspieszenia wprowadzania rozwiązań alternatywnych na rynek i utrzymania ogólnej pozytywnej tendencji. Obejmowało to dalsze zapewnianie, że chemiczne i bardziej niebezpieczne pestycydy są stosowane tylko w ostateczności. Konsekwentnie stosując zasady integrowanej ochrony przed szkodnikami (IPM) i otrzymując niezależne porady dotyczące jej stosowania, jak przewidziano w SUR, rolnicy mogą zmniejszyć swoją zależność od pestycydów chemicznych bez narażania rentowności swoich gospodarstw.

Więcej informacji na temat wyników i zastosowanej metodologii  można znaleźć na: https://food.ec.europa.eu/plants/pesticides/sustainable-use-pesticides/farm-fork-targets-progress_en

Źródło: KE

Wybierz obszar: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Owoce i warzywa

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

  • 03.07.2023

    Od hodowcy na talerz. Bezpieczeństwo żywności w trakcie całego łańcucha chłodniczego

    Codziennie spożywamy żywność, nie zwracając uwagi na fakt, że producenci oferują nam — konsumentom — świeże i zdatne do spożycia produkty. Żywność przechodzi przez skomplikowany proces, zanim zostanie przez nas ostatecznie spożyta. Wymaga to stosowania norm prawnych, sumiennej pracy ekspertów i używania odpowiednich narzędzi do badania jakości. Szeroki wybór przyrządów pomiarowych od Testo do kontroli jakości, umożliwi spełnienie wymagań HACCP i gwarancję bezpiecznego przetwarzania i składowania produktów spożywczych.

    Czytaj więcej
  • 08.05.2023

    Pestycydy w żywności - najnowsze dane EFSA

    W 2021 r. w Unii Europejskiej pobrano łącznie 87 863 próbek żywności. Ogólny wskaźnik przekraczania NDP przez pozostałości pestycydów wzrósł z 1,4% w 2018 r. do 2,1% w 2021 r. Z wyłączeniem grejpfrutów średni wskaźnik przekroczenia NDP wyniósł 1,4% w 2021 r., tyle samo co w 2018 r.

    Czytaj więcej
  • 17.11.2022

    50% pieczywa w UK zawiera pestycydy

    Opierając się na oficjalnych danych, PAN UK ujawnił, że udział pieczywa zawierającego dwa lub więcej pestycydów podwoił się w ciągu ostatniego roku do 50% dostępnego asortymentu.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.