Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kilkanaście tysięcy osób odwiedziło „Jedz Pij Warszawo”

Kategoria: Biznes

W dniach 25 i 26 stycznia w Warszawie odbyła się pierwsza edycja festiwalu „Jedz Pij Warszawo”. Można było spróbować wielu ciekawych potraw i produktów związanych z bogatą historią i kulturą gastronomiczną stolicy. Gościliśmy przedstawicieli władz Warszawy, nie zabrakło osób znanych i lubianych, ekspertów, restauratorów, szefów kuchni, barmanów i sommelierów, a przede wszystkim licznie przybyłych miłośników jedzenia i picia.  Uczestnicy wydarzenia mogli wziąć udział w 23 wykładach i debatach, do których zaproszono blisko 50-ciu czołowych ekspertów w dziedzinach związanych z tematyką festiwalu. Rozmowy Mistrzów czyli PRL na widelcu przypomniał jak kiedyś bawiły się i jadały elity, panel wywołał wiele pozytywnych emocji i wspomnień. Niezwykłym zainteresowaniem cieszyły się pokazy live cooking, warsztaty oraz barmański Flair show.

Wyjątkowe wydarzenie w Warszawie

Już pierwszego dnia Festiwalu ustawiały się długie kolejki po bilety. Program „Jedz Pij Warszawo” był tak przygotowany by każdy znalazł coś atrakcyjnego dla siebie: live cooking  i degustacje, karnawał przekąsek i zakąsek, warsztaty kulinarne i koktajlowe, spotkania z najlepszymi szefami kuchni, sommelierami i barmanami, strefa WEGE WAWA i targ festiwalowy oraz pokazy, wykłady i debaty wokół tematu jedzenia i picia.

„Dzisiaj możemy już śmiało powiedzieć, że festiwal „Jedz Pij Warszawo” był dużym sukcesem, zdecydowanie największym kulinarno - kulturalnym wydarzeniem w stolicy. Mieszkańcy Warszawy licznie odwiedzili Pałac Kultury i Nauki, zainteresowanie Festiwalem i frekwencja przerosły nasze oczekiwania. Oznacza to, że Warszawa potrzebowała wydarzenia, które zaprezentuje potencjał współczesnej sceny gastronomicznej naszego miasta, uwzględniającego zarówno wątki historyczne jak i prezentującego najnowsze światowe trendy w dziedzinie gastronomii.” – powiedział inicjator Festiwalu - Piotr Popiński

Tradycje trzeba kultywować

Festiwal „Jedz Pij Warszawo” nawiązywał tradycją do legendarnej „Wystawy kucharsko-spożywczej” z 1902 roku, kiedy to nasza stolica, obok Wiednia i Frankfurtu nad Menem stała się jednym z pierwszych miejsc świętowania sztuki kulinarnej w Europie. Po ponad stu latach organizatorzy Festiwalu postanowili pokazać, że Warszawa ma aspiracje być europejskim centrum gastronomicznej kultury i nie tylko podążać za światowymi trendami, ale wręcz je wyznaczać.

Andrzej Seweryn, Krzysztof Materna, Wojciech Pasikowski – szef kuchni restauracji Czerwony Wieprz oraz Adria i Kongresowa, którzy byli gośćmi Bartosza Węglarczyka w Rozmowach Mistrzów „PRL na widelcu”. Przypomnieli jakie były uroki życia i kuchni kiedy w sklepach nie można było kupić nawet podstawowych produktów spożywczych. Opowieści o tym jak bawiła się i jadała warszawska elita wywołała wiele wspomnień i śmiechu na sali Rudniewa PKiN.

  

Największe atrakcje dostępne dla każdego

Na festiwalu „Jedz Pij Warszawo” można było spotkać szefów kuchni najlepszych warszawskich restauracji i spróbować dań przygotowywanych przez nich na żywo. Prawdziwą atrakcją była Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy. Wśród znanych twarzy nie zabrakło Roberta Sowy, Roberta Makłowicza czy Pawła Deląga i jego „Warszawy Kulturalnej”. Jako prelegenci i paneliści pojawili się między innymi: Justyna Adamczyk, Katarzyna Bosacka, Agnieszka Kozak, Agnieszka Kręglicka, prof. Andrzej Blikle, Grzegorz Łapanowski, Niezwykłe show na zakończenie Festiwalu zaprezentowali Mistrzowie Świata Barmanów „Flair” Marek Posłuszny oraz Tomasz Małek z THE ROOTS Bar & More - pierwszego  baru z Polski, który znalazł się na liście World’s 50 Best Discovery.

Czas na nowe trendy

Strefa „WEGE WAWA” oferowała cały wachlarz zdrowych produktów roślinnych, czasem do złudzenia przypominających np. skrzydełka z kurczaka czy wołowe hamburgery. Warszawa jest dzisiaj w światowej czołówce wegetarianizmu, w naszej stolicy wciąż otwierane są nowe restauracje i bary oferujące wymyślne dania wege. Na festiwalu Jedz Pij Warszawo można było zapoznać się z nowymi trendami jak freeganizm czy kuchnia roślinna, dużym zainteresowaniem cieszyły się wykłady poświęcone tematyce wegetarianizmu i promowaniu stylu życia zdrowego dla środowiska.

Kolejna edycja „Jedz Pij Warszawo”  

Pomysłodawcą festiwalu „Jedz Pij Warszawo” jest Piotr  Popiński,  uznany warszawski restaurator, popularyzator polskiej historii, tradycji i kultury kulinarnej, właściciel  restauracji: Elixir by Dom Wódki, Folk Gospoda, Czerwony Wieprz oraz The Roots Bar & More. Założyciel pierwszego w Polsce Muzeum Wódki, a także organizator cieszącego się dużą  popularnością Festiwalu Wódki i Zakąski.  

„Udało nam się spełnić marzenie i zorganizować prawdziwe święto promujące rodzimą kulturę jedzenia i picia. Już dzisiaj myślimy o kolejnej edycji Festiwalu, bo widzimy jak duże jest zainteresowanie. Ogromnie cieszy, że  Festiwal przyciągnął rzeszę miłośników dobrego jedzenia i picia, a ich zadowolenie już dzisiaj daje nam siłę i motywację do rozpoczęcia przygotowań do kolejnej edycji wydarzenia. Do zobaczenia na kolejnym festiwalu już za rok!”  – powiedział inicjator Festiwalu - Piotr Popiński

Organizatorem festiwalu Jedz Pij Warszawo byli: Eat & Drink Poland, we współpracy z Grupą Restauracyjną Good Food Concept, Zarządem Pałacu Kultury i Nauki Sp. z o.o. oraz  Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Patronat nad wydarzeniem objął Prezydent m.st Warszawy.

Autor: Festiwal Wódki i Zakąski

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.