Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Sympozjum, zorganizowane 17 kwietnia 2024 w Brukseli przez Europejski Instytut Polityki Competere.eu we współpracy z Rosą D’Amato, posłanką do Parlamentu Europejskiego z ramienia frakcji Zielonych / EFA, skupiło się na innowacyjnych podejściach do rozwiązania globalnej pandemii otyłości.
„Obecny kryzys otyłości ma ogromny wpływ na zdrowie publiczne, kwestie społeczne oraz stan gospodarczy, podważając naszą produktywność i ogólny dobrostan społeczeństwa. Aktualne tendencje mogą przynieść bezprecedensowy spadek przeciętnej długości życia w krajach zachodnich do końca tej dekady, co byłoby niezwykłym odwróceniem postępu zdrowotnego ludzkości” – powiedział Pietro Paganini, przewodniczący Competere.eu oraz autor książki „IFood: zagrożenia standaryzacji żywności”. „Dotychczasowa polityka i strategia, szczególnie skupienie Unii Europejskiej na etykietach opakowań, nie przyniosły istotnych rezultatów” – dodał.
Podczas sympozjum „Otyłość: Niewidoczna Pandemia” eksperci z zakresu badań nad otyłością z Uniwersytetu w Mediolanie, Uniwersytetu w Antwerpii oraz Uniwersytetu Nauk Gastronomicznych, razem z przedstawicielami Hiszpańskiej Rady ds. Badań Naukowych i Food & Drink Europe, omawiali główne przyczyny otyłości oraz propozycje rozwiązań dla tej globalnej kwestii.
Wielu prelegentów ostrzegało, że otyłość będzie jednym z najważniejszych wyzwań dla ludzkości w nadchodzących latach, szczególnie w kontekście rosnącej liczby przypadków otyłości wśród dzieci, co niesie za sobą ryzyko wystąpienia różnych chorób przewlekłych oraz skrócenia przeciętnej długości życia.
„Otyłość to nie tylko kwestia zdrowia jednostki, ale także społeczny problem, który wymaga natychmiastowego działania oraz wspólnych wysiłków” – powiedziała Rosa D’Amato, posłanka do Parlamentu Europejskiego z frakcji Zielonych / EFA, która była gospodynią sympozjum.
Profesor Luc Van Gaal z Uniwersytetu w Antwerpii omówił wieloczynnikowe przyczyny otyłości, wskazując m.in. na styl życia, nawyki żywieniowe, aktywność fizyczną, genetykę, jakość snu, stan zapalny, mikrobiom jelitowy, substancje zakłócające gospodarkę hormonalną, leki, toksyczne środowiska, a nawet zmiany klimatyczne. Profesor Donatella Saccone z Uniwersytetu Nauk Gastronomicznych zaznaczyła, że bezpieczeństwo żywności, w tym dostępność, sposób korzystania z żywności oraz stabilność żywności, również ma istotny wpływ na problem otyłości.
Profesor Michele Carruba z Uniwersytetu w Mediolanie podkreślił, że otyłość to prawdziwa choroba, przewlekła i nawracająca, która może prowadzić do śmierci i jest epidemią. Nie jest ona jedynie wynikiem złych nawyków żywieniowych, ale spowodowana jest również zaburzeniem mechanizmu regulującego metabolizm energetyczny. Zaniedbanie tego problemu może sprawić, że ekonomiczna zrównoważoność systemów opieki zdrowotnej stanie się niemożliwa.
Eksperci zgodnie podkreślili, że dotychczasowe polityki Unii Europejskiej nie są skuteczne w zwalczaniu otyłości. Skupienie się jedynie na etykietach z przodu opakowania nie przynosi oczekiwanych rezultatów. Pietro Paganini wskazał, że UE musi przyjąć nowe, innowacyjne podejście do otyłości, uwzględniające różnorodność i nowoczesne rozwiązania naukowe oraz technologiczne.
„Jesteśmy zobowiązani do promowania polityk, które umożliwią obywatelom w całej Europie oraz na świecie dostosowanie swojej diety do indywidualnych potrzeb” – powiedział Paganini, odnosząc się do najnowszych osiągnięć naukowych i technologicznych.
Podsumowując sympozjum, Paganini wezwał UE do zaktualizowania swojego podejścia do otyłości, zrozumienia, że jest to choroba przewlekła i złożona oraz do opracowania nowych, innowacyjnych polityk, które wykorzystają postęp naukowy i technologiczny w celu skutecznego zwalczania tego problemu. Tylko w ten sposób unikniemy wprowadzania przestarzałych rozwiązań, które mogą mieć negatywne konsekwencje dla obywateli, ich wartości oraz różnorodności regionalnej, a także dla gospodarek europejskich.
Źródło: https://www.competere.eu/european-commission-needs-to-upgrade-its-approach-to-solving-obesity/
Przeczytaj także
W chwili obecnej liczba cierpiących na otyłość na całym świecie to ponad miliard osób. Oznacza to, że z chorobą tą zmaga się co 7. człowiek, a wzrost liczby przypadków otyłości zaobserwować można w niemal wszystkich krajach – takie wnioski płyną z nowej analizy opublikowanej w czasopiśmie naukowym The Lancet.
29 lutego br. ukazał się nowy raport Najwyższej Izby Kontroli (NIK) dotyczący profilaktyki i leczenia otyłości w Polsce. Wyniki wskazują, że choroba ta niezmiennie stanowi w naszym kraju istotny problem – zarówno zdrowotny, jak i ekonomiczny.
Nadwaga i otyłość związane są przede wszystkim z nadmiarem spożywanych kalorii. Badania naukowe sugerują, że istotną rolę w tym kontekście może pełnić uzależnienie od jedzenia.