Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Komisja Europejska musi zaktualizować swoje podejście do zwalczania otyłości – apelują eksperci

Kategoria: Składniki Żywności

Sympozjum, zorganizowane 17 kwietnia 2024 w Brukseli przez Europejski Instytut Polityki Competere.eu we współpracy z Rosą D’Amato, posłanką do Parlamentu Europejskiego z ramienia frakcji Zielonych / EFA, skupiło się na innowacyjnych podejściach do rozwiązania globalnej pandemii otyłości.

Obecny kryzys otyłości ma ogromny wpływ na zdrowie publiczne, kwestie społeczne oraz stan gospodarczy, podważając naszą produktywność i ogólny dobrostan społeczeństwa. Aktualne tendencje mogą przynieść bezprecedensowy spadek przeciętnej długości życia w krajach zachodnich do końca tej dekady, co byłoby niezwykłym odwróceniem postępu zdrowotnego ludzkości” – powiedział Pietro Paganini, przewodniczący Competere.eu oraz autor książki „IFood: zagrożenia standaryzacji żywności”. „Dotychczasowa polityka i strategia, szczególnie skupienie Unii Europejskiej na etykietach opakowań, nie przyniosły istotnych rezultatów” – dodał.

Podczas sympozjum „Otyłość: Niewidoczna Pandemia” eksperci z zakresu badań nad otyłością z Uniwersytetu w Mediolanie, Uniwersytetu w Antwerpii oraz Uniwersytetu Nauk Gastronomicznych, razem z przedstawicielami Hiszpańskiej Rady ds. Badań Naukowych i Food & Drink Europe, omawiali główne przyczyny otyłości oraz propozycje rozwiązań dla tej globalnej kwestii.

Wielu prelegentów ostrzegało, że otyłość będzie jednym z najważniejszych wyzwań dla ludzkości w nadchodzących latach, szczególnie w kontekście rosnącej liczby przypadków otyłości wśród dzieci, co niesie za sobą ryzyko wystąpienia różnych chorób przewlekłych oraz skrócenia przeciętnej długości życia.

Otyłość to nie tylko kwestia zdrowia jednostki, ale także społeczny problem, który wymaga natychmiastowego działania oraz wspólnych wysiłków” – powiedziała Rosa D’Amato, posłanka do Parlamentu Europejskiego z frakcji Zielonych / EFA, która była gospodynią sympozjum.

Profesor Luc Van Gaal z Uniwersytetu w Antwerpii omówił wieloczynnikowe przyczyny otyłości, wskazując m.in. na styl życia, nawyki żywieniowe, aktywność fizyczną, genetykę, jakość snu, stan zapalny, mikrobiom jelitowy, substancje zakłócające gospodarkę hormonalną, leki, toksyczne środowiska, a nawet zmiany klimatyczne. Profesor Donatella Saccone z Uniwersytetu Nauk Gastronomicznych zaznaczyła, że bezpieczeństwo żywności, w tym dostępność, sposób korzystania z żywności oraz stabilność żywności, również ma istotny wpływ na problem otyłości.

Profesor Michele Carruba z Uniwersytetu w Mediolanie podkreślił, że otyłość to prawdziwa choroba, przewlekła i nawracająca, która może prowadzić do śmierci i jest epidemią. Nie jest ona jedynie wynikiem złych nawyków żywieniowych, ale spowodowana jest również zaburzeniem mechanizmu regulującego metabolizm energetyczny. Zaniedbanie tego problemu może sprawić, że ekonomiczna zrównoważoność systemów opieki zdrowotnej stanie się niemożliwa.

Eksperci zgodnie podkreślili, że dotychczasowe polityki Unii Europejskiej nie są skuteczne w zwalczaniu otyłości. Skupienie się jedynie na etykietach z przodu opakowania nie przynosi oczekiwanych rezultatów. Pietro Paganini wskazał, że UE musi przyjąć nowe, innowacyjne podejście do otyłości, uwzględniające różnorodność i nowoczesne rozwiązania naukowe oraz technologiczne.

Jesteśmy zobowiązani do promowania polityk, które umożliwią obywatelom w całej Europie oraz na świecie dostosowanie swojej diety do indywidualnych potrzeb” – powiedział Paganini, odnosząc się do najnowszych osiągnięć naukowych i technologicznych.

Podsumowując sympozjum, Paganini wezwał UE do zaktualizowania swojego podejścia do otyłości, zrozumienia, że jest to choroba przewlekła i złożona oraz do opracowania nowych, innowacyjnych polityk, które wykorzystają postęp naukowy i technologiczny w celu skutecznego zwalczania tego problemu. Tylko w ten sposób unikniemy wprowadzania przestarzałych rozwiązań, które mogą mieć negatywne konsekwencje dla obywateli, ich wartości oraz różnorodności regionalnej, a także dla gospodarek europejskich.

 

Źródło: https://www.competere.eu/european-commission-needs-to-upgrade-its-approach-to-solving-obesity/ 

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

Autor: Europejski Instytut Polityki Competere.eu

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.