Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Od roku 2023 uprawa konopi odmiany Rajan nie kwalifikuje się do płatności bezpośrednich, a także do płatności obszarowych w ramach II filaru (objętych Planem Strategicznym WPR na lata 2023-2027 (PS WPR) oraz Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 (PROW 2014-2020)).
Przeprowadzone przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa kontrole zawartości tetrahydrokannabinolu (THC) w uprawach konopi włóknistych wykazały, że w przypadku konopi odmiany Rajan, uprawianych w Polsce w latach 2021-2022, średnia zawartość THC przekroczyła dopuszczalną w Unii Europejskiej wartość wynoszącą 0,3%.
W tej sytuacji zastosowanie ma art. 3 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 2022/126. Przepis ten stanowi, że jeśli w drugim roku średnia wyników dla wszystkich prób danej odmiany przekracza zawartość THC określoną w art. 4 ust. 4 akapit drugi rozporządzenia (UE) 2021/2115, państwo członkowskie zgłasza Komisji nazwę danej odmiany najpóźniej do dnia 15 stycznia kolejnego roku składania wniosków. Począwszy od tego roku składania wniosków, uprawa danej odmiany nie daje prawa do płatności bezpośrednich w danym państwie członkowskim.
Stosowne powiadomienie zostało wysłane przez MRiRW do Komisji Europejskiej 13 stycznia 2023 roku.
Jednocześnie z uwagi, że rozporządzenie 2021/2115 zwiększa maksymalny poziom THC z 0,2% do 0,3%, od 2023 r. wszystkie odmiany konopi o zawartości do 0,3% THC będą kwalifikowały się do wsparcia. Oznacza to, że wykluczone w latach 2021- 2022 konopie odmiany Finola w 2023 r. będą kwalifikowały się do płatności bezpośrednich oraz płatności obszarowych w ramach II filaru (objętych PS WPR oraz PROW 2014-2020).
Źódło: MRiRW
Przeczytaj także
Czy wiesz, że rocznie z powodu chorób przenoszonych przez żywność choruje aż 600 milionów ludzi, a 420 tysięcy umiera? Żywność, której spożycie nie jest bezpieczne, to obecnie jeden z największych problemów, dlatego odpowiedzialność wszystkich osób uczestniczących w łańcuchu produkcji żywności jest jeszcze większa.
Według danych Głównego Urzędu Statystycznego jesteśmy społeczeństwem starzejącym się, a w 2035 roku osoby mające 60 lub więcej lat (60+) będą stanowić niemal 1/3 polskiej populacji, a w 2050 roku – już ok. 40 %.
Na Wydziale Technologii Żywności SGGW w Warszawie trwa rekrutacja (do końca lutego 2023 r.) na studia podyplomowe rozpoczynające się w semestrze letnim 2022/2023. W ofercie przygotowano trzy rodzaje studiów.