Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

„Opracowanie odtwarzalnych nutraceutycznych emulsji i proszków na bazie ekstraktów z wybranych makuchów dedykowane osobom o specjalnych potrzebach żywieniowych” akronim NutriReEm

Kategoria: Składniki Żywności

Planowany czas trwania: 1.01.2024-31.12.2026 (3lata)

Według danych Głównego Urzędu Statystycznego jesteśmy społeczeństwem starzejącym się, a w 2035 roku osoby mające 60 lub więcej lat (60+) będą stanowić niemal 1/3 polskiej populacji, a w 2050 roku – już ok. 40 %. Wraz z wiekiem zaczynamy borykać się
z różnymi problemami związanymi z układem pokarmowym takimi jak: spadek apetytu, problemy trawienne czy choroby zębów i przyzębia. Problemy te powodują znaczne utrudnienie w spożywaniu pokarmów. Potrawy muszą być miękkie i maksymalnie rozdrobnione, jednak powinny być bogate w błonnik oraz cechować się wysoką wartością odżywczą. Ponadto na opiekunów spada ciężar zaspokojenia potrzeb żywieniowych także osób, które trzeba karmić w sposób dojelitowy.  Dieta wielu osób starszych jest bogata tłuszcze nasycone i węglowodany w tym cukry proste, natomiast brakuje w niej białka oraz wartościowych nienasyconych kwasów tłuszczowych takich jak omega-3, czy witamin.

Emulsje to bardzo powszechne układy w przemyśle spożywczym o bardzo wszechstronnym zastosowaniu. Mogą stanowić nośniki substancji smakowo-zapachowych,
a także cennych składników odżywczych. Proszki pozyskiwane metodą suszenia rozpyłowego pozwalają na zakapsułkowanie wartościowych substancji odżywczych, a także pozwalają na wydłużenie okresu przechowywania i są prostą formą przygotowania posiłku.

W projekcie NutriReEm zostaną opracowane nutraceutyczne odtwarzalne emulsje
i proszki, które będą stanowić  nośniki substancji, których brakuje w diecie osób starszych oraz pacjentów o specjalnych potrzebach żywieniowych. Ekstrakty z wybranych makuchów będą stanowić częściowy materiał nośnikowy oraz wzbogacą emulsje, natomiast jako faza olejowa zostaną zastosowane wybrane oleje bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią przed chorobą Alzheimera i zmniejszają ryzyko nagłych wylewów krwi do mózgu.

W projekt zaangażowane będą dwie jednostki naukowe: Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie oraz Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie. Zostaną przeprowadzone szerokie badania dotyczące nie tylko aspektów technologicznych takich jak stabilność emulsji czy badania przechowalnicze, ale także szerokie testy dotyczące działania prozdrowotnego produktów takie jak: biodostępności kapsułkowanych substancji, czy badania zmian w symulowanym przewodzie pokarmowym. Finalny produkt będzie wartościowym dodatkiem do diety oraz ułatwi pracę między innymi opiekunów osób starszych o specjalnych potrzebach żywieniowych.

ProBioVege: www.probiovege.com.pl

Kontakt:

dr inż. Łukasz  Łopusiewicz; e-mail:lukasz.lopusiewicz@zut.edu.pl

dr inż. Emilia Drozłowska; e-mail: emilia_drozlowska@zut.edu.pl

Wybierz obszar: Dodatki i składniki

Autor: NutriReEm

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn