Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

„Opracowanie odtwarzalnych nutraceutycznych emulsji i proszków na bazie ekstraktów z wybranych makuchów dedykowane osobom o specjalnych potrzebach żywieniowych” akronim NutriReEm

Kategoria: Składniki Żywności

Planowany czas trwania: 1.01.2024-31.12.2026 (3lata)

Według danych Głównego Urzędu Statystycznego jesteśmy społeczeństwem starzejącym się, a w 2035 roku osoby mające 60 lub więcej lat (60+) będą stanowić niemal 1/3 polskiej populacji, a w 2050 roku – już ok. 40 %. Wraz z wiekiem zaczynamy borykać się
z różnymi problemami związanymi z układem pokarmowym takimi jak: spadek apetytu, problemy trawienne czy choroby zębów i przyzębia. Problemy te powodują znaczne utrudnienie w spożywaniu pokarmów. Potrawy muszą być miękkie i maksymalnie rozdrobnione, jednak powinny być bogate w błonnik oraz cechować się wysoką wartością odżywczą. Ponadto na opiekunów spada ciężar zaspokojenia potrzeb żywieniowych także osób, które trzeba karmić w sposób dojelitowy.  Dieta wielu osób starszych jest bogata tłuszcze nasycone i węglowodany w tym cukry proste, natomiast brakuje w niej białka oraz wartościowych nienasyconych kwasów tłuszczowych takich jak omega-3, czy witamin.

Emulsje to bardzo powszechne układy w przemyśle spożywczym o bardzo wszechstronnym zastosowaniu. Mogą stanowić nośniki substancji smakowo-zapachowych,
a także cennych składników odżywczych. Proszki pozyskiwane metodą suszenia rozpyłowego pozwalają na zakapsułkowanie wartościowych substancji odżywczych, a także pozwalają na wydłużenie okresu przechowywania i są prostą formą przygotowania posiłku.

W projekcie NutriReEm zostaną opracowane nutraceutyczne odtwarzalne emulsje
i proszki, które będą stanowić  nośniki substancji, których brakuje w diecie osób starszych oraz pacjentów o specjalnych potrzebach żywieniowych. Ekstrakty z wybranych makuchów będą stanowić częściowy materiał nośnikowy oraz wzbogacą emulsje, natomiast jako faza olejowa zostaną zastosowane wybrane oleje bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią przed chorobą Alzheimera i zmniejszają ryzyko nagłych wylewów krwi do mózgu.

W projekt zaangażowane będą dwie jednostki naukowe: Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie oraz Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie. Zostaną przeprowadzone szerokie badania dotyczące nie tylko aspektów technologicznych takich jak stabilność emulsji czy badania przechowalnicze, ale także szerokie testy dotyczące działania prozdrowotnego produktów takie jak: biodostępności kapsułkowanych substancji, czy badania zmian w symulowanym przewodzie pokarmowym. Finalny produkt będzie wartościowym dodatkiem do diety oraz ułatwi pracę między innymi opiekunów osób starszych o specjalnych potrzebach żywieniowych.

ProBioVege: www.probiovege.com.pl

Kontakt:

dr inż. Łukasz  Łopusiewicz; e-mail:lukasz.lopusiewicz@zut.edu.pl

dr inż. Emilia Drozłowska; e-mail: emilia_drozlowska@zut.edu.pl

Wybierz temat: Dodatki i składniki

Autor: NutriReEm

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.