Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Portal spożywczy FoodFakty informuje: Ankieta przeprowadzona wspólnie przez Ingredient Communications oraz Surveygoo wykazała wzrost globalnego zapotrzebowania na rozpoznawalne składniki żywności. Z ankiety wynika, że aż 73% respondentów byłoby skłonnych zapłacić więcej za produkt zawierający składniki które znają i którym ufają.
Odpowiedzi zebrane zostały od 1300 ludzi z różnych grupach wiekowych w Europie, Stanach Zjednoczonych oraz Azji. Wyniki pokazują, że 73% ankietowanych jest w stanie zaakceptować wyższą cenę produktu w zamian za dokładne wiadomości o składzie, pochodzeniu i jakości składników produktu. Ponad połowa ankietowanych (52%) zaznaczyła, że mogliby zapłacić 10% więcej, natomiast prawie 1/5 (18%) zadeklarowała chęć zapłacenia aż 75% więcej za znane i zaufane składniki.
Według zebranych danych rozpoznawalność poszczególnych składników była jednym najważniejszym kryterium w trakcie wyboru produktu (52%). Wynik ten porównywalny był z informacjami odżywczymi dostępnymi na opakowaniu (53%) oraz ceną produktu (55%).
Rozpoznawalność poszczególnych składników oceniana była również jako bardziej istotna niż wysoka jakość produktu (32%) czy smak (50%).
Co-branding - współpraca między markami
Informacje uzyskane na podstawie ankiety dają zupełnie nowe możliwości w relacjach B2B w sektorze żywnościowym w którym branding poszczególnych składników produktu nie jest jeszcze aż tak rozwinięty jak np. w przypadku branży komputerowej (przykładem może być Intel Inside). Główną zaletą współpracy jest wytworzenie zaufania i wskazanie drogi konsumentom, co może przełożyć się na zapewnienie lojalności produktowej, cykliczne zakupy produktu przez konsumenta, a co za tym idzie wyższą sprzedaż.
Jednym z przykładów skutecznego zastosowania co-brandingu w sektorze spożywczym była promocja składnika NutraSweet – aspartamu używanego między innymi przez takie marki jak Coca-Cola w produktach dietetycznych (Diet Coke).
Wielu producentów niechętnie podchodzi do stosowania markowych składników w swoich produktach w obawie przed ograniczeniami związanymi ze zmianami w produkcie (mniejsza swoboda) oraz konkurowaniu z tańszymi alternatywami produktu.
Najważniejszym zadaniem dla dostawców produktów markowych jest wytworzenie marki rozpoznawalnej i szanowanej przez konsumentów jeszcze przed rozpoczęciem współpracy B2B. Nie jest to zadanie łatwe i wymaga poświęcenia wielu środków i pracy. Zdarza się również, że projekt nie przyjmie się. Przykładem może być składnik Solae – sojowe białko opracowane przez firmy Dupont i Bunge w 2003 roku. Pomimo znacznych wydatków na reklamę (5.75 mln €) marka nie przyjęła się, głównie ze względu na to, że nie była wystarczająco unikalna oraz korzyści płynące z zakupu markowego białka nie zostały przedstawione w odpowiednio przejrzysty dla konsumentów sposób.
Z drugiej jednak strony widzimy przykład probiotycznego składnika LGG® - wykupionego ostatnio przez duńską firmę Chr Hansen – który możemy zobaczyć jako część wielu różnorodnych produktów na całym świecie. Za sukcesem składnika LGG® stoi doskonała dokumentacja potwierdzająca unikalność oraz wysoką jakość produktu.
Źródła:
http://www.foodnavigator.com/Market-Trends/Consumers-willing-to-pay-75-more-for-known-ingredients-Survey/?utm_source=Newsletter_SponsoredSpecial&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%2BSponsoredSpecial&c=aYOHPLUnD2kWDT7hmdz%2Fn%2BmGgoSel4xZ
http://www.mynewsdesk.com/uk/ingredient-communications/pressreleases/press-release-name-your-price-nearly-three-quarters-of-consumers-will-pay-extra-for-ingredients-they-recognise-1690957
Przeczytaj także
Według badań opublikowanych w Journal of NutritionEducation and Behavior oszczędność czasu jest ważnym czynnikiem decydującym o wyborze gotowych produktów mrożonych jednak proces ten jest jeszcze bardziej złożony.
Etykieta jest dla producenta żywności najlepszą drogą przekazania konsumentowi informacji o swoim produkcie, jednak według ankiety przeprowadzonej przez firmę Bernstein...
Konsument przechodząc przez alejkę sklepową może nie zdawać sobie nawet sprawy z tego ile wysiłku włożonego zostało w planowanie i projektowanie opakowań, które mija.