Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kontrola barwy żywności – od surowca do produktu końcowego

Kategoria: Procesy i Technologie

Barwa stanowi ważny czynnik podczas podejmowania decyzji. Tego typu wybory podejmujemy każdego dnia spożywając posiłek czy wykonując zakupy. Dlatego możliwość komunikacji liczbowej koloru zamiast opisu słownego jest istotna w precyzyjnym informowaniu o prawidłowym wrażeniu wzrokowym. Dzięki temu możemy monitorować zmiany barwy, która w żywności jest wskaźnikiem o stanie surowców i produktów. Sami doskonale wiemy jak zwodnicze mogą być opisy. Z życia codziennego wiemy, że czerwony może okazać się bordowym dla klienta i amarantowym dla dostawcy. Dlatego tak ważne są pomiary, które gwarantują wysoki poziom wymienności danych, a pełna funkcjonalność w samym urządzeniu sprawia, że można mierzyć surowce i produkty pod różnymi postaciami.

Surowce spożywcze poddawane są procesom technologicznym i przechodząc łańcuch transportowo-magazynowy znajdują się potem na półkach sklepowych. To pokazuje, że w codziennej pracy osób odpowiedzialnych za żywność pojawiają się zapewne pytania:

  • Czy barwa się zmieni podczas przechowywania?
  • Jak długo będzie miała ten sam kolor?
  • Czy transport nie zmieni wrażenia wzrokowego produktów?
  • A jak w magazynie głównym będą produkty z różnych zakładów? To czy kolory będą zgodne?

Dlatego mając do dyspozycji urządzenie pomiarowe możemy w prosty sposób mierzyć surowce i produkty. W takiej sytuacji w laboratorium warto mieć stacjonarny spektrofotometr Konica Minolta CM-5, na którym możemy sprawdzać praktycznie wszystko. Począwszy od surowców, na przykład: mięso, przyprawy, oleje, buliony, osłonki i próbki sypkie, pasty, proszki, konsystencje stałe, aż po płynne – zarówno nieprzeźroczyste, jak i prześwitujące. Dzięki temu, że urządzenie posiada wyświetlacz mamy pełną możliwość obsługi bez komputera. Wyniki pomiarów są automatycznie zapamiętywane i można zapisać do 1000 wzorców i 4000 próbek. W celu przeniesienia wyników do komputera możemy użyć pamięci USB lub posługiwać się na stałe programem Spectra Magic NX.

Urządzenie to możemy używać do kontroli nabiałów, owoców, warzyw pod różnymi postaciami jak również do wędlin, parówek, pasztetów i bulionów. Właśnie dzięki aż 3 możliwościom wyboru odpowiedniego pola pomiarowego dla próbek nieprześwitujących: Ø30mm, Ø8mm i Ø3mm. Ta pierwsza największa świetnie się sprawdza dla konsystencji w postaci proszków, past czy płynów. Również możemy mierzyć duże powierzchnie próbek stałych jeśli mamy jednorodny wyrób. Kiedy dla przykładu gotowy wyrób ma małe miejsca, które są istotne do pomiaru, to wtedy możemy przestawić układ optyczny na pomiar o najmniejszym polu.

Zalety pomiarów to przede wszystkim fakt, że nie będziemy się opierać na ocenach wzrokowych, ale będziemy mieć faktyczny wynik pomiaru. Dzięki temu możemy oceniać, czy wyrób jest odpowiedni w stosunku do naszych kryteriów lub zmierzonych wzorcowych wyrobów. Powyższe aspekty przedstawiają szeroką elastyczność wykorzystania tylko jednego urządzenia do pomiaru zarówno surowców, produktów i własności opakowań. Przez to oszczędzamy miejsce i czas.

Mając do dyspozycji urządzenie do pomiaru barwy pomijamy kwestie przetrzymywania wzorcowych surowców i produktów, które mają nam przedstawiać pożądaną barwę. Dlaczego? Raz zmierzona próbka zostaje w pamięci urządzenia.

Obecnie dużo mówi się o pracach badawczo-rozwojowych w dziedzinach opakowań kompostowalnych. Ta dziedzina zapewne obejmuje potrzebę sprawdzania parametrów barwy i przeźroczystości. Można je przeprowadzać na tym samym urządzeniu, którym tradycyjnie sprawdzamy nasze surowce i produkty.

Warto pamiętać, że pomiary produktów stałych są w większości bezinwazyjne. To może mieć duże znaczenie szczególnie w owocach i warzywach. Dodając do tego fakt, że spektrofotometr może być w wersji ręcznej to dużo prościej można prowadzić pomiary środowiskowe, gdzie również wtedy możemy sprawdzać za pomocą dodatkowych mierników takie parametry, jak ilość chlorofilu czy nasłonecznienie. Pomiar koloru spektrofotometrem ręcznym można przeprowadzać również na dostawach surowców. Ergonomiczna budowa sprawia, że pomiary barwy można dokonywać w miejscu dostawy dla próbek nieprzeźroczystych. Pełna funkcjonalność jest dostępna w samym urządzeniu, a to oznacza, że dane będą zapamiętane, a wyniki pomiarów można wydrukować od razu. Jeżeli zamierzamy szerzej analizować dane pomiarowe to można wykonywać je z poziomu programu lub przesłać dane do najpopularniejszego arkusza kalkulacyjnego. Seria urządzeń przenośnych umożliwia wzięcie ze sobą urządzenia na przykład na produkcję czy inne miejsce i wykonanie szybko pomiaru. Jeśli zależy nam na automatycznym wysyłaniu wyników do centralnej bazy, to można przeprowadzić integrację urządzenia, np. z istniejącym system do zarządzania.

Jak Konica Minolta Sensing pomaga w aspektach kontroli żywności?

Barwa żywności jest istotnym tematem, który dotyka nas wszystkich codziennie. Nieświadomie jako konsument bierzemy produkty, których barwę akceptujemy. Jak Konica Minolta Sensing pomaga w aspektach kontroli żywności? Otóż firma ma ogromne doświadczenie w szeroko pojętych technologiach optycznych, a Dział Sensing od ponad 40 lat projektuje i produkuje urządzenia pomiarowe wysokiej klasy. Dotyczy to urządzeń laboratoryjnych, ręcznych jak i pomiarów z dziedziny światła. Ten ostatni typ pomiarów może być ciekawy dla osób odpowiedzialnych za badania konsumenckie. Oznacza to, że podczas takich testów można mierzyć i kontrolować oświetlenie czyli takie parametry, jak ilość światła, barwę i jej jakość, a przez to wpływ na podejmowanie decyzji kupujących. Dotyczy to oświetlenia sztucznego, jak i naturalnego.

Jako polski zespół tej firmy dbamy, by każde wdrożone urządzenie było wcześniej sprawdzone przez klienta – zarówno na drodze prezentacji jak i wtedy, gdy jest potrzeba przetestowania na produktach, które dla klienta wydają się nie do zmierzenia. Dlatego istotne jest dla nas, by każde wdrożone urządzenie miało sens. Oznacza to, że jeszcze przed zakupem klient doskonale wie, że pomiar koloru na urządzeniu Konica Minolta będzie ważny i poprawny. Dlatego łącznie z urządzeniem jest przekazywany zbiór informacji o metodzie pomiarowej i czynnikach wpływających na pomiar. Łatwo je zweryfikować i eliminować głównie z tego powodu, że pomiar jest prosty i szybki. Możliwości pomiarowe sprawiają, że oprócz pomiarów surowców i produktów można wejść w obszar sprawdzania opakowań czy kontrolowania barwy znaków firmowych.

 

 

Jeżeli jesteście Państwo zainteresowani odpowiednimi urządzeniami do pomiarów barwy, stopnia przepuszczalności światła czy światła to zapraszamy do kontaktu. Chętnie doradzimy i wspomożemy przy takich projektach.

Konica Minolta Sensing Europe B.V. Sp. z o.o. Oddział w Polsce

Skarbowców 23a, 53-025 Wrocław 

tel.: +48 71 734 52 11

e-mail: Info.Poland@seu.konicaminolta.eu

www.konicaminolta.pl

Wybierz temat: Procesy i Technologie

Autor: Konica Minolta

Konica Minolta

Andrzej Wojtkowski jest absolwentem Wydziału Mechatroniki Politechniki Warszawskiej. Obecnie, od ponad 11 lat pracuje dla Konica Minolta Sensing Europe B.V. Przez pierwsze lata w obecnej firmie zajmował się sprzedażą urządzeń, a od 5 lat wspiera technicznie klientów i zajmuje się szkoleniami z urządzeń i programów Konica Minolta. Ponadto pisze artykuły do czasopism branżowych związanych z pomiarem koloru i światła.

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.