Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
System klasyfikacji tusz zwierząt rzeźnych wg klas EUROP zapewnia rzetelną ocenę jakości tusz i właściwe ustalanie cen w notowaniach na terenie UE oraz wpływa na zwiększenie przejrzystości rynku w zakresie handlu tuszami wieprzowymi.
Nadzorowane ubojnie
Obowiązek stosowania klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce dotyczy wszystkich rzeźni, które w ostatnim roku ubiły powyżej 10.400 szt. świń, tj. powyżej 200 szt. tygodniowo średnio w roku.
W 2021 r. nadzorem IJHARS objęto 193 ubojnie trzody chlewnej. Zakłady ubojowe objęte nadzorem IJHARS stanowiły 47,7% ogółu ubojni trzody działających na terenie kraju, których było 405.
Uboje trzody
Ubój trzody chlewnej w 2021 r. wyniósł 21,1 mln. szt., w tym w zakładach ubojowych objętych nadzorem IJHARS 20,0 mln. szt. trzody chlewnej, co stanowiło 94,8% uboju całkowitego dokonanego w zakładach na terenie kraju. Klasy jakości handlowej nadano 19,3 mln. szt. tusz wieprzowych, tj. 96,5% wszystkich tusz wieprzowych uzyskanych z uboju trzody chlewnej w zakładach nadzorowanych.
Kontrole
W 2021 r. przeprowadzono ogółem 1566 wizyt kontrolnych w zakładach prowadzących ubój trzody chlewnej. W trakcie wizyt kontrolnych sprawdzono poprawność klasyfikacji przeprowadzonej przez 307 rzeczoznawców, tj. 76,9% wszystkich uprawnionych do klasyfikacji tusz wieprzowych. Według stanu na 31 grudnia 2021 r. w rejestrach prowadzonych przez IJHARS wpisanych było 399 rzeczoznawców ds. klasyfikacji tusz wieprzowych, przy czym czynnie ją przeprowadza 358 osób, tj. 89,7% wszystkich uprawnionych.
Liczba tusz wieprzowych skontrolowanych podczas wizyt kontrolnych w 2021 r. wynosiła
37,0 tys. szt. Średnia liczba tusz poddanych kontroli podczas jednej wizyty kontrolnej wynosiła 23,6 szt.
Wyniki kontroli
W wyniku kontroli ustalono:
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
Tendencje w eksporcie mięsa były mocno zróżnicowane, w zależności od segmentu rynku. Na wyniki sprzedaży zagranicznej wołowiny i drobiu wpływała niższa podaż mięsa na rynku krajowym z jednej strony oraz silny wzrost cen, z drugiej strony. Odwrotną sytuację obserwowaliśmy na rynku wieprzowiny, gdzie ceny spadały w 2021 r., zaś rosła podaż.
Mówiąc o systemie HACCP jego nieodłącznym elementem są systemy GHP (Dobra Praktyka Higieniczna) i GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna). To o nich mówi się jako o podwalinach całego systemu HACCP, ponieważ dotyczą one najbardziej podstawowych aspektów funkcjonowania przedsiębiorstwa z sektora spożywczego.
Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) podaje, że na świecie co roku marnuje się 1/3 produkowanej żywności. Jest to poważny problem w Europie, szczególnie w krajach wysoko rozwiniętych. Według szacunków w Unii Europejskiej marnuje się rocznie 88 mln ton żywności, średnio 173 kg na mieszkańca.