Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kontrola klasyfikacji tusz wieprzowych w systemie EUROP w 2021 roku

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

System klasyfikacji tusz zwierząt rzeźnych wg klas EUROP zapewnia rzetelną ocenę jakości tusz i właściwe ustalanie cen w notowaniach na terenie UE oraz wpływa na zwiększenie przejrzystości rynku w zakresie handlu tuszami wieprzowymi.

Nadzorowane ubojnie

Obowiązek stosowania klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce dotyczy wszystkich rzeźni, które w ostatnim roku ubiły powyżej 10.400 szt. świń, tj. powyżej 200 szt. tygodniowo średnio w roku.

W 2021 r. nadzorem IJHARS objęto 193 ubojnie trzody chlewnej. Zakłady ubojowe objęte nadzorem IJHARS stanowiły 47,7% ogółu ubojni trzody działających na terenie kraju, których było 405.

Uboje trzody

Ubój trzody chlewnej w 2021 r. wyniósł 21,1 mln. szt., w tym w zakładach ubojowych objętych nadzorem IJHARS 20,0 mln. szt. trzody chlewnej, co stanowiło 94,8% uboju całkowitego dokonanego w zakładach na terenie kraju. Klasy jakości handlowej nadano 19,3 mln. szt. tusz wieprzowych, tj. 96,5% wszystkich tusz wieprzowych uzyskanych z uboju trzody chlewnej w zakładach nadzorowanych.

Kontrole

W 2021 r. przeprowadzono ogółem 1566 wizyt kontrolnych w zakładach prowadzących ubój trzody chlewnej. W trakcie wizyt kontrolnych sprawdzono poprawność klasyfikacji przeprowadzonej przez 307 rzeczoznawców, tj. 76,9% wszystkich uprawnionych do klasyfikacji tusz wieprzowych. Według stanu na 31 grudnia 2021 r. w rejestrach prowadzonych przez IJHARS wpisanych było 399 rzeczoznawców ds. klasyfikacji tusz wieprzowych, przy czym czynnie ją przeprowadza 358 osób, tj. 89,7% wszystkich uprawnionych.

Liczba tusz wieprzowych skontrolowanych podczas wizyt kontrolnych w 2021 r. wynosiła
37,0 tys. szt. Średnia liczba tusz poddanych kontroli podczas jednej wizyty kontrolnej wynosiła 23,6 szt.

Wyniki kontroli

W wyniku kontroli ustalono:

  • klasyfikację tusz wieprzowych prowadziły wszystkie nadzorowane ubojnie, 
  • choirometry posiadało 141 zakładów, tj. 73,1% kontrolowanych,
  • metodę ZP stosowały 52 zakłady, tj. 26,9% nadzorowanych,
  • uprawnionych rzeczoznawców zatrudniały wszystkie zakłady objęte nadzorem,
  • klasyfikację tusz wieprzowych prowadziło 29 osób, które posiadały nieaktualne uprawnienia w 24 ubojniach, tj. 12,4% wszystkich nadzorowanych, osoby te uzyskały ponownie uprawnienia przed zakończeniem 2021 roku,
  • czas, w którym przeprowadza się klasyfikację oraz ważenie tusz, był nieprawidłowy
    czyli przekraczał wymagane 45 minut od momentu rozpoczęcia czynności ubojowych
    w 2 zakładach, tj. 1,0% wszystkich nadzorowanych,  
  • nieaktualne cechy legalizacji wag kolejkowych, używanych do ustalania masy tusz wieprzowych stwierdzono w 7 zakładach, tj. 3,6% nadzorowanych,
  • nieprawidłowy pomiar mięsności wykonano w przypadku 3,2 tys. szt. tusz, tj. 8,6% skontrolowanych,
  • brak oznakowania lub nieprawidłowe znakowanie klasą jakości handlowej dotyczyło
    0,8 tys. szt. tusz wieprzowych, tj. 2,7% kontrolowanych,
  • nieprawidłowa obróbka lub prezentacja dotyczyła 0,4 tys. szt. tusz wieprzowych,
    tj. 1,3% kontrolowanych,
  • nieprawidłowe dokumentowanie czynności ustalania klas jakości tusz wieprzowych stwierdzono w 6 zakładach ubojowych, tj. w 3,1% kontrolowanych (stwierdzono brak protokołu z klasyfikacji lub protokół niezgodny ze wzorem),
  • nieprawidłowy czas przechowywania dokumentacji z klasyfikacji tusz wieprzowych
    (tj. krótszy niż wymagane cztery tygodnie) stwierdzono w 7 zakładach,
    tj. 3,6% kontrolowanych,
  • brak dostarczenia dostawcom informacji o wynikach klasyfikacji tusz wieprzowych
    w 10 zakładach, tj. 5,2% kontrolowanych,
  • informacje o wynikach klasyfikacji wystawiane dostawcom żywca rzeźnego były zgodne
    z dokumentacją zakładową we wszystkich ubojniach spośród tych, które powiadamiają dostawców.

Źródło: IJHARS

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Przemysł mięsny

Autor: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 01.03.2022

    Santander AGROskop luty 2022: mięso

    Tendencje w eksporcie mięsa były mocno zróżnicowane, w zależności od segmentu rynku. Na wyniki sprzedaży zagranicznej wołowiny i drobiu wpływała niższa podaż mięsa na rynku krajowym z jednej strony oraz silny wzrost cen, z drugiej strony. Odwrotną sytuację obserwowaliśmy na rynku wieprzowiny, gdzie ceny spadały w 2021 r., zaś rosła podaż.

    Czytaj więcej
  • 28.02.2022

    Systemy GHP i GMP cz. II – w praktyce

    Mówiąc o systemie HACCP jego nieodłącznym elementem są systemy GHP (Dobra Praktyka Higieniczna) i GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna). To o nich mówi się jako o podwalinach całego systemu HACCP, ponieważ dotyczą one najbardziej podstawowych aspektów funkcjonowania przedsiębiorstwa z sektora spożywczego.

    Czytaj więcej
  • 23.02.2022

    Raport o świeżej żywności: marnujemy jej zbyt wiele. Jak temu zapobiec?

    Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) podaje, że na świecie co roku marnuje się 1/3 produkowanej żywności. Jest to poważny problem w Europie, szczególnie w krajach wysoko rozwiniętych. Według szacunków w Unii Europejskiej marnuje się rocznie 88 mln ton żywności, średnio 173 kg na mieszkańca.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.