Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kontrola klasyfikacji tusz wołowych w systemie EUROP w 2021 roku

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

System klasyfikacji tusz zwierząt rzeźnych wg klas EUROP zapewnia rzetelną ocenę jakości tusz i właściwe ustalanie cen w notowaniach na terenie UE oraz wpływa na zwiększenie przejrzystości rynku w zakresie handlu tuszami wołowymi.

Nadzorowane ubojnie

Obowiązek stosowania klasyfikacji tusz wołowych w Polsce dotyczy wszystkich rzeźni, które w ostatnim roku ubiły powyżej 3.900 szt. bydła, tj. powyżej 75 szt. tygodniowo średnio w roku.

W 2021 r. nadzorem objęto 69 ubojni bydła. Zakłady ubojowe objęte w 2021 r. nadzorem IJHARS stanowiły 33,3% ogółu ubojni działających na terenie kraju, których było 207.

Uboje bydła

Ubój bydła w 2021 r. wyniósł 1,83 mln. szt., w tym 1,72 mln. szt. w zakładach objętych nadzorem IJHARS, co stanowiło 94,0% całkowitego uboju dokonanego na terenie kraju. Klasy jakości handlowej nadano 1,69 mln. szt. tusz wołowych, tj. 98,3% wszystkich tusz uzyskanych z uboju bydła w zakładach nadzorowanych.

Kontrole

W 2021 r. przeprowadzono 550 wizyt kontrolnych w zakładach ubojowych. W trakcie wizyt kontrolnych sprawdzono poprawność klasyfikacji przeprowadzonej przez 108 rzeczoznawców (tj. 68,4% wszystkich uprawnionych do klasyfikacji tusz wołowych). Według stanu na 31  grudnia 2021 r. w rejestrach prowadzonych przez IJHARS wpisanych było 158  rzeczoznawców ds. klasyfikacji tusz wołowych, przy czym klasyfikacja czynnie przeprowadzana jest przez 139 osób, tj. 88,0% wszystkich uprawnionych.

Liczba kontrolowanych tusz wołowych w 2021 r. wynosiła ogółem 20,3 tys. szt. Średnia liczba tusz poddanych kontroli podczas jednej wizyty kontrolnej wynosiła 36,8 szt.

Wyniki kontroli

W wyniku kontroli ustalono:

  • klasyfikację tusz wołowych podjęto we wszystkich zakładach,
  • liczba tusz prawidłowo sklasyfikowanych przez rzeczoznawców pod względem uformowania wynosiła: 16,0 tys. szt. (tj. 78,8% skontrolowanych), a pod względem otłuszczenia 15,2 tys. szt. (74,8%),
  • nieprawidłowa ocena uformowania dotyczyła 4,3 tys. szt. tusz, w tym ocena zawyżona – 2,7 tys. szt. tusz (tj. 1,3,3% kontrolowanych) a ocena zaniżona – 1,6 tys. szt. (tj. 7,9%),
  • nieprawidłowa ocena otłuszczenia dotyczyła 5,1 tys. szt. tusz, w tym: ocena zawyżona – 2,0 tys. szt. tusz (tj. 9,9% kontrolowanych), a ocena zaniżona – 3,1 tys. szt. tusz (tj. 15,3%),
  • nieprawidłowa obróbka lub prezentacja dotyczyła 0,3 tys. szt. tusz, tj. 1,5%  kontrolowanych,
  • nieprawidłowe znakowanie klasą jakości handlowej dotyczyło 0,2 tys. szt. tusz, tj. 1,0% kontrolowanych,
  • dokumentowanie czynności ustalania klas jakości tusz wołowych było prawidłowe
    we wszystkich kontrolowanych zakładach, 
  • informacje przekazywane dostawcom były zgodne z dokumentacją zakładową we wszystkich kontrolowanych zakładach.

Źródło: IJHARS

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Przemysł mięsny

Autor: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.