Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
System klasyfikacji tusz zwierząt rzeźnych wg klas EUROP zapewnia rzetelną ocenę jakości tusz i właściwe ustalanie cen w notowaniach na terenie UE oraz wpływa na zwiększenie przejrzystości rynku w zakresie handlu tuszami wołowymi.
Nadzorowane ubojnie
Obowiązek stosowania klasyfikacji tusz wołowych w Polsce dotyczy wszystkich rzeźni, które w ostatnim roku ubiły powyżej 3.900 szt. bydła, tj. powyżej 75 szt. tygodniowo średnio w roku.
W 2021 r. nadzorem objęto 69 ubojni bydła. Zakłady ubojowe objęte w 2021 r. nadzorem IJHARS stanowiły 33,3% ogółu ubojni działających na terenie kraju, których było 207.
Uboje bydła
Ubój bydła w 2021 r. wyniósł 1,83 mln. szt., w tym 1,72 mln. szt. w zakładach objętych nadzorem IJHARS, co stanowiło 94,0% całkowitego uboju dokonanego na terenie kraju. Klasy jakości handlowej nadano 1,69 mln. szt. tusz wołowych, tj. 98,3% wszystkich tusz uzyskanych z uboju bydła w zakładach nadzorowanych.
Kontrole
W 2021 r. przeprowadzono 550 wizyt kontrolnych w zakładach ubojowych. W trakcie wizyt kontrolnych sprawdzono poprawność klasyfikacji przeprowadzonej przez 108 rzeczoznawców (tj. 68,4% wszystkich uprawnionych do klasyfikacji tusz wołowych). Według stanu na 31 grudnia 2021 r. w rejestrach prowadzonych przez IJHARS wpisanych było 158 rzeczoznawców ds. klasyfikacji tusz wołowych, przy czym klasyfikacja czynnie przeprowadzana jest przez 139 osób, tj. 88,0% wszystkich uprawnionych.
Liczba kontrolowanych tusz wołowych w 2021 r. wynosiła ogółem 20,3 tys. szt. Średnia liczba tusz poddanych kontroli podczas jednej wizyty kontrolnej wynosiła 36,8 szt.
Wyniki kontroli
W wyniku kontroli ustalono:
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
EFSA opublikowała raport podsumowujący dane z monitoringu wygenerowane w 2020 r. w ramach urzędowych działań kontrolnych na obecność pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych i niektórych substancji w żywych zwierzętach i produktach zwierzęcych w UE. Odsetek próbek niespełniających wymogów w 2020 r. (0,19%) był niższy w porównaniu z 2019 r. (0,30%).
W 2021 r. wartość eksportu ogółem towarów rolno-spożywczych z Polski, w porównaniu z rokiem 2020, wzrosła o 9%, do nienotowanego dotąd poziomu 37,4 mld EUR, tj. 170,8 mld zł, a dodatnie saldo wymiany handlowej zwiększyło się o 9,7%, do 12,7 mld EUR, tj. 58,2 mld zł.
Tendencje w eksporcie mięsa były mocno zróżnicowane, w zależności od segmentu rynku. Na wyniki sprzedaży zagranicznej wołowiny i drobiu wpływała niższa podaż mięsa na rynku krajowym z jednej strony oraz silny wzrost cen, z drugiej strony. Odwrotną sytuację obserwowaliśmy na rynku wieprzowiny, gdzie ceny spadały w 2021 r., zaś rosła podaż.