KPO: będzie zmiana zasad naboru dla plantatorów chmielu
Zakończyła się nabór wniosków o objęcie wsparciem inwestycji na wymianę słupów nośnych impregnowanych kreozotem na plantacjach chmielu. Do czasu ponownego uruchomienia naboru wniosków (na początku 2023 r.) nastąpią przegląd i zmiana dotychczasowych zasad wsparcia.
Celem jest dostosowanie zasad naboru do zmieniającej się sytuacji rynkowej.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi odpowiada w Krajowym Planie Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPO) za realizację 4 inwestycji:
- A1.4.1. Inwestycje na rzecz dywersyfikacji i skracania łańcucha dostaw produktów rolnych i spożywczych oraz budowy podmiotów uczestniczących w łańcuchu;
- A2.4.1. Inwestycje w rozbudowę potencjału badawczego (wspólnie z MEiN);
- B3.1.1. Inwestycje w zrównoważoną gospodarkę wodno-ściekową na terenach wiejskich;
- B3.3.1. Inwestycje w zwiększanie potencjału zrównoważonej gospodarki wodnej na obszarach wiejskich.
Łączny budżet tych inwestycji to 2,25 mld EUR tj. ok. 10,1 mld zł (wg kursu 4,4819 zł/ EUR), z czego największą część stanowi budżet inwestycji A1.4.1. i B3.3.1.
Źródło: MRiRW
Przeczytaj także
-
24.11.2022
Wspieramy rolnictwo ekologiczne
Działania podejmowane w celu zwiększenia produkcji ekologicznej w Polsce były omawiane 23 listopada br. podczas konferencji prasowej zorganizowanej w siedzibie Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR).
-
26.08.2022
Wybrane ekstrakty chmielowe w produkcji piw
Za pomocą chmielu można kształtować nie tylko goryczkę piwa ale charakterystyczny profil smakowo zapachowy. Jest dodawany do piwa w postaci rożnego rodzaju ekstraktów szczególnie w browarach rzemieślniczych ze względu na łatwość dozowania i bardzo dużą możliwość kombinacji gatunkowych.
-
29.07.2021
Znaczna część chmielu marnuje się podczas procesu warzenia piwa
Naukowcy z Japonii znaleźli sposób na wykorzystanie części chmielu, który został zmarnowany w procesie warzenia piwa. Technika ta powinna zredukować rosnącą ilość odpadów i ślad węglowy przemysłu piwowarskiego. A produkt może być stosowany jako roślinna alternatywa w celu zmniejszenia ilości tworzyw sztucznych także w przemyśle spożywczym.