Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
NIZP PZH – PIB opublikował raport, w którym zaprezentowano wyniki badań dotyczące sposobu żywienia i stanu odżywienia, które objęły wszystkie grupy ludności Polski. To ogólnokrajowe badanie przeprowadzone zostało w latach 2019-2020 przy wsparciu finansowym EFSA oraz Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Realizacja badania rozpoczęła się w 2019 r. w Instytucie Żywności i Żywienia i była kontynuowana w NIZP PZH – PIB.
Głównym celem badania było zebranie danych o spożyciu żywności w reprezentatywnych grupach: dzieci, młodzieży, osób dorosłych, w tym osób w starszym wieku oraz wśród wegetarian (dzieci i osób dorosłych) i kobiet w ciąży oraz wdrożenie zgodnej z wytycznymi EFSA metodologii dotyczącej realizacji krajowego badania spożycia żywności oraz przekazanie do EFSA danych o spożyciu żywności w Polsce.
Wyniki badania umożliwiają dokonanie oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia różnych grup populacyjnych w Polsce. W raporcie przedstawiono część wyników badania: najważniejsze dane socjo-demograficzne, antropometryczne, dotyczące zwyczajów żywieniowych i innych aspektów związanych z żywieniem oraz częstotliwości spożycia. Bardziej szczegółowe dane, zwłaszcza dotyczące sposobu żywienia, oraz dane dla osób z prób celowych, takich jak wegetarianie i kobiety w ciąży zostaną opisane w oddzielnych publikacjach.
Analiza wyników przedstawionych w raporcie z 2021 r. wykazała, że:
Ponadto wyniki badania mogą być pomocne w realizacji celów związanych ze zdrowiem publicznym, takich jak: określenie najczęstszych czynników ryzyka zaburzeń stanu zdrowia związanych z żywieniem i stanem odżywienia populacji Polski; rozpoznanie, które grupy ludności są narażone na występowanie niekorzystnych skutków nieprawidłowego żywienia i wymagają szczególnego wsparcia żywieniowego; określenie, jakie nieprawidłowości najczęściej występują w żywieniu i stanie odżywienia wybranych grup, takich, jak wegetarianie i kobiety w ciąży oraz w jakim stopniu mogą one wpływać na ryzyko zaburzeń stanu zdrowia w odniesieniu do populacji ogólnej; aktualizacja norm żywienia i zaleceń żywieniowych dla różnych grup populacyjnych w Polsce; opracowanie nowych programów edukacyjnych i profilaktycznych ukierunkowanych na rozwiązanie aktualnych problemów związanych z żywieniem i stanem odżywienia różnych grup populacyjnych w celu zmniejszenia zachorowalności i umieralności na przewlekłe choroby niezakaźne oraz wydłużenia dalszego przeciętnego trwania życia, w tym lat przeżytych w zdrowiu; dostarczenie informacji istotnych dla tworzenia polityki zdrowotnej państwa.
Źródło: NIZP PZH - PIB
Przeczytaj także
Od września 2020 r. urzędowe laboratoria służb odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności w państwach członkowskich oraz laboratoria kontrolne działające na rzecz producentów żywności zaczęły wykrywać obecność tlenku etylenu początkowo w ziarnie sezamu importowanym z Indii, a następnie w różnych innych produktach pochodzących przede wszystkim z tego regionu, takich jak przyprawy, substancje dodatkowe do żywności (mączka drzewa świętojańskiego – E410, guma guar – E-412) czy suplementy diety.
Ciągły rozwój nauki o żywieniu człowieka sprawia, że istnieje potrzeba systematycznej aktualizacji norm. Zaktualizowana publikacja jest źródłem najnowszej wiedzy, na temat zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze oraz od czego to zależy.
Narodowy Instytut Zdrowia zaprezentował najnowsze zalecenia zdrowego żywienia. Talerz zdrowia - nowy model zaleceń jest alternatywą Piramidy Zdrowego Żywienia. Jego zaletą jest widoczna rekomendacja spożycia różnorodnych produktów, podejście które powinno stanowić podstawę zdrowego stylu życia.