Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kurkuma wzmacnia pamięć i poprawia nastrój

Kategoria: Składniki Żywności

Według najnowszych badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu w Kalifornii wynika, iż spożycie kurkumy, a dokładnie substancji bioaktywnej - kurkuminy - może przyczynić się do poprawy pamięci oraz nastroju. Odkrycie to jest wynikiem 18-miesięcznych badań przeprowadzonych z udziałem 21 zdrowych osób w wieku 50-90 lat. Badanym 2 razy dziennie podawano 90 mg biodostępnej formy kurkuminy. Po tym czasie pamięć badanych wzmocniła się średnio o 28%.

Kurkumina – składnik bioaktywny kurkumy

Kurkumina to związek pochodzenia roślinnego obecny w kłączu kurkumy stosowanej powszechnie jako przyprawa nadająca żywności żółtą barwę oraz charakterystyczny smak i zapach. Jest ona naturalnym barwnikiem stosowanym w produkcji żywności (E100). Sama kurkuma jest cennym dodatkiem, bogatym w składniki mineralne i witaminy, takie jak: wapń, żelazo, potas, sód oraz witamina B1, witamina B2, niacyna czy kwas askorbinowy. Zawiera również składniki bioaktywne, głównie związki polifenolowe określane mianem kurkuminoidów, w których skład wchodzą: cyklokurkumina, bisdemotoksykurkumina oraz najcenniejsza ze wszystkich – kurkumina. W przemyśle spożywczym stosowana do produktów cukiernicznych, mlecznych, piekarniczych, konserw warzywnych, napojów oraz musztard. Ma wiele właściwości prozdrowotnych, takich jak działanie antyoksydacyjne porównywalne z działaniem witaminy C oraz E, przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, a także przeciwnowotworowe. Wadą kurkuminy występującej naturalnie w żywności jest jej słaba biodostępność, wynikająca z niewielkiego wchłaniania w jelitach.

Wpływ spożycia kurkuminy na organizm – nowe badania

Badanie przeprowadzone przez naukowców jest pierwszym długoterminowym badaniem z zastosowaniem podwójnie ślepej próby z placebo, dotyczącym wpływu kurkuminy na organizm ludzki. Opublikowane zostało w The American Journal of Geriatric Psychiatry.

Podawana uczestnikom była biodostępna forma kurkuminy, o znacznie większej przyswajalności – Theracurmin. Dawka wynosiła 90 mg, podawana była 2 razy dziennie. Podczas przeprowadzonych badań okazało się, iż codzienne przyjmowanie biodostępnej formy kurkuminy przyczyniło się do poprawy pamięci i skupienia u osób zdrowych, niecierpiących nigdy wcześniej na choroby neurodegeneracyjne. Co więcej stwierdzono, iż kurkumina nie tylko może poprawić pamięć, nastrój czy skupienie, lecz również zabezpieczać przed rozwojem chorób neurodegeneracyjnych oraz ewentualnych symptomów choroby Alzheimera w wieku starszym. Szczegóły działania tej bioaktywnej substancji nie są jeszcze poznane, być może spowodowane jest ono zdolnością do zmniejszania stanów zapalnych, które mają związek z chorobami takimi jak Alzheimer czy ciężka depresja.

Aktualnie producenci prowadzą badania nad tym, jak najlepiej włączyć bioaktywną kurkuminę do preparatów, takich jak nutraceutyki, suplementy diety, zioła, kosmetyki, napoje czy żywność funkcjonalna. Jest to odpowiedź na wzrastające zainteresowanie tzw. „żywnością leczniczą”, która nadal jest stosunkowo nową kategorią żywności dla producenta. Choć jedynie kilka firm na rynku światowym stworzyło linie produktów leczniczych, jak np. Nestle, to ten segment z pewnością w przyszłości znacznie się rozwinie.

Źrodło:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1064748117305110?via%3Dihub#bib0015 

Autor: Aleksandra Jaskulska

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.