Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Według najnowszych badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu w Kalifornii wynika, iż spożycie kurkumy, a dokładnie substancji bioaktywnej - kurkuminy - może przyczynić się do poprawy pamięci oraz nastroju. Odkrycie to jest wynikiem 18-miesięcznych badań przeprowadzonych z udziałem 21 zdrowych osób w wieku 50-90 lat. Badanym 2 razy dziennie podawano 90 mg biodostępnej formy kurkuminy. Po tym czasie pamięć badanych wzmocniła się średnio o 28%.
Kurkumina – składnik bioaktywny kurkumy
Kurkumina to związek pochodzenia roślinnego obecny w kłączu kurkumy stosowanej powszechnie jako przyprawa nadająca żywności żółtą barwę oraz charakterystyczny smak i zapach. Jest ona naturalnym barwnikiem stosowanym w produkcji żywności (E100). Sama kurkuma jest cennym dodatkiem, bogatym w składniki mineralne i witaminy, takie jak: wapń, żelazo, potas, sód oraz witamina B1, witamina B2, niacyna czy kwas askorbinowy. Zawiera również składniki bioaktywne, głównie związki polifenolowe określane mianem kurkuminoidów, w których skład wchodzą: cyklokurkumina, bisdemotoksykurkumina oraz najcenniejsza ze wszystkich – kurkumina. W przemyśle spożywczym stosowana do produktów cukiernicznych, mlecznych, piekarniczych, konserw warzywnych, napojów oraz musztard. Ma wiele właściwości prozdrowotnych, takich jak działanie antyoksydacyjne porównywalne z działaniem witaminy C oraz E, przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, a także przeciwnowotworowe. Wadą kurkuminy występującej naturalnie w żywności jest jej słaba biodostępność, wynikająca z niewielkiego wchłaniania w jelitach.
Wpływ spożycia kurkuminy na organizm – nowe badania
Badanie przeprowadzone przez naukowców jest pierwszym długoterminowym badaniem z zastosowaniem podwójnie ślepej próby z placebo, dotyczącym wpływu kurkuminy na organizm ludzki. Opublikowane zostało w The American Journal of Geriatric Psychiatry.
Podawana uczestnikom była biodostępna forma kurkuminy, o znacznie większej przyswajalności – Theracurmin. Dawka wynosiła 90 mg, podawana była 2 razy dziennie. Podczas przeprowadzonych badań okazało się, iż codzienne przyjmowanie biodostępnej formy kurkuminy przyczyniło się do poprawy pamięci i skupienia u osób zdrowych, niecierpiących nigdy wcześniej na choroby neurodegeneracyjne. Co więcej stwierdzono, iż kurkumina nie tylko może poprawić pamięć, nastrój czy skupienie, lecz również zabezpieczać przed rozwojem chorób neurodegeneracyjnych oraz ewentualnych symptomów choroby Alzheimera w wieku starszym. Szczegóły działania tej bioaktywnej substancji nie są jeszcze poznane, być może spowodowane jest ono zdolnością do zmniejszania stanów zapalnych, które mają związek z chorobami takimi jak Alzheimer czy ciężka depresja.
Aktualnie producenci prowadzą badania nad tym, jak najlepiej włączyć bioaktywną kurkuminę do preparatów, takich jak nutraceutyki, suplementy diety, zioła, kosmetyki, napoje czy żywność funkcjonalna. Jest to odpowiedź na wzrastające zainteresowanie tzw. „żywnością leczniczą”, która nadal jest stosunkowo nową kategorią żywności dla producenta. Choć jedynie kilka firm na rynku światowym stworzyło linie produktów leczniczych, jak np. Nestle, to ten segment z pewnością w przyszłości znacznie się rozwinie.
Źrodło:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1064748117305110?via%3Dihub#bib0015
Przeczytaj także
W badaniach przeprowadzonych przez grupę badawczą Inserm (Centrum Badań Epidemiologicznych i Zdrowia Populacji , Villejuif, Francja), opublikowanych w The European Association for the Study of Diabetes (EASD) zaobserwowano, że...
Wyniki badania przeprowadzonego wśród osób starszych, opublikowane w czasopiśmie Frontier in Aging Neuroscience wskazują, że spożywanie luteiny powiązane jest z zachowaniem "inteligencji skrystalizowanej". Jest to rodzaj inteligencji...