Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W ramach nadzoru nad rynkiem wina Inspekcja JHARS przeprowadza kontrole w podmiotach produkujących wino z winogron pochodzących z upraw winorośli położonych na terenie Polski.
W ewidencji prowadzonej przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w 2022 r. zarejestrowanych było 425 podmiotów wyrabiających wino przeznaczone do obrotu handlowego.
W trakcie kontroli Inspekcja JHARS sprawdziła m.in.: wymagania formalno-prawne, prawidłowość prowadzenia rejestrów przychodu i rozchodu produktów winiarskich, opracowanie i wdrożenie systemu kontroli wewnętrznej wyrobu i rozlewu wina, prawidłowość przeprowadzenia procesów enologicznych oraz prawidłowość procesu usunięcia produktów ubocznych powstałych przy wyrobie wina.
Zweryfikowano parametry fizykochemiczne (13 partii) i oznakowanie wina (14 partii). Z uwagi na zawyżoną zawartość alkoholu zakwestionowano 3 partie.
W trakcie przeprowadzonych kontroli stwierdzono również brak zgłoszenia w odpowiednim terminie wycofania produktów ubocznych i procesu wzbogacania oraz niezgodność informacji zawartych w rejestrze przychodów i rozchodów z rzeczywistością. Osoby odpowiedzialne ukarano grzywnami w drodze mandatów karnych.
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
Sprawdzono wymagania jakościowe i znakowanie 188 partii ziemniaków oferowanych przez 128 podmiotów działających na początkowych etapach dystrybucji.
Badanie opublikowane w styczniu 2023 r. przedstawia przegląd zafałszowań mleka krowiego oraz wpływ substancji fałszujących na jakość i bezpieczeństwo mleka.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową wina, wina z winogron pochodzących z krajowych upraw winorośli oraz fermentowanych napojów winiarskich. Skontrolowano 117 podmiotów (60 producentów i 57 sklepów).