Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Najważniejsze ustalenia 26. sesji CCRVDF

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Po ponad pięcioletniej przerwie spowodowanej między innymi epidemią wirusa SARS-CoV2, ponownie w fizycznej formie państwa członkowskie Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO (KKŻ FAO/WHO) spotkały się na 26. sesji Komitetu do spraw Pozostałości Leków Weterynaryjnych w Żywności (CCRVDF), który obradował od 13 do 17 lutego br. w Portland (USA).

Posiedzeniu przewodniczyła Pani Brandi Robinson (USA) - kierownik międzynarodowego programu w Urzędzie do spraw Oceny Nowych Leków dla Zwierząt. 
Tegoroczne obrady pozwoliły ostatecznie określić szereg MRLs dla substancji szeroko stosowany na świecie takich jak iwermektyna (środek przeciwpasożytniczy) czy nikarbazyna (powszechnie stosowany preparat do zwalczania kokcydiozy, przede wszystkim u drobiu). Eksperci mieli okazję także dokładniej przyjrzeć się takim zagadnieniom jak ekstrapolacja (artykuł na ten temat niebawem ukaże się w biuletynie IJHARS „Wiedza i Jakość”) czy progi podejmowania działania („action level”) - zagadnienie powiązanie z tematyką zanieczyszczeń żywności i pasz. Prace nad powyższymi tematami będą kontynuowane w ramach eksperckich elektronicznych Grup Roboczych i znajdą się w agendzie kolejnej sesji, która została zaplanowana na jesień 2024 roku. Ponadto podsumowano wyniki prac Komitetu nad stworzeniem definicji dla terminu „jadalne tkanki podrobowe” (edible offal tissues), który został formalnie włączony do kodeksowego słowniczka pojęć oraz dokumentu Klasyfikacja żywności i pasz (CXA 4-1989).

Prace Komitetu CCRVDF mają ogromne znaczenie dla ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów leków weterynaryjnych w żywności (MRLs) na międzynarodowym szczeblu. Jest to szczególnie istotne dla państw rozwijających się, które nie posiadają własnych zasobów legislacyjnych i zaplecza laboratoryjnego, ale również ułatwia to innym zainteresowanym stronom handel z powyższymi krajami. Czym są MRLs? Najprościej mówiąc to dawka leku weterynaryjnego, która została podana zwierzęciu i pozostała w tkance (np. mięsie czy podrobach) przeznaczonej do konsumpcji przez człowieka.
Warto zaznaczyć w tym miejscu, że obecność Unii Europejskiej jako organizacji członkowskiej KKŻ FAO/WHO oraz jej państw członkowskich na sesji tego Komitetu jest istotna, ponieważ prace CCRVDF mają znaczenie dla zapewnienia globalnego bezpieczeństwa żywności. Ponadto opracowywane przez Komitet MRLs wpływają na kształt unijnej legislacji w powyższym zakresie, dlatego wskazane jest aktywne uczestnictwo UE w tych posiedzeniach. 
Szczegółowy raport ze spotkania będzie niebawem dostępny na stronie internetowej KKŻ FAO/WHO.

Źródło: IJHARS

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe

Autor: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.