Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Po ponad pięcioletniej przerwie spowodowanej między innymi epidemią wirusa SARS-CoV2, ponownie w fizycznej formie państwa członkowskie Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO (KKŻ FAO/WHO) spotkały się na 26. sesji Komitetu do spraw Pozostałości Leków Weterynaryjnych w Żywności (CCRVDF), który obradował od 13 do 17 lutego br. w Portland (USA).
Posiedzeniu przewodniczyła Pani Brandi Robinson (USA) - kierownik międzynarodowego programu w Urzędzie do spraw Oceny Nowych Leków dla Zwierząt.
Tegoroczne obrady pozwoliły ostatecznie określić szereg MRLs dla substancji szeroko stosowany na świecie takich jak iwermektyna (środek przeciwpasożytniczy) czy nikarbazyna (powszechnie stosowany preparat do zwalczania kokcydiozy, przede wszystkim u drobiu). Eksperci mieli okazję także dokładniej przyjrzeć się takim zagadnieniom jak ekstrapolacja (artykuł na ten temat niebawem ukaże się w biuletynie IJHARS „Wiedza i Jakość”) czy progi podejmowania działania („action level”) - zagadnienie powiązanie z tematyką zanieczyszczeń żywności i pasz. Prace nad powyższymi tematami będą kontynuowane w ramach eksperckich elektronicznych Grup Roboczych i znajdą się w agendzie kolejnej sesji, która została zaplanowana na jesień 2024 roku. Ponadto podsumowano wyniki prac Komitetu nad stworzeniem definicji dla terminu „jadalne tkanki podrobowe” (edible offal tissues), który został formalnie włączony do kodeksowego słowniczka pojęć oraz dokumentu Klasyfikacja żywności i pasz (CXA 4-1989).
Prace Komitetu CCRVDF mają ogromne znaczenie dla ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów leków weterynaryjnych w żywności (MRLs) na międzynarodowym szczeblu. Jest to szczególnie istotne dla państw rozwijających się, które nie posiadają własnych zasobów legislacyjnych i zaplecza laboratoryjnego, ale również ułatwia to innym zainteresowanym stronom handel z powyższymi krajami. Czym są MRLs? Najprościej mówiąc to dawka leku weterynaryjnego, która została podana zwierzęciu i pozostała w tkance (np. mięsie czy podrobach) przeznaczonej do konsumpcji przez człowieka.
Warto zaznaczyć w tym miejscu, że obecność Unii Europejskiej jako organizacji członkowskiej KKŻ FAO/WHO oraz jej państw członkowskich na sesji tego Komitetu jest istotna, ponieważ prace CCRVDF mają znaczenie dla zapewnienia globalnego bezpieczeństwa żywności. Ponadto opracowywane przez Komitet MRLs wpływają na kształt unijnej legislacji w powyższym zakresie, dlatego wskazane jest aktywne uczestnictwo UE w tych posiedzeniach.
Szczegółowy raport ze spotkania będzie niebawem dostępny na stronie internetowej KKŻ FAO/WHO.
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
W nowym raporcie Komisja Europejska podkreśla zalety rolnictwa ekologicznego w kontekście środowiska i gospodarki, wskazując jednocześnie, że na przestrzeni pięciu lat sprzedaż detaliczna żywności ekologicznej wzrosła w Unii Europejskiej blisko dwukrotnie.
W 2022 r. wartość eksportu ogółem towarów rolno-spożywczych z Polski wyniosła 47,6 mld EUR (223 mld zł) i była o 26,7% wyższa niż w roku 2021.
UOKiK poinformował o planowanym przejęciu - sprawa jest w toku. Po połączeniu powstanie firma o dominującej pozycji na rynku polskim.