Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zawirowania spowodowane pandemią generują różne ryzyka, między innymi ryzyko utraty przekonania Zarządów firm o korzyściach płynących z certyfikacji. Głównym celem opracowania jest wskazanie tych korzyści oraz szerzej roli Kultury Bezpieczeństwa Żywności w zyskach organizacji, które efektywnie ją wdrażają. Raport ma również ułatwić prawidłowy wybór ścieżki certyfikacji od wyboru standardu, jednostki certyfikacyjnej do wyboru doradcy i firmy szkoleniowej. Raport kierujemy głównie do najwyższego kierownictwa firm, mając nadzieję, że nasi najwierniejsi czytelnicy w osobach pełnomocników jakości będą naszymi ambasadorami. Napisz do nas już dzisiaj i zamów bezpłatny egzemplarz dla swojej organizacji.
Struktura i zawartość raportu
Część I - dedykowana jest bezpośrednio standardom, oddajemy ją do dyspozycji GFSI oraz właścicieli standardów BRC, IFS, FSSC22000. Celem tej części raportu jest dostarczenie Kadrze Zarządzającej bezpośrednio od GFSI i właścicieli standardów niezbędnych informacji do wyboru najlepszego dla organizacji standardu. Managerowie znajdą tu:
Właściciele standardów odniosą się do kwestii wpływu Covid-19 na przyszłość procesów certyfikacji.
Część II – ta część dedykowana jest przeglądowi rynku usługowego skierowanego na zapewnianie bezpieczeństwa żywności. Celem tej części raportu jest dostarczenie Kadrze Zarządzającej informacji służącej do optymalnego wyboru jednostki certyfikacyjnej oraz wyboru ścieżki przygotowywania się do certyfikacji. Managerowie znajdą w tej części:
W raporcie nie zabraknie tekstów eksperckich, porad i odniesień do korzyści płynących z wdrażania Kultury Bezpieczeństwa Żywności
Trwają intensywne prace merytoryczne nad zawartością raportu, którego emisja planowana jest na przełom września i października. Wszystkie Jednostki Certyfikacyjne będą włączone do prac poprzez weryfikację danych dotyczących ich oferty certyfikacyjnej. Zapraszamy do szerszej współpracy wszystkie firmy zainteresowane publikacją treści merytorycznych i reklamowych. Raport dystrybuowany będzie do Zarządów 1500 największych firm spożywczych w Polsce bezpłatnie w formie wydrukowanej oraz bez ograniczeń poprzez portal FoodFakty.pl oraz Partnerów projektu.
Na wszelkie pytania odpowiemy z przyjemnością
Dyr. Projektu
Jakub Ostaszewski
jakub.ostaszewski@foodfakty.pl
Serdecznie zapraszam!
Przeczytaj także
Na przestrzeni ostatnich lat wśród konsumentów obserwuje się stale wzrastające zainteresowanie aspektami związanymi z bezpieczeństwem i jakością żywności. W dobie szybkiego przepływu informacji, np. na temat wycofywania z obrotu mikrobiologicznie skażonych produktów spożywczych, znaczenie oraz jakość przeprowadzanych analiz żywności wciąż rośnie.
Bezpieczeństwo opakowań do żywności i innych produktów wrażliwych na higienę, takich jak kosmetyki, leki nie wspominając o przemysłowym zastosowaniu opakowań różnego rodzaju, jest jednym z najważniejszych aspektów istotnych dla bezpieczeństwa i zdrowia konsumentów.
Amaliza ryzyka żywności składa się z 3 elementów: oceny ryzyka, zarządzania ryzykiem i informowaniu o ryzyku. W poniższym tekście przedstawiamy w oparciu o informacje z WHO jak właściwie ocenić ryzyko w przypadku produktu spożywczych oraz jak powinien wyglądać proces zarządzania i informowania o ryzyku żywności?