Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Należyta staranność w sektorze rolno-spożywczym – zaproszenie na webinarium

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Webinarium online pt.: „Należyta staranność w sektorze rolno-spożywczym. Prezentacja polskiej wersji językowej Wytycznych OECD-FAO dotyczących odpowiedzialnych łańcuchów dostaw w sektorze rolno-spożywczym” odbędzie się 22 listopada 2022 roku.

Organizatorzy wydarzenia - Krajowy Punkt Kontaktowy OECD oraz Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej - zapraszają przedstawicieli przedsiębiorstw sektora rolno-spożywczego, związków zawodowych, organizacji pracodawców, organizacji branżowych i organizacji społecznych.

Podczas webinarium przewidziano wystąpienia zarówno polskich, jak i zagranicznych ekspertów OECD i FAO oraz omówienie zagadnienia należytej staranności w odpowiedzialnym prowadzeniu działalności biznesowej (due diligence) w kontekście uwarunkowań sektora rolno-spożywczego. Zagadnienie to ma dla przedsiębiorstw istotne znaczenie w związku z nowymi regulacjami Unii Europejskiej, w tym projektem dyrektywy UE w sprawie należytej staranności przedsiębiorstw w zakresie zrównoważonego rozwoju (ang. Corporate Sustainability Due Diligence Directive).

Podczas spotkania zostanie ponadto zaprezentowana polska wersja językowa Wytycznych OECD-FAO dotyczących odpowiedzialnych łańcuchów dostaw w sektorze rolno-spożywczym. Jest to jeden z pięciu dokumentów sektorowych wydanych przez OECD w celu wspierania przedsiębiorstw we wdrażaniu Wytycznych OECD dla przedsiębiorstw wielonarodowych, głównego standardu OECD w zakresie odpowiedzialnego biznesu. Dokument OECD-FAO wspomaga przedsiębiorstwa z sektora rolno-spożywczego wyjaśniając, jakie działania powinny być realizowane, aby przedsiębiorstwa przyczyniały się do zrównoważonego rozwoju. Dokument adresowany jest do krajowych i międzynarodowych, małych, średnich i dużych przedsiębiorstw w całym łańcuchu dostaw produktów rolno-spożywczych.

Wydarzenie będzie transmitowane na kanale You tube oraz na  Facebooku MFiPR. Informacje o wydarzeniu są także dostępne na stronie internetowej MFiPR.

Źródło: IJHARS

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności

Autor: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn