Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Narażenie na bisfenol A przekracza dopuszczalne poziomy bezpieczeństwa zdrowotnego

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Według zaktualizowanych danych badawczych narażenie populacji na syntetyczny bisfenol A (BPA), który jest stosowany we wszystkim, od plastikowych i metalowych pojemników na żywność po butelki na wodę wielokrotnego użytku, w Europie znacznie przekracza akceptowalny poziom bezpieczeństwa zdrowotnego. Jak wynika z publikacji Europejskiej Agencji Środowiska (EEA), stwarza to potencjalne zagrożenie dla zdrowia milionów ludzi.

 

Wg opracowania EEA, opartego na danych zebranych w ramach unijnego badania biomonitoringu człowieka, wynika, że nawet 100% osób z 11 krajów UE biorących udział w badaniu było prawdopodobnie narażonych na działanie substancji chemicznych powyżej progów bezpiecznych dla zdrowia. Rodzi to poważne obawy dotyczące zdrowia szerszej populacji UE.

W publikacji EEA przedstawiono najnowsze informacje na temat narażenia człowieka na bisfenol A, biorąc pod uwagę niedawno zakończony projekt badawczy dotyczący biomonitoringu człowieka, finansowany przez UE (HBM4EU). Podkreślono także potencjalne ryzyko dla zdrowia wynikające z narażenia ludzi na niebezpieczne poziomy BPA.

Wpływ Bisfenolu A na zdrowie człowieka

UE jest coraz bardziej zaniepokojona nadmiernym stosowaniem bisfenolu A w wielu produktach konsumenckich i jego wpływem na zdrowie ludzkie. Ludzie są narażeni na BPA głównie poprzez dietę, ponieważ BPA jest obecny w wielu tworzywach sztucznych powszechnie stosowanych w opakowaniach żywności i napojów. W kwietniu br. Europejska Agencja Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikowała swoją najnowszą opinię naukową, w której ponownie oceniła ryzyko dla zdrowia publicznego wynikające z narażenia na BPA. Stwierdzono również, że istnieje obecnie zagrożenie dla zdrowia wynikające z narażenia na BPA z dietą, zwłaszcza z produktów spożywczych w puszkach, które uznano za najważniejsze źródło narażenia dla wszystkich grup wiekowych.

EFSA stwierdza, że BPA w bardzo małych dawkach może uszkodzić ludzki układ odpornościowy. Dochodzi do tego szereg wcześniej odkrytych szkodliwych skutków dla zdrowia ludzkiego, takich jak zaburzenia endokrynologiczne, zmniejszona płodność i alergiczne reakcje skórne.

Najnowsze dane z biomonitoringu człowieka HBM4EU potwierdzają wniosek EFSA, że narażenie na BPA stwarza zagrożenie dla zdrowia Europejczyków. Biomonitoring człowieka zapewnia rzeczywiste pomiary całkowitego narażenia wewnętrznego wynikającego z wielu źródeł narażenia. Dane z biomonitoringu poziomów bisfenolu A w ludzkim moczu pokazują, że narażenie jest w dalszym ciągu zbyt wysokie pomimo różnych środków regulacyjnych wprowadzonych od 2015 r.

Więcej informacji na temat badań biomonitoringu człowieka

Europejski projekt biomonitoringu człowieka, HBM4EU, prowadzono od stycznia 2017 r. do czerwca 2022 r. W jego ramach wygenerowano ogólnoeuropejskie, zharmonizowane dane z biomonitoringu człowieka na temat występowania substancji chemicznych w populacji europejskiej i związanego z tym wpływu na zdrowie.

Bisfenol A i dwa inne bisfenole stosowane jako substytuty BPA (bisfenol S i bisfenol F) mierzono w moczu 2756 dorosłych z 11 krajów, a mianowicie Chorwacji, Czech, Danii, Francji, Finlandii, Niemiec, Islandii, Luksemburga, Polski i Portugalii oraz Szwajcarii reprezentujących Europę północną, wschodnią, południową i zachodnią. W krajach, które wzięły udział w biomonitoringu BPA, poziom przekroczeń wahał się od 71% do 100%. Narażenie ludności na BPA w Europie jest zatem zbyt wysokie i stanowi potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

Należy zauważyć, że granica oznaczalności metod analitycznych stosowanych do monitorowania BPA w ludzkim moczu przekracza wytyczną wartość biomonitoringu człowieka (HBM-GV). Oznacza to, że zgłoszone przekroczenia są liczbami minimalnymi; istnieje prawdopodobieństwo, że w rzeczywistości we wszystkich 11 krajach wskaźniki przekroczeń wynoszą 100% powyżej bezpiecznych poziomów.

Źródło: https://www.eea.europa.eu/en/newsroom/news/public-exposure-to-bisphenol-a

Wybierz obszar: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Opakowania

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.