Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Narażenie na bisfenol A przekracza dopuszczalne poziomy bezpieczeństwa zdrowotnego

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Według zaktualizowanych danych badawczych narażenie populacji na syntetyczny bisfenol A (BPA), który jest stosowany we wszystkim, od plastikowych i metalowych pojemników na żywność po butelki na wodę wielokrotnego użytku, w Europie znacznie przekracza akceptowalny poziom bezpieczeństwa zdrowotnego. Jak wynika z publikacji Europejskiej Agencji Środowiska (EEA), stwarza to potencjalne zagrożenie dla zdrowia milionów ludzi.

 

Wg opracowania EEA, opartego na danych zebranych w ramach unijnego badania biomonitoringu człowieka, wynika, że nawet 100% osób z 11 krajów UE biorących udział w badaniu było prawdopodobnie narażonych na działanie substancji chemicznych powyżej progów bezpiecznych dla zdrowia. Rodzi to poważne obawy dotyczące zdrowia szerszej populacji UE.

W publikacji EEA przedstawiono najnowsze informacje na temat narażenia człowieka na bisfenol A, biorąc pod uwagę niedawno zakończony projekt badawczy dotyczący biomonitoringu człowieka, finansowany przez UE (HBM4EU). Podkreślono także potencjalne ryzyko dla zdrowia wynikające z narażenia ludzi na niebezpieczne poziomy BPA.

Wpływ Bisfenolu A na zdrowie człowieka

UE jest coraz bardziej zaniepokojona nadmiernym stosowaniem bisfenolu A w wielu produktach konsumenckich i jego wpływem na zdrowie ludzkie. Ludzie są narażeni na BPA głównie poprzez dietę, ponieważ BPA jest obecny w wielu tworzywach sztucznych powszechnie stosowanych w opakowaniach żywności i napojów. W kwietniu br. Europejska Agencja Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikowała swoją najnowszą opinię naukową, w której ponownie oceniła ryzyko dla zdrowia publicznego wynikające z narażenia na BPA. Stwierdzono również, że istnieje obecnie zagrożenie dla zdrowia wynikające z narażenia na BPA z dietą, zwłaszcza z produktów spożywczych w puszkach, które uznano za najważniejsze źródło narażenia dla wszystkich grup wiekowych.

EFSA stwierdza, że BPA w bardzo małych dawkach może uszkodzić ludzki układ odpornościowy. Dochodzi do tego szereg wcześniej odkrytych szkodliwych skutków dla zdrowia ludzkiego, takich jak zaburzenia endokrynologiczne, zmniejszona płodność i alergiczne reakcje skórne.

Najnowsze dane z biomonitoringu człowieka HBM4EU potwierdzają wniosek EFSA, że narażenie na BPA stwarza zagrożenie dla zdrowia Europejczyków. Biomonitoring człowieka zapewnia rzeczywiste pomiary całkowitego narażenia wewnętrznego wynikającego z wielu źródeł narażenia. Dane z biomonitoringu poziomów bisfenolu A w ludzkim moczu pokazują, że narażenie jest w dalszym ciągu zbyt wysokie pomimo różnych środków regulacyjnych wprowadzonych od 2015 r.

Więcej informacji na temat badań biomonitoringu człowieka

Europejski projekt biomonitoringu człowieka, HBM4EU, prowadzono od stycznia 2017 r. do czerwca 2022 r. W jego ramach wygenerowano ogólnoeuropejskie, zharmonizowane dane z biomonitoringu człowieka na temat występowania substancji chemicznych w populacji europejskiej i związanego z tym wpływu na zdrowie.

Bisfenol A i dwa inne bisfenole stosowane jako substytuty BPA (bisfenol S i bisfenol F) mierzono w moczu 2756 dorosłych z 11 krajów, a mianowicie Chorwacji, Czech, Danii, Francji, Finlandii, Niemiec, Islandii, Luksemburga, Polski i Portugalii oraz Szwajcarii reprezentujących Europę północną, wschodnią, południową i zachodnią. W krajach, które wzięły udział w biomonitoringu BPA, poziom przekroczeń wahał się od 71% do 100%. Narażenie ludności na BPA w Europie jest zatem zbyt wysokie i stanowi potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

Należy zauważyć, że granica oznaczalności metod analitycznych stosowanych do monitorowania BPA w ludzkim moczu przekracza wytyczną wartość biomonitoringu człowieka (HBM-GV). Oznacza to, że zgłoszone przekroczenia są liczbami minimalnymi; istnieje prawdopodobieństwo, że w rzeczywistości we wszystkich 11 krajach wskaźniki przekroczeń wynoszą 100% powyżej bezpiecznych poziomów.

Źródło: https://www.eea.europa.eu/en/newsroom/news/public-exposure-to-bisphenol-a

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Opakowania

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.