Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Nowa publikacja o działalności jednostek naukowych na rzecz rozwoju metod zrównoważonej produkcji rolnej jest już dostępna pod linkiem: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/zmiany-klimatu-climate-change
Publikacja pt. „Potencjał polskich jednostek naukowych w zakresie działań mitygacyjnych i badań nad adaptacją do zmian klimatu w sektorze rolnym” to przegląd najważniejszych tematów badawczych, w szczególności w zakresie właściwego gospodarowania glebą, niskoemisyjnej produkcji zwierzęcej i uprawy roślin. Przedstawione zostały tu możliwości polskiej nauki wobec wyzwań wynikających z globalnych zmian klimatycznych.
Rolnictwo, bardzo silnie uzależnione od warunków pogodowych musi sprostać z jednej strony coraz częściej występującym ekstremalnym zjawiskom pogodowym, niedoborom wody i zagrożeniom nowymi jednostkami chorobowymi, a z drugiej strony zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego stale rosnącej populacji ludzi.
W tym kontekście pomocne mogą być prowadzone badania naukowe nad nowymi rozwiązaniami zapewniającymi synergię między niskoemisyjnymi praktykami produkcji rolnej, a zwiększeniem odporności rolnictwa na istniejące zagrożenia, m.in. na niedobory wody, niskie temperatury, pojawiające się jednostki chorobowe, zwiększenie wykorzystywania określonych odmian roślin na cele energetyczne.
Realizowane przez placówki naukowe projekty to ogromne źródło wiedzy oraz szansa na bezpośrednie kontakty, w tym międzynarodowe, z polską nauką.
Źródło: MRiRW
Przeczytaj także
Wyobraźmy sobie, że łatwo psujące się owoce, warzywa i kwiaty zdecydowanie dłużej zachowują świeżość i mogą leżeć dłużej na sklepowych półkach. Wyobraźmy sobie jakie oszczędności to generuje oraz o ile mniej żywności zmarnuje się w skali globalnej. Uczestnicy projektu FreshInPac starają się urzeczywistnić tę ideę. Rezultaty ich prac są bardzo obiecujące.
Ruszyła najnowocześniejsza technologicznie w Europie zautomatyzowana linia do produkcji zbiorników oraz stacji wyparnych ze stali nierdzewnej. Firma B&P Engineering rozpoczęła produkcję na nowoczesnym obiekcie o powierzchni 5200 m2, wyposażonym w najbardziej zaawansowaną technologicznie w Europie linię produkcyjną zaprojektowaną do zautomatyzowanej produkcji.
Piwo kwaśne - cierpki wynik procesu warzenia stosowanego od wieków w Europie, zyskało ostatnio popularność w USA. Naukowcy donoszą o postępach w badaniach nad ewolucją kwasów i innych składników smakowych podczas starzenia się napoju, co, jak twierdzą, pomoże piwowarom zrozumieć i uzyskać większą kontrolę nad smakiem kwaśnego piwa.