Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Niedeklarowana obecność składników w żywności - raport tygodniowy RASFF (10-16.06.2019)

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

System RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz, przyczyniając się tym samym do lepszej ochrony zdrowia konsumentów w Unii Europejskiej.

Poniżej przedstawiamy przegląd systemu RASFF z ostatniego tygodnia (10-16.06.2019) przygotowany przez redakcję portalu FoodFakty. Zapraszamy do zapoznania się z listą produktów zgłoszonych do systemu przez Polskę, listą polskich produktów zgłoszonych do systemu RASFF oraz listą produktów potencjalnie niebezpiecznych mogących pojawić się na rynku polskim.

Zapraszamy również do zapoznania się z opracowanymi przez nas raportami:

PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - I KWARTAŁ 2018

PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - II KWARTAŁ 2018

PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - III KWARTAŁ 2018

PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - IV KWARTAŁ 2018

PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - I KWARTAŁ 2019

 

PRODUKTY ZGŁOSZONE PRZEZ POLSKĘ W SYSTEMIE RASFF 

 

Produkt:  surowa kiełbasa
Kraj pochodzenia:  Polska
Ryzyko:  Listeria monocytogenes (obecność / 25 g)
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  produkt (prawdopodnobnie) nie jest już dostępny na rynku
Podjęte działania:  wycofanie od odbiorców
Rodzaj powiadomienia:  żywność - informacje dla uwagi - oficjalna kontrola rynku

 

Produkt:  mrożone filety z kurczaka
Kraj pochodzenia:  Polska (surowiec z Czech)
Ryzyko:  Salmonella enterica ser. Enteritidis (obecność /25g) i Salmonella grupa C1 (obecność /25g) 
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  brak dystrybucji z kraju zgłaszajacego
Podjęte działania:  wstrzymane przez operatora
Rodzaj powiadomienia:  żywność - ostrzeżenie - oficjalna kontrola rynku

 

Produkt:  chłodzone mięso i wątróbka z kurczaka
Kraj pochodzenia:  Polska
Ryzyko:  Salmonella enterica ser. Enteritidis (w 2 z 5 próbek /25g)  
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku
Podjęte działania:  poinformowanie władz
Rodzaj powiadomienia:  żywność - informacje dla uwagi - kontrola własnej firmy

 

POLSKIE PRODUKTY ZGŁOSZONE DO SYSTEMU RASFF

 

Produkt:  surowa kiełbasa
Kraj zgłaszający:  Polska
Ryzyko:  Listeria monocytogenes (obecność / 25 g)
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  produkt (prawdopodnobnie) nie jest już dostępny na rynku
Podjęte działania:  wycofanie od odbiorców
Rodzaj powiadomienia:  żywność - informacje dla uwagi - oficjalna kontrola rynku

 

Produkt:  proteinowy proszek sojowy
Kraj zgłaszający:  Niemcy
Ryzyko:  niezadeklarowany składnik mleka (białko: 570 mg/kg - ppm)
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  brak dalszej dystrybucji z kraju zgłaszającego
Podjęte działania:  wycofanie z rynku
Rodzaj powiadomienia:  żywność - ostrzeżenie - oficjalna kontrola rynku

 

Produkt:  mrożone filety z kurczaka (surowiec z Czech)
Kraj zgłaszajacy:  Polska
Ryzyko:  Salmonella enterica ser. Enteritidis (obecność /25g) i Salmonella grupa C1 (obecność /25g) 
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  brak dystrybucji z kraju zgłaszajacego
Podjęte działania:  wstrzymane przez operatora
Rodzaj powiadomienia:  żywność - ostrzeżenie - oficjalna kontrola rynku

 

Produkt:  chłodzone piersi z indyka
Kraj zgłszający:  Czechy
Ryzyko:  Salmonella (obecność / 25 g)
Ocena ryzyka:  nie groźne
Status dystrybucji:  brak dalszej dystrybucji z kraju zgłaszającego
Podjęte działania:  odesłanie do nadawcy
Rodzaj powiadomienia:  żywność - informacje na temat działań następczych - kontrola własnej firmy

 

Produkt:  marynowane filety z piersi kurczaka
Kraj zgłaszający:  Dania
Ryzyko:  Salmonella (obecność / 25g)
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  brak dalszej dystrybucji z kraju zgłaszającego
Podjęte działania:  poinformowanie władz
Rodzaj powiadomienia:  żywność - ostrzeżenie - oficjalna kontrola rynku

 

Produkt:  pakowany próżniowo stek bez kości z indyka
Kraj zgłaszający:  Czechy
Ryzyko:  Salmonella enterica ser. Derby (obecność /25g)
Ocena ryzyka:  nieokreślone
Status dystrybucji:  brak dalszej dystrybucji z kraju zgłaszającego
Podjęte działania:  wycofanie z rynku
Rodzaj powiadomienia:  żywność - na temat działań następczych - oficjalna kontrola rynku

 

Produkt:  mrożone mięso MOM z kurczaka z Litwy (surowiec z Polski)
Kraj zgłaszający:  Litwa
Ryzyko:  Salmonella enterica ser. infantis  (obecność /25g)
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  brak dalszej dystrybucji z kraju zgłaszającego
Podjęte działania:  działania chemiczne/fizyczne
Rodzaj powiadomienia:  żywność - ostrzeżenie - oficjalna kontrola rynku

 

Produkt:  mięso i wątróbka z kurczaka
Kraj zgłaszający:  Polska
Ryzyko:  Salmonella enterica ser. Enteritidis (w 2 z 5 próbek /25g) 
Ocena ryzyka:  Poważne
Status dystrybucji:  produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku
Podjęte działania:  poinformowanie władz
Rodzaj powiadomienia:  żywność - informacje dla uwagi - kontrola własnej firmy

  

PRODUKTY ZGŁOSZONE DO RASFF MOGĄCE POTENCJALNIE POJAWIĆ SIĘ NA RYNKU POLSKIM 

 

Produkt:  pasta tahini
Kraj pochodzenia:  Izrael (przez Czechy)
Ryzyko:  niedeklarowana soja (5.4 mg/kg - ppm)
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  dystrybucja do pozostałych krajów członkowskich
Podjęte działania:  wycofanie od odbiorców
Rodzaj powiadomienia:  żywność - ostrzeżenie - oficjalna kontrola rynku

  

Produkt:  mrożone filety z kurczaka
Kraj pochodzenia:  Polska (surowiec z Czech)
Ryzyko:  Salmonella enterica ser. Enteritidis (obecność /25g) i Salmonella grupa C1 (obecność /25g) 
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  brak dystrybucji z kraju zgłaszajacego
Podjęte działania:  wstrzymane przez operatora
Rodzaj powiadomienia:  żywność - ostrzeżenie - oficjalna kontrola rynku

 

Produkt:  talerze z melaminy
Kraj pochodzenia:  Chiny (przez Danię)
Ryzyko:  migracja melaminy (do 16.97 mg/kg - ppm) 
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  dystrybucja do pozostałych krajów członkowskich
Podjęte działania:  wycofanie od konsumentów
Rodzaj powiadomienia:  materiał przeznaczony do kontaktu z żywnością - ostrzeżenie- oficjalna kontrola rynku

  

Wybierz temat: RASFF

Autor: Jakub Ostaszewski

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.