15 polskich produktów zgłoszonych do systemu - raport tygodniowy RASFF (20-26.05.2019)
System RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz, przyczyniając się tym samym do lepszej ochrony zdrowia konsumentów w Unii Europejskiej.
Poniżej przedstawiamy przegląd systemu RASFF z ostatniego tygodnia (20-26.05.2019) przygotowany przez redakcję portalu FoodFakty. Zapraszamy do zapoznania się z listą produktów zgłoszonych do systemu przez Polskę, listą polskich produktów zgłoszonych do systemu RASFF oraz listą produktów potencjalnie niebezpiecznych mogących pojawić się na rynku polskim.
Zapraszamy również do zapoznania się z opracowanymi przez nas raportami:
PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - I KWARTAŁ 2018
PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - II KWARTAŁ 2018
PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - III KWARTAŁ 2018
PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - IV KWARTAŁ 2018
PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - I KWARTAŁ 2019
PRODUKTY ZGŁOSZONE PRZEZ POLSKĘ W SYSTEMIE RASFF
Produkt: | ser z pasteryzowanego mleka koziego |
Kraj pochodzenia: | Francja |
Ryzyko: | fragmenty szkła |
Ocena ryzyka: | nieokreślone |
Status dystrybucji: | brak dalszej dystrybucji z kraju zgłaszającego |
Podjęte działania: | brak podjętych działań |
Rodzaj powiadomienia: | żywność - informacja na temat działań następczych - skarga konsumencka |
Produkt: | surowa biała kiełbasa |
Kraj pochodzenia: | Polska |
Ryzyko: | Salmonella (obecność / 10 g) |
Ocena ryzyka: | poważne |
Status dystrybucji: | dystrybucja do pozostałych krajów członkowskich |
Podjęte działania: | wycofanie z rynku |
Rodzaj powiadomienia: | żywność - ostrzeżenie - oficjalna kontrola rynku |
POLSKIE PRODUKTY ZGŁOSZONE DO SYSTEMU RASFF
Produkt: | chłodzone piersi z kurczaka |
Kraj zgłaszający: | Czechy |
Ryzyko: | Salmonella enterica ser. Infantis (obecność /25g) |
Ocena ryzyka: | nie groźne |
Status dystrybucji: | produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku |
Podjęte działania: | poinformowanie władz |
Rodzaj powiadomienia: | żywność - informacje dla uwagi - oficjalna kontrola rynku |
Produkt: | chłodzone piersi z kurczaka |
Kraj zgłaszający: | Czechy |
Ryzyko: | Salmonella enterica ser. Newport (w 5 z 6 próbek /25g) |
Ocena ryzyka: | nie groźne |
Status dystrybucji: | produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku |
Podjęte działania: | brak produktu na stanie |
Rodzaj powiadomienia: | żywność - informacje dla uwagi - oficjalna kontrola rynku |
Produkt: | chłodzone piersi z kurczaka |
Kraj zgłaszający: | Czechy |
Ryzyko: | Salmonella enterica ser. Newport (obecność /25g) |
Ocena ryzyka: | nie groźne |
Status dystrybucji: | produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku |
Podjęte działania: | poinformowanie odbiorców |
Rodzaj powiadomienia: | żywność - informacje dla uwagi - oficjalna kontrola rynku |
Produkt: | chłodzone nogi z indyka |
Kraj zgłaszający: | Czechy |
Ryzyko: | Salmonella enterica ser. Infantis (w 4 z 5 próbek /25g) |
Ocena ryzyka: | nie groźne |
Status dystrybucji: | produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku |
Podjęte działania: | poinformowanie odbiorców |
Rodzaj powiadomienia: | żywność - informacje dla uwagi - oficjalna kontrola rynku |
Produkt: | chłodzone piersi z kurczaka |
Kraj zgłaszający: | Czechy |
Ryzyko: | Salmonella enterica ser. Newport (obecność /25g) |
Ocena ryzyka: | nie groźne |
Status dystrybucji: | produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku |
Podjęte działania: | brak informacji |
Rodzaj powiadomienia: | żywność - informacje dla uwagi - oficjalna kontrola rynku |
Produkt: | chłodzone piersi z kurczaka |
Kraj zgłaszający: | Czechy |
Ryzyko: | Salmonella enterica ser. Infantis (obecność w 4 z 5 próbek /25g) |
Ocena ryzyka: | nie groźne |
Status dystrybucji: | produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku |
Podjęte działania: | brak informacji |
Rodzaj powiadomienia: | żywność - informacje dla uwagi - oficjalna kontrola rynku |
Produkt: | chłodzone piersi z kurczaka |
Kraj zgłaszający: | Czechy |
Ryzyko: | Salmonella enterica ser. Infantis (obecność /25g) |
Ocena ryzyka: | nie groźne |
Status dystrybucji: | produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku |
Podjęte działania: | poinformowanie odbiorców |
Rodzaj powiadomienia: | żywność - informacje dla uwagi - oficjalna kontrola rynku |
Produkt: | chłodzone piersi z kurczaka |
Kraj zgłaszający: | Czechy |
Ryzyko: | Salmonella enterica ser. Newport (w 5 z 5 próbek /25g) |
Ocena ryzyka: | nie groźne |
Status dystrybucji: | produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku |
Podjęte działania: | brak informacji |
Rodzaj powiadomienia: | żywność - informacje dla uwagi - oficjalna kontrola rynku |
Produkt: | chłodzone piersi z kurczaka |
Kraj zgłaszający: | Czechy |
Ryzyko: | Salmonella enterica ser. Infantis (w 5 z 5 /25g) |
Ocena ryzyka: | nie groźne |
Status dystrybucji: | produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku |
Podjęte działania: | poinformowanie odbiorców |
Rodzaj powiadomienia: | żywność - informacje dla uwagi - oficjalna kontrola rynku |
Produkt: | chłodzone piersi z kurczaka |
Kraj zgłaszający: | Czechy |
Ryzyko: | Salmonella enterica ser. Bardo (obecność / 25g) |
Ocena ryzyka: | nie groźne |
Status dystrybucji: | produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku |
Podjęte działania: | poinformowanie odbiorców |
Rodzaj powiadomienia: | żywność - informacje dla uwagi - oficjalna kontrola rynku |
Produkt: | chłodzone piersi z kurczaka |
Kraj zgłaszający: | Czechy |
Ryzyko: | Salmonella enterica ser. Newport (obecność / 25g) |
Ocena ryzyka: | nie groźne |
Status dystrybucji: | produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku |
Podjęte działania: | poinformowanie odbiorców |
Rodzaj powiadomienia: | żywność - informacje dla uwagi - oficjalna kontrola rynku |
Produkt: | chłodzone piersi z kurczaka |
Kraj zgłaszający: | Czechy |
Ryzyko: | Salmonella enterica ser. Enteritidis (obecność / 25g) |
Ocena ryzyka: | poważne |
Status dystrybucji: | produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku |
Podjęte działania: | poinformowanie odbiorców |
Rodzaj powiadomienia: | żywność - informacje dla uwagi - oficjalna kontrola rynku |
Produkt: | surowa biała kiełbasa |
Kraj zgłaszajacy: | Polska |
Ryzyko: | Salmonella (obecność / 10 g) |
Ocena ryzyka: | poważne |
Status dystrybucji: | dystrybucja do pozostałych krajów członkowskich |
Podjęte działania: | wycofanie z rynku |
Rodzaj powiadomienia: | żywność - ostrzeżenie - oficjalna kontrola rynku |
Produkt: | mrożone filety z piersi indyka |
Kraj zgłaszający: | Włochy |
Ryzyko: | Salmonella enterica ser. Infantis (obecność /25g) i Salmonella enterica ser. Typhimurium (obecność/25g) |
Ocena ryzyka: | poważne |
Status dystrybucji: | brak dalszej dystrybucji z kraju zgłaszającego |
Podjęte działania: | oficjalne zatrzymanie |
Rodzaj powiadomienia: | żywność - ostrzeżenie - oficjalna kontrola rynku |
Produkt: | piersi z kurczaka |
Kraj zgłaszający: | Czechy |
Ryzyko: | Salmonella enterica ser. Infantis (obecność / 25g) |
Ocena ryzyka: | nie groźne |
Status dystrybucji: | produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku |
Podjęte działania: | poinformowanie odbiorców |
Rodzaj powiadomienia: | żywność - informacje dla uwagi - oficjalna kontrola rynku |
PRODUKTY ZGŁOSZONE DO RASFF MOGĄCE POTENCJALNIE POJAWIĆ SIĘ NA RYNKU POLSKIM
Produkt: | chłodzone piersi z kurczaka |
Kraj pochodzenia: | Polska |
Ryzyko: | Salmonella enterica ser. Newport (obecność / 25g) |
Ocena ryzyka: | nie groźne |
Status dystrybucji: | produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku |
Podjęte działania: | poinformowanie odbiorców |
Rodzaj powiadomienia: | żywność - informacje dla uwagi - oficjalna kontrola rynku |
Produkt: | chłodzone piersi z kurczaka |
Kraj pochodzenia: | Polska |
Ryzyko: | Salmonella enterica ser. Infantis (obecność / 25g) |
Ocena ryzyka: | nie groźne |
Status dystrybucji: | produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku |
Podjęte działania: | poinformowanie odbiorców |
Rodzaj powiadomienia: | żywność - informacje dla uwagi - oficjalna kontrola rynku |
Produkt: | ser z pasteryzowanego mleka koziego |
Kraj pochodzenia: | Francja |
Ryzyko: | fragmenty szkła |
Ocena ryzyka: | nieokreślone |
Status dystrybucji: | brak dalszej dystrybucji z kraju zgłaszającego |
Podjęte działania: | brak podjętych działań |
Rodzaj powiadomienia: | żywność - informacja na temat działań następczych - skarga konsumencka |
Produkt: | chłodzone piersi z kurczaka |
Kraj pochodzenia: | Polska |
Ryzyko: | Salmonella enterica ser. Infantis (obecność / 25g) |
Ocena ryzyka: | nie groźne |
Status dystrybucji: | produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku |
Podjęte działania: | poinformowanie odbiorców |
Rodzaj powiadomienia: | żywność - informacje dla uwagi - oficjalna kontrola rynku |
Przeczytaj także
-
22.05.2019
Rozszerzone walidacje macierzy dla testu molekularnego 3M na wykrywanie Salmonella
Firma 3M ogłosiła, że test detekcji molekularnej 3M™ Molecular Detection Assay 2 - Salmonella uzyskał, od francuskiego stowarzyszenia normalizacyjnego ANFOR, rozszerzenie walidacji macierzy w ramach certyfikacji NF VALIDATION. W lutym 2017 r. test został po raz pierwszy certyfikowany przez AFNOR...
-
21.05.2019
Ciało obce w produkcie dla niemowląt - raport tygodniowy RASFF (13-19.05.2019)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
15.05.2019
5 niebezpiecznych produktów z Polski- raport tygodniowy RASFF (06-12.05.2019)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
07.05.2019
Zatrucia spowodowane przez E. coli z surowego mleka - raport tygodniowy RASFF (29.04 - 05.05.2019)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
27.11.2018
Nowa wersja normy PN-EN ISO 6579-1:2017-04 - metoda wykrywania, oznaczania liczby i serotypowania Salmonella - Polska wersja już dostępna.
16 listopada 2018 Polski Komitet Normalizacyjny opublikował polską wersję normy PN-EN ISO 6579-1:2017-04 - Mikrobiologia łańcucha żywnościowego -- Horyzontalna metoda wykrywania, oznaczania liczby i serotypowania Salmonella -- Część 1: Wykrywanie Salmonella spp...
-
12.07.2017
5 sposobów, aby Salmonella nie znalazła się w Twoim produkcie
Czy kiedykolwiek ucierpiałeś z powodu zakażenia bakterią Salmonella na linii produkcyjnej, w surowcach lub Twoich produktach? Jeśli tak, na pewno doświadczyłeś, że bakteria ta lubi powracać i ciężko się jest jej pozbyć. Salmonella jest...