Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Norwescy hodowcy stawiają na dobrostan ryb

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Jak podaje najnowszy raport NORM-VET, w 2019 roku jedynie 1,3% łososi hodowlanych było leczonych antybiotykami. Norweska akwakultura nieustannie dąży do całkowitego wyeliminowania antybiotyków, a hodowcy dokładają wszelkich starań, aby dobrostan ryb był na jak najwyższym poziomie. Dzięki temu konsumenci mają dostęp do zdrowej
i bezpiecznej żywności.

Z roku na rok stosowanie antybiotyków w norweskiej akwakulturze zmniejsza się, a celem jest całkowite wyeliminowanie ich z hodowli łososia norweskiego. Dzięki skutecznym szczepionkom i koncentracji na dobrostanie ryb już od późnych lat 80. odnotowano spadek stosowania antybiotyków w norweskich hodowlach łososia aż o 99%. Według najnowszych danych przedstawionych w rocznym sprawozdaniu, w 2019 roku zostało wystawionych jedynie 16 recept skierowanych na hodowlę łososia. To najniższa liczba odnotowana w historii norweskiej akwakultury. 

Sukces norweskiej akwakultury

 „W 2019 roku zostały wyhodowane bardzo duże ilości łososia norweskiego w porównaniu do poprzednich lat. Jednak mimo to stosowanie antybiotyków zmniejsza się. Jest to wynik silnego skupienia się na dobrostanie ryb i bezpieczeństwie żywności. Z dumą możemy powiedzieć, że norweska akwakultura jest pionierem, jeśli chodzi o ograniczenie stosowania antybiotyków w hodowli zwierząt.” - mówi Renate Larsen, Dyrektor Generalny Norweskiej Rady ds. Ryb i Owoców Morza.

W 2019 roku we fiordach wzdłuż norweskiego wybrzeża wyhodowano 1,3 mln ton łososia oraz wykorzystano tylko 222 kg antybiotyków. Są to bardzo małe ilości, w porównaniu do norweskich hodowli zwierząt lądowych, gdzie zużyto 4 673 kg antybiotyków.

Zdrowy i bezpieczny łosoś norweski

Należy zwrócić uwagę, że pomimo publikacji wielu raportów odnośnie funkcjonowania norweskiego przemysłu rybnego, wciąż istnieje wiele mitów na temat stosowania antybiotyków w hodowli łososia norweskiego.

Wiele osób niestety dalej powiela nieprawdziwe informacje i uważa, że duże ilości antybiotyków są obecne w norweskiej akwakulturze, co jest dalekie od prawdy. Od wielu lat prowadzone są działania na rzecz wyeliminowania antybiotykoterapii w Norwegii.” - mówi Kristin Pettersen, Dyrektor Krajowy NSC na Polskę i Niemcy. – „Misją Norweskiej Rady ds. Ryb i Owoców Morza jest szerzenie aktualnych i rzetelnych informacji. Dążymy do tego, aby miłośnicy ryb i owoców morza mieli dostęp do bezpiecznych i zdrowych produktów.”

NORM-VET to raport opracowywany od 20 lat przez Norweski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz Norweski Instytut Weterynaryjny. Jest to coroczne sprawozdanie przedstawiające dane dotyczące stosowania antybiotyków w produkcji żywności i odporności norweskich zwierząt hodowlanych.

 

Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza współpracuje z norweskim sektorem rybołówstwa
i akwakultury, aby rozwijać rynki eksportu ryb i owoców morza. Rada przekazuje aktualne informacje o rynku lokalnym, sposobach rozwoju i zarządzaniu ryzykiem reputacji. Organizacja ma swoją główną siedzibę w Tromsø i posiada lokalnych przedstawicieli na dwunastu najważniejszych rynkach międzynarodowych. Norweski przemysł ryb i owoców morza finansuje działalność Norweskiej Rady ds. Ryb i Owoców Morza poprzez taryfy, którymi objęty jest cały eksport norweskich owoców morza.

Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza jest spółką publiczną należącą do norweskiego Ministerstwa Handlu, Przemysłu i Rybołówstwa.

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki

Autor: Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.