Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Norwescy hodowcy stawiają na dobrostan ryb

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Jak podaje najnowszy raport NORM-VET, w 2019 roku jedynie 1,3% łososi hodowlanych było leczonych antybiotykami. Norweska akwakultura nieustannie dąży do całkowitego wyeliminowania antybiotyków, a hodowcy dokładają wszelkich starań, aby dobrostan ryb był na jak najwyższym poziomie. Dzięki temu konsumenci mają dostęp do zdrowej
i bezpiecznej żywności.

Z roku na rok stosowanie antybiotyków w norweskiej akwakulturze zmniejsza się, a celem jest całkowite wyeliminowanie ich z hodowli łososia norweskiego. Dzięki skutecznym szczepionkom i koncentracji na dobrostanie ryb już od późnych lat 80. odnotowano spadek stosowania antybiotyków w norweskich hodowlach łososia aż o 99%. Według najnowszych danych przedstawionych w rocznym sprawozdaniu, w 2019 roku zostało wystawionych jedynie 16 recept skierowanych na hodowlę łososia. To najniższa liczba odnotowana w historii norweskiej akwakultury. 

Sukces norweskiej akwakultury

 „W 2019 roku zostały wyhodowane bardzo duże ilości łososia norweskiego w porównaniu do poprzednich lat. Jednak mimo to stosowanie antybiotyków zmniejsza się. Jest to wynik silnego skupienia się na dobrostanie ryb i bezpieczeństwie żywności. Z dumą możemy powiedzieć, że norweska akwakultura jest pionierem, jeśli chodzi o ograniczenie stosowania antybiotyków w hodowli zwierząt.” - mówi Renate Larsen, Dyrektor Generalny Norweskiej Rady ds. Ryb i Owoców Morza.

W 2019 roku we fiordach wzdłuż norweskiego wybrzeża wyhodowano 1,3 mln ton łososia oraz wykorzystano tylko 222 kg antybiotyków. Są to bardzo małe ilości, w porównaniu do norweskich hodowli zwierząt lądowych, gdzie zużyto 4 673 kg antybiotyków.

Zdrowy i bezpieczny łosoś norweski

Należy zwrócić uwagę, że pomimo publikacji wielu raportów odnośnie funkcjonowania norweskiego przemysłu rybnego, wciąż istnieje wiele mitów na temat stosowania antybiotyków w hodowli łososia norweskiego.

Wiele osób niestety dalej powiela nieprawdziwe informacje i uważa, że duże ilości antybiotyków są obecne w norweskiej akwakulturze, co jest dalekie od prawdy. Od wielu lat prowadzone są działania na rzecz wyeliminowania antybiotykoterapii w Norwegii.” - mówi Kristin Pettersen, Dyrektor Krajowy NSC na Polskę i Niemcy. – „Misją Norweskiej Rady ds. Ryb i Owoców Morza jest szerzenie aktualnych i rzetelnych informacji. Dążymy do tego, aby miłośnicy ryb i owoców morza mieli dostęp do bezpiecznych i zdrowych produktów.”

NORM-VET to raport opracowywany od 20 lat przez Norweski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz Norweski Instytut Weterynaryjny. Jest to coroczne sprawozdanie przedstawiające dane dotyczące stosowania antybiotyków w produkcji żywności i odporności norweskich zwierząt hodowlanych.

 

Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza współpracuje z norweskim sektorem rybołówstwa
i akwakultury, aby rozwijać rynki eksportu ryb i owoców morza. Rada przekazuje aktualne informacje o rynku lokalnym, sposobach rozwoju i zarządzaniu ryzykiem reputacji. Organizacja ma swoją główną siedzibę w Tromsø i posiada lokalnych przedstawicieli na dwunastu najważniejszych rynkach międzynarodowych. Norweski przemysł ryb i owoców morza finansuje działalność Norweskiej Rady ds. Ryb i Owoców Morza poprzez taryfy, którymi objęty jest cały eksport norweskich owoców morza.

Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza jest spółką publiczną należącą do norweskiego Ministerstwa Handlu, Przemysłu i Rybołówstwa.

Autor:Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.