Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowa metoda, ułatwiająca precyzyjne określenie wartości odżywczej produktów spożywczych

Kategoria: Składniki Żywności

Metoda analizowania próbek żywności, opracowana przez chemika Craig’a Byrdwell’a z Instytutu Badań Rolniczych (ARS) w stanie Maryland to przełom – jak twierdzi jej twórca oraz naukowcy z ARS, umożliwi dokładne określenie wartości odżywczej wielu produktów spożywczych, uwzględniając biodostępność poszczególnych składników.

Siedem detektorów jednocześnie, czyli jak zwiększyć dokładność oznaczeń

Metoda opracowana przez Craig’a Byrdwell’a, chemika analitycznego z Laboratorium Opracowywania Składu i Metod Żywienia w Beltsville, opiera się na jednoczesnym wykorzystaniu siedmiu różnych detektorów – czterech spektrometrów masowych, jednego spektrometru gazowego i dwóch chromatografów cieczowych. Dzięki zastosowaniu wielu różnorodnych detektorów z większą precyzją można określić jakie składniki odżywcze i w jakiej ilości oraz formie znajdują się w danym produkcie spożywczym.

Osiągnięcie Byrdwell’a to ważny krok naukowy w stronę zwiększenia dokładności określania wartości odżywczej żywności. Znajomość ilości poszczególnych substancji odżywczych w produktach spożywczych, uwzględniając ich biodostępność, jest kluczowa podczas formułowania zaleceń dietetycznych.

Precyzyjne określenie wartości odżywczej żywności pozwoli zmniejszyć problem dotyczący niedoborów składników odżywczych w diecie takich jak np. powszechnie występujące niedobory witaminy D. Dzięki opracowanej przez Byrdwell’a metodzie łatwo będzie można zweryfikować czy w produktach wzbogacanych tą witaminą jej ilość jest zgodna z ilością deklarowaną na opakowaniu. W Europie witaminę D dodaje się jedynie do margaryny, jednak w USA ilość produktów spożywczych wzbogacanych witaminą D jest znacznie większa – oprócz margaryny jest ona dodawana takżę do mleka, płatków śniadaniowych, jogurtów, soków pomarańczowych niektórych producentów oraz do napojów sojowych.

Ilość składnika odżywczego, a jego biodostępność 

Dzięki metodzie opracowanej przez Craig’a Byrdwell’a wykazano, że poziom witaminy D w ostrygach różni się od przyjmowanego dotychczas – nie mają one tak dużo witaminy D, jak zakładano, na podstawie wyników wcześniejszych badań. Dodatkowo naukowiec zidentyfikował różnice pomiędzy witaminą D wyekstrahowaną z olejów rybnych, a witaminą D pochodzącą z lanoliny. Praca naukowa Craig’a Byrdwell’a dostarczyła również cennych informacji o wartości odżywczej suplementów diety, jarmużu, różnych napojów owocowych i soków warzywnych a także oleju sojowego.

Dane pozyskane z wykorzystaniem metody opracowanej przez Craig’a Byrdwell’a są bardzo precyzyjne – metoda pozwala zidentyfikować związek, uwzględniając jego strukturę cząsteczkową oraz izomeryczność.

Izomery to cząstki o tym samym składzie, różniące się budową strukturalną, które przy stosowaniu standardowych metod identyfikowania substancji odżywczych z wykorzystaniem światła UV, nie były rozróżniane. Możliwość określenia struktury związku przy użyciu metody opracowanej przez Craig’a Byrdwell’a jest o tyle istotna, iż często to ona ma kluczowy wpływ na biodostępność danego składnika odżywczego i decyduje o tym, w jakim stopniu jest on wchłaniany przez nasz organizm.

Źródło:

More Definitive Food Profiles

https://www.ars.usda.gov/news-events/news/research-news/2018/more-definitive-food-profiles/ 

Autor:Aleksandra Zawadzka
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.