Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Metoda analizowania próbek żywności, opracowana przez chemika Craig’a Byrdwell’a z Instytutu Badań Rolniczych (ARS) w stanie Maryland to przełom – jak twierdzi jej twórca oraz naukowcy z ARS, umożliwi dokładne określenie wartości odżywczej wielu produktów spożywczych, uwzględniając biodostępność poszczególnych składników.
Siedem detektorów jednocześnie, czyli jak zwiększyć dokładność oznaczeń
Metoda opracowana przez Craig’a Byrdwell’a, chemika analitycznego z Laboratorium Opracowywania Składu i Metod Żywienia w Beltsville, opiera się na jednoczesnym wykorzystaniu siedmiu różnych detektorów – czterech spektrometrów masowych, jednego spektrometru gazowego i dwóch chromatografów cieczowych. Dzięki zastosowaniu wielu różnorodnych detektorów z większą precyzją można określić jakie składniki odżywcze i w jakiej ilości oraz formie znajdują się w danym produkcie spożywczym.
Osiągnięcie Byrdwell’a to ważny krok naukowy w stronę zwiększenia dokładności określania wartości odżywczej żywności. Znajomość ilości poszczególnych substancji odżywczych w produktach spożywczych, uwzględniając ich biodostępność, jest kluczowa podczas formułowania zaleceń dietetycznych.
Precyzyjne określenie wartości odżywczej żywności pozwoli zmniejszyć problem dotyczący niedoborów składników odżywczych w diecie takich jak np. powszechnie występujące niedobory witaminy D. Dzięki opracowanej przez Byrdwell’a metodzie łatwo będzie można zweryfikować czy w produktach wzbogacanych tą witaminą jej ilość jest zgodna z ilością deklarowaną na opakowaniu. W Europie witaminę D dodaje się jedynie do margaryny, jednak w USA ilość produktów spożywczych wzbogacanych witaminą D jest znacznie większa – oprócz margaryny jest ona dodawana takżę do mleka, płatków śniadaniowych, jogurtów, soków pomarańczowych niektórych producentów oraz do napojów sojowych.
Ilość składnika odżywczego, a jego biodostępność
Dzięki metodzie opracowanej przez Craig’a Byrdwell’a wykazano, że poziom witaminy D w ostrygach różni się od przyjmowanego dotychczas – nie mają one tak dużo witaminy D, jak zakładano, na podstawie wyników wcześniejszych badań. Dodatkowo naukowiec zidentyfikował różnice pomiędzy witaminą D wyekstrahowaną z olejów rybnych, a witaminą D pochodzącą z lanoliny. Praca naukowa Craig’a Byrdwell’a dostarczyła również cennych informacji o wartości odżywczej suplementów diety, jarmużu, różnych napojów owocowych i soków warzywnych a także oleju sojowego.
Dane pozyskane z wykorzystaniem metody opracowanej przez Craig’a Byrdwell’a są bardzo precyzyjne – metoda pozwala zidentyfikować związek, uwzględniając jego strukturę cząsteczkową oraz izomeryczność.
Izomery to cząstki o tym samym składzie, różniące się budową strukturalną, które przy stosowaniu standardowych metod identyfikowania substancji odżywczych z wykorzystaniem światła UV, nie były rozróżniane. Możliwość określenia struktury związku przy użyciu metody opracowanej przez Craig’a Byrdwell’a jest o tyle istotna, iż często to ona ma kluczowy wpływ na biodostępność danego składnika odżywczego i decyduje o tym, w jakim stopniu jest on wchłaniany przez nasz organizm.
Źródło:
More Definitive Food Profiles
https://www.ars.usda.gov/news-events/news/research-news/2018/more-definitive-food-profiles/
Przeczytaj także
Przepisy dotyczące znakowania żywności dynamicznie się zmieniają. Jak odnajdują się w tej sytuacji konsumenci? Jakie czynniki, związane z etykietowaniem produktów spożywczych, wpływają na ich decyzje zakupowe?
Etykieta jest dla producenta żywności najlepszą drogą przekazania konsumentowi informacji o swoim produkcie, jednak według ankiety przeprowadzonej przez firmę Bernstein...