Nowe przepisy i opłaty za opakowania z tworzyw sztucznych
Od 1 stycznia 2024 r. w handlu i gastronomii, a także w automatach sprzedających produkty, pobierane są opłaty za pojemniki i kubki jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych, w które pakowana jest żywność i napoje.
Zmiany, które weszły w życie od 1 stycznia br. to jeden z rezultatów znowelizowanej w 2023 r. ustawy obowiązkach przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi odpadami oraz o opłacie produktowej. Przypomnijmy – jej celem było wprowadzenie unijnych ograniczeń dotyczących stosowania wybranych produktów jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych, w tym i wycofania niektórych produktów ze sprzedaży (dyrektywa single-use plastics – SUP).
Stawki opłaty za opakowania z tworzyw sztucznych zostały określone w rozporządzeniu na poziomie 20 gr dla kubków na napoje oraz 25 gr dla pojemników na żywność.
Wprowadzone rozwiązanie ma na celu zachęcić konsumentów do rezygnacji z nabywania opakowań jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych na rzecz opakowań alternatywnych lub tych wielokrotnego użytku.
Wideo
Źródło: MKiŚ
Przeczytaj także
-
23.01.2024
Rola opakowań w bezpieczeństwie żywności
Opakowanie odgrywa niezastąpioną rolę w zapewnieniu bezpieczeństwa i jakości żywności m.in. ponieważ tworzy barierę zapobiegającą zanieczyszczeniu, ogranicza psucie się, zapobiega związanej z utlenianiem utracie wartości odżywczych świeżych owoców, warzyw i mięs, utrzymuje zmodyfikowaną atmosferę (co wydłuża okres przydatności do spożycia bez użycia agresywnych środków chemicznych), pochłania wilgoć czy zawiera informacje umożliwiające śledzenie żywności w łańcuchu dostaw, krytyczne w przypadku wycofania produktu.
-
17.01.2024
Kontrola jakości i bezpieczeństwa opakowania i produktu - aspekty materiałowe, technologiczne i środowiskowe
Kolejna edycja Warsztatów i FORUM wiedzy managerskiej FoodFakty Science 4 Business - Jakość i bezpieczeństwo opakowań i produktu zapakowanego już w lutym. Prezentujemy dziś Państwu Perspektywę - Kontrola jakości i bezpieczeństwa opakowania i produktu - aspekty materiałowe, technologiczne i środowiskowe. Zapraszamy do zapoznania się szczegółowymi opisami warsztatów!
-
19.10.2022
Recykling a materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością - rozporządzenie Komisji
Rozporządzenie stanowi istotny krok w kierunku wprowadzenia założeń gospodarki o obiegu zamkniętym, której celem jest ograniczenie niekorzystnego wpływu zanieczyszczenia tworzywami sztucznymi