Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowe wytyczne IFS Product Fraud Mitigation – wersja 3

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

IFS opublikował nową wersję wytycznych „Product Fraud Mitigation”. Ich celem jest przekazanie wskazówek dla firm wdrażających wymagania dotyczące oszustw w Standardach i Programach IFS.

Oszustwa produktowe obejmują szeroki zakres celowych oszustw związanych z żywnością i opakowaniami żywności, z których wszystkie są motywowane ekonomicznie i mają poważne konsekwencje dla konsumentów i przedsiębiorstw. Najpoważniejszym z tych oszukańczych czynów jest umyślne i ekonomicznie umotywowane fałszowanie żywności i opakowań, gdzie istnieje podwyższone ryzyko związane ze zdrowiem konsumentów.

Oszustwa związane z produktami nie są nowym przestępstwem, a istnieją dobrze udokumentowane przypadki, których historia sięga setek lat wstecz. Powtarzające się skandale związane z żywnością podnoszą rangę oszustw związanych z żywnością i obnażają niedociągnięcia nawet niektórych większych firm w branży. Podkreślają wyzwania, jakie stoją przed przemysłem spożywczym w zakresie integralności i bezpieczeństwa łańcucha dostaw żywności, w miarę jak łańcuchy dostaw stają się coraz bardziej złożone i mają charakter globalny.

Zgodnie ze zmieniającym się krajobrazem branży spożywczej oraz oczekiwaniami konsumentów, organów regulacyjnych i sprzedawców detalicznych, IFS uwzględnił i rozszerzył potrzebę stosowania środków łagodzących oszustwa produktowe w kilku swoich standardach i programach.

Rozdział 2 – nowość w wersji 3 wytycznych „Product Fraud Mitigation”

Rozdział 2 stanowi nowy dodatek do wersji 3 wytycznych „Product Fraud Mitigation” i wprowadza temat przejrzystości łańcucha dostaw: koncepcję, wyzwania i znaczenie dla oszustw produktowych.

Szczegółowe instrukcje, specyfika branży, konkretne wymagania, przykłady, możliwe pytania audytora

Rozdział 3 zawiera podejście „jak to zrobić” i zawiera szczegółowe instrukcje dotyczące niezbędnych kroków, które należy wykonać w celu opracowania planu ograniczania oszustw produktowych. Rozdział 4 odnosi się do standardów i programów IFS oraz podkreśla specyfikę branży i/lub konkretne wymagania dotyczące oszustw produktowych dla IFS Logistics w wersji 3 i IFS Broker w wersji 3.2. W Załączniku podano kilka przykładów planów łagodzenia skutków, wymieniono też możliwe pytania audytora.

Celem wytycznych jest przekazanie wskazówek dla firm wdrażających wymagania dotyczące oszustw w Standardach i Programach IFS

Należy zauważyć, że metoda oceny ryzyka w przypadku oceny podatności może różnić się w zależności od firmy i zaleca się, aby firmy korzystały z metodologii oceny ryzyka, z którą czują się najbardziej komfortowo. IFS nie zaleca szczególnej metodologii oceny ryzyka.

Pomimo różnorodności metodologii oceny ryzyka, istnieją kryteria, które należy zawsze brać pod uwagę w odniesieniu do podatności na oszustwa produktowe. Kryteria te służą konkretnie identyfikacji potencjalnego narażenia na oszustwa związane z produktami i znacznie różnią się od kryteriów związanych z bezpieczeństwem żywności i obroną żywności.

Niniejsze wytyczne zostały opracowane, aby pomóc firmom posiadającym certyfikat IFS zrozumieć koncepcję zarządzania ryzykiem w odniesieniu do zagrożeń związanych z oszustwami produktowymi oraz tego, w jaki sposób ocena podatności na zagrożenia stanowią integralną część procesu zarządzania ryzykiem.

Informacje zawarte w przewodniku „Product Fraud Mitigation” nie mają charakteru obowiązkowego. Ich celem jest zapewnienie wskazówek dla firm wdrażających wymagania dotyczące oszustw w Standardach i Programach IFS.

Źródło - wytyczne: https://www.ifs-certification.com/images/ifs_documents/IFS_Product_Fraud_Mitigation_guideline_v3_EN_1712923183.pdf

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Certyfikacja Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.