Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowe wytyczne WHO dotyczące zawartości soli w produktach spożywczych

Kategoria: Składniki Żywności

Dwukrotnie przekroczone zalecenia

Większość globalnej populacji każdego dnia spożywa dwukrotnie więcej soli niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Z tego powodu eksperci WHO przygotowali specjalny dokument, który posłużyć ma za punkt odniesienia w zakresie rekomendowanej zawartości sodu w poszczególnych rodzajach produktów spożywczych. Celem tej inicjatywy jest ograniczenie stosowania soli w żywności, a co za tym idzie, obniżenie jej konsumpcji do pożądanych 5 gramów/dzień. Przewodnik WHO, opublikowany na początku maja br., przedstawia zalecenia dotyczące zawartości sodu w 18 typach produktów, w tym serach, sosach, przekąskach czy frytkach.

Życie i zdrowie na szali

W ramach nowej kampanii WHO przypomina, że wysokie spożycie soli pociąga za sobą zwiększone ryzyko chorób serca, które powodują rocznie śmierć 3 milionów osób na całym świecie. Zmniejszenie udziału sodu w codziennej diecie stanowi więc prosty sposób nie tylko na poprawę sposobu żywienia, ale również ocalenie życia i zdrowia ogromnej liczby osób. „Większość ludzi nie wie jak dużo soli zjada, ani jakie zagrożenie się z tym wiąże. Poszczególne kraje muszą koniecznie wprowadzić działania na rzecz ograniczenia spożycia sodu oraz edukować swoich obywateli, by byli oni w stanie podejmować świadome i trafne decyzje dotyczące komponowania swoich posiłków”, podkreślił dyrektor generalny WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Ekspert dodał, że przemysł spożywczy „powinien obniżyć zawartość soli w żywności przetworzonej”, w czym pomocny będzie nowy dokument opracowany przez WHO.

Ile sodu w pizzy?

Zawarta w publikacji lista produktów została przygotowana z myślą o zróżnicowanych praktykach produkcyjnych i konsumpcyjnych panujących w poszczególnych państwach. Można znaleźć w niej m.in. informacje o rekomendowanej ilości sodu we frytkach (500 miligramów/100 gramów produktu) czy płatkach śniadaniowych (100 miligramów/100 gramów produktu). Z kolei mięso w puszce powinno zawierać najwyżej 225 miligramów sodu, pizza 450 miligramów, słone ciastka 600 miligramów, a masło 400 miligramów w 100 gramach produktu.

Reformulacja receptur

Wydany przez WHO dokument wpisuje się w cele programowe organizacji, która planuje ograniczyć światowe spożycie soli o 30% do roku 2025. Specjaliści WHO zwracają uwagę, że niektóre kraje rozpoczęły już wdrażanie międzynarodowych wytycznych dotyczących konsumpcji sodu. Za przykład posłużyć może Wielka Brytania – tamtejszy rząd zwrócił się do przedstawicieli branży spożywczej z apelem o dobrowolne zredefiniowanie receptur produktów, co zaowocowało zmniejszeniem spożycia soli o 15% między 2003 a 2011 rokiem. Zredukowanie ilości sodu dodawanego do żywności stanowi skuteczną strategię obniżania udziału soli w diecie, szczególnie w krajach, w których spożycie produktów przetworzonych kształtuje się na wysokim poziomie.

Źródła:

  1. https://www.who.int/publications/i/item/9789240025097
  2. https://www.who.int/news/item/05-05-2021-new-who-benchmarks-help-countries-reduce-salt-intake-and-save-lives
  3. https://www.efeagro.com/noticia/oms-reducir-consumo-sal-global/

Wybierz obszar: Badania żywności Dieta i zdrowie Dodatki i składniki

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn