Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowe wytyczne WHO dotyczące zawartości soli w produktach spożywczych

Kategoria: Składniki Żywności

Dwukrotnie przekroczone zalecenia

Większość globalnej populacji każdego dnia spożywa dwukrotnie więcej soli niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Z tego powodu eksperci WHO przygotowali specjalny dokument, który posłużyć ma za punkt odniesienia w zakresie rekomendowanej zawartości sodu w poszczególnych rodzajach produktów spożywczych. Celem tej inicjatywy jest ograniczenie stosowania soli w żywności, a co za tym idzie, obniżenie jej konsumpcji do pożądanych 5 gramów/dzień. Przewodnik WHO, opublikowany na początku maja br., przedstawia zalecenia dotyczące zawartości sodu w 18 typach produktów, w tym serach, sosach, przekąskach czy frytkach.

Życie i zdrowie na szali

W ramach nowej kampanii WHO przypomina, że wysokie spożycie soli pociąga za sobą zwiększone ryzyko chorób serca, które powodują rocznie śmierć 3 milionów osób na całym świecie. Zmniejszenie udziału sodu w codziennej diecie stanowi więc prosty sposób nie tylko na poprawę sposobu żywienia, ale również ocalenie życia i zdrowia ogromnej liczby osób. „Większość ludzi nie wie jak dużo soli zjada, ani jakie zagrożenie się z tym wiąże. Poszczególne kraje muszą koniecznie wprowadzić działania na rzecz ograniczenia spożycia sodu oraz edukować swoich obywateli, by byli oni w stanie podejmować świadome i trafne decyzje dotyczące komponowania swoich posiłków”, podkreślił dyrektor generalny WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Ekspert dodał, że przemysł spożywczy „powinien obniżyć zawartość soli w żywności przetworzonej”, w czym pomocny będzie nowy dokument opracowany przez WHO.

Ile sodu w pizzy?

Zawarta w publikacji lista produktów została przygotowana z myślą o zróżnicowanych praktykach produkcyjnych i konsumpcyjnych panujących w poszczególnych państwach. Można znaleźć w niej m.in. informacje o rekomendowanej ilości sodu we frytkach (500 miligramów/100 gramów produktu) czy płatkach śniadaniowych (100 miligramów/100 gramów produktu). Z kolei mięso w puszce powinno zawierać najwyżej 225 miligramów sodu, pizza 450 miligramów, słone ciastka 600 miligramów, a masło 400 miligramów w 100 gramach produktu.

Reformulacja receptur

Wydany przez WHO dokument wpisuje się w cele programowe organizacji, która planuje ograniczyć światowe spożycie soli o 30% do roku 2025. Specjaliści WHO zwracają uwagę, że niektóre kraje rozpoczęły już wdrażanie międzynarodowych wytycznych dotyczących konsumpcji sodu. Za przykład posłużyć może Wielka Brytania – tamtejszy rząd zwrócił się do przedstawicieli branży spożywczej z apelem o dobrowolne zredefiniowanie receptur produktów, co zaowocowało zmniejszeniem spożycia soli o 15% między 2003 a 2011 rokiem. Zredukowanie ilości sodu dodawanego do żywności stanowi skuteczną strategię obniżania udziału soli w diecie, szczególnie w krajach, w których spożycie produktów przetworzonych kształtuje się na wysokim poziomie.

Źródła:

  1. https://www.who.int/publications/i/item/9789240025097
  2. https://www.who.int/news/item/05-05-2021-new-who-benchmarks-help-countries-reduce-salt-intake-and-save-lives
  3. https://www.efeagro.com/noticia/oms-reducir-consumo-sal-global/
Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Dieta i zdrowie Dodatki i składniki

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.