Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowo odkryty gen roślinny może zwiększyć spożycie fosforu i zmniejszyć nawożenie

Kategoria: Składniki Żywności

Naukowcy z Wydziału Nauk o Roślinach i Środowisku Uniwersytetu w Kopenhadze odkryli niezwykły gen roślinny (gen CLE53), który reguluje współpracę między grzybami i roślinami. Gen ma zasadnicze znaczenie dla mechanizmu kontrolującego, w jaki sposób rośliny receptywne działają na grzyby mikoryzowe. W przyszłości ta nowo odkryta wiedza może posłużyć do zapewnienia lepszych zbiorów i zmniejszenia zużycia nawozów. Wyniki ich pracy zostały opublikowane w czasopiśmie Journal of Experimental Botany.

Podobne geny znajdują się we wszystkich roślinach - w tym w uprawach rolniczych. Zatem mutacja lub wyłączenie genu CLE53 w roślinie uprawnej powoduje, że roślina może być bardziej symbiotycznie zaangażowana z grzybami. W ten sposób możliwe staje się zmniejszenie zapotrzebowania na nawozy fosforowe, ponieważ rośliny poprawiają wchłanianie istniejącego fosforu z gleby.

70% nawożenia fosforem nie dociera do roślin

Fosfor jest niezbędny dla wszystkich roślin. Jednak problemem związanym ze stosowaniem fosforu w rolnictwie jest to, że wykorzystuje się go do nawożenia w dużo większych ilościach, niż rośliny mogą wchłonąć. Szacuje się, że około 70% nawozu fosforowego stosowanego w duńskim rolnictwie gromadzi się w glebie, a tylko 30% trafia do roślin.

Paradoksalnie naukowcy zaobserwowali, że gdy poziom fosforu w glebie jest wysoki, rośliny rzadziej współpracują z grzybami, co oznacza, że pogarsza się przyswajanie przez nie składników odżywczych.

Naukowcy poprzez szereg eksperymentów wykazali, że roślina nie wytwarza genu CLE53, jeśli nie ma fosforu. Jednak gdy poziomy fosforu w roślinie są wysokie lub jeśli roślina jest już symbiotycznie zaangażowana z grzybami, wówczas poziom CLE53 wzrasta. Ich badania pokazują, że gen CLE53 ma negatywny wpływ na zdolność rośliny do wchodzenia w symbiozę z grzybem, a tym samym najskuteczniej absorbuje fosfor.

Wymagana akceptacja edycji genów

Edycja genomowa roślin jest legalna w wielu krajach poza UE, np. w Chinach, Stanach Zjednoczonych, Szwajcarii czy Wielkiej Brytanii. Jednak w UE nie ma ogólnej akceptacji metod edycji genów, takich jak CRISPR, w celu zmiany roślin i środków spożywczych. Dlatego odkrycie naukowców ma na razie małe szanse na wykorzystanie w Danii i pozostałej części UE, jednak z tej technologii można korzystać w innych częściach świata.

W ciągu pięciu lat rośliny zostaną przetestowane i udoskonalone w taki sposób, aby bardziej współdziałały z grzybami i wchłaniały więcej fosforu.

Fakty:

  • 90% wszystkich roślin angażuje się w symbiotyczne związki z grzybami mikoryzowymi, które, jak się powszechnie uważa, rozszerzają sieci korzeniowe roślin, pomagając im w ten sposób uzyskać wystarczającą ilość fosforu, wody i innych składników odżywczych.
  • Aby skorzystać ze zdolności grzybów mikoryzowych do ekstrahowania fosforu z gleby, roślina musi je karmić tłuszczem i cukrem.
  • Szacuje się, że duńskie gospodarstwa nawożą w ilości ok. 30 kg fosforu na 1 ha ziemi.
  • Z tego około 30% trafia do upraw, a pozostałe 70% wiąże się z glebą.
  • Podczas deszczu część tego nagromadzonego fosforu jest spłukiwana przez spływ powierzchniowy do pobliskich strumieni, jezior i morza. Zwiększa to wzrost glonów co może zabić zarówno rośliny, jak i dziką przyrodę.
  • Fosfor jest skończonym zasobem naturalnym, który prawdopodobnie zostanie ostatecznie wyczerpany.
  • Badania są finansowane przez Fundację Novo Nordisk i Uniwersytet Kopenhaski.
  • Poprzednie badania wykazały, że istnieje podobny mechanizm symbiozy między roślinami strączkowymi a bakteriami ryzobu. Dotyczyło to również genu CLE, choć innego niż odkryli badacze.

Źródło: https://academic.oup.com/jxb/article/doi/10.1093/jxb/eraa193/5822653

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.