Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Kategoria: Składniki Żywności
Naukowcy z Wydziału Nauk o Roślinach i Środowisku Uniwersytetu w Kopenhadze odkryli niezwykły gen roślinny (gen CLE53), który reguluje współpracę między grzybami i roślinami. Gen ma zasadnicze znaczenie dla mechanizmu kontrolującego, w jaki sposób rośliny receptywne działają na grzyby mikoryzowe. W przyszłości ta nowo odkryta wiedza może posłużyć do zapewnienia lepszych zbiorów i zmniejszenia zużycia nawozów. Wyniki ich pracy zostały opublikowane w czasopiśmie Journal of Experimental Botany.
Podobne geny znajdują się we wszystkich roślinach - w tym w uprawach rolniczych. Zatem mutacja lub wyłączenie genu CLE53 w roślinie uprawnej powoduje, że roślina może być bardziej symbiotycznie zaangażowana z grzybami. W ten sposób możliwe staje się zmniejszenie zapotrzebowania na nawozy fosforowe, ponieważ rośliny poprawiają wchłanianie istniejącego fosforu z gleby.
70% nawożenia fosforem nie dociera do roślin
Fosfor jest niezbędny dla wszystkich roślin. Jednak problemem związanym ze stosowaniem fosforu w rolnictwie jest to, że wykorzystuje się go do nawożenia w dużo większych ilościach, niż rośliny mogą wchłonąć. Szacuje się, że około 70% nawozu fosforowego stosowanego w duńskim rolnictwie gromadzi się w glebie, a tylko 30% trafia do roślin.
Paradoksalnie naukowcy zaobserwowali, że gdy poziom fosforu w glebie jest wysoki, rośliny rzadziej współpracują z grzybami, co oznacza, że pogarsza się przyswajanie przez nie składników odżywczych.
Naukowcy poprzez szereg eksperymentów wykazali, że roślina nie wytwarza genu CLE53, jeśli nie ma fosforu. Jednak gdy poziomy fosforu w roślinie są wysokie lub jeśli roślina jest już symbiotycznie zaangażowana z grzybami, wówczas poziom CLE53 wzrasta. Ich badania pokazują, że gen CLE53 ma negatywny wpływ na zdolność rośliny do wchodzenia w symbiozę z grzybem, a tym samym najskuteczniej absorbuje fosfor.
Wymagana akceptacja edycji genów
Edycja genomowa roślin jest legalna w wielu krajach poza UE, np. w Chinach, Stanach Zjednoczonych, Szwajcarii czy Wielkiej Brytanii. Jednak w UE nie ma ogólnej akceptacji metod edycji genów, takich jak CRISPR, w celu zmiany roślin i środków spożywczych. Dlatego odkrycie naukowców ma na razie małe szanse na wykorzystanie w Danii i pozostałej części UE, jednak z tej technologii można korzystać w innych częściach świata.
W ciągu pięciu lat rośliny zostaną przetestowane i udoskonalone w taki sposób, aby bardziej współdziałały z grzybami i wchłaniały więcej fosforu.
Fakty:
Źródło: https://academic.oup.com/jxb/article/doi/10.1093/jxb/eraa193/5822653
Przeczytaj także
Rolnictwo jeszcze nie stało przed tak dużymi wyzwaniami jak obecnie. Rośnie liczba ludności oraz zapotrzebowanie na żywność. Zgodnie z prognozowanym przyrostem ludności oczekuje się, że globalne zapotrzebowanie na żywność w nadchodzących dekadach wzrośnie nawet o 70%.
Nadużywanie antybiotyków, duża liczba zwierząt i niska różnorodność genetyczna wynikające z intensywnej hodowli zwiększają ryzyko przenoszenia patogenów zwierzęcych na ludzi.
Opublikowano uzasadnienie do wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego w Warszawie z 16 października 2018 r. w sprawie skargi kasacyjnej A. SA z siedzibą w P. od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie z dnia 19 listopada 2015 r. sygn. akt VI SA/Wa 711/15 w sprawie ze skargi A. SA z siedzibą w P. na decyzję Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych...