Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowy materiał opakowaniowy zapobiegający przenoszeniu bakterii

Kategoria: Opakowania, Procesy i Technologie

Zespół naukowców na czele z Leylą Soleymani i Tohidem Didar z McMaster's Institute for Infectious Disease Research i kanadyjskiego Centrum Mikroskopii Elektronowej McMaster opracował samoczyszczącą powierzchnię ochronną, która ma zapobiegać przenoszeniu różnych form bakterii. Jest ona wykonana z tworzywa sztucznego i przypomina formą konwencjonalną przezroczystą folię, która może być zastosowana na powierzchniach, które często przyciągają bakterie, takie jak MRSA i C. difficile.

Zasada działania

Nowa powierzchnia inspirowana jest wodoodpornym liściu lotosu. Działa dzięki połączeniu inżynierii powierzchni i chemii w nanoskali. Powierzchnia ma teksturę w postaci mikroskopijnych zmarszczek, które nie pozwalają przepuszczać cząsteczek zewnętrznych, takich jak cząsteczki wody. Na przykład kropla wody lub krwi odbija się po wylądowaniu na powierzchni. To samo dotyczy bakterii. Powierzchnia jest również poddawana obróbce chemicznej w celu dalszego wzmocnienia jej właściwości.

Znaczenie dla przemysłu spożywczego

Ponadto poddany obróbce materiał najlepiej nadaje się do pakowania żywności, gdzie może zapobiec przypadkowemu przeniesieniu bakterii, takich jak: Salmonella, Escherichia coli i Listeria np. z surowego mięsa, z kurczaka i innych produktów spożywczych. Skuteczność powierzchni zweryfikowano przechwytując obrazy z mikroskopu elektronowego pokazujące, że praktycznie żadna bakteria nie została przeniesiona na nową powierzchnię. Badania zaprezentowano w artykule opublikowanym niedawno w ACS Nano. Zespół badawczy ma nadzieję na komercyjne opracowanie zastosowań nowego opakowania z tworzywa sztucznego.

 

Źródło: https://pubs.acs.org/doi/full/10.1021/acsnano.9b06287

 

Wybierz temat: Opakowania

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.