Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowy przewodnik FSSC 22000 : interpretacja ISO 22000

Kategoria: Business Review

Wytyczne zostały opracowane przez przedstawicieli Fundacji FSSC 22000, Précon Food Management i KTBA a Mérieux Nutrisciences Company, z których te ostatnie są firmami doradczymi.

Niniejszy dokument zawiera praktyczne wskazówki dotyczące interpretacji dwóch głównych zmian w normie:

  • struktury wysokiego poziomu (HLS)
  • ustalenia i kategoryzacji środków kontroli (CCP lub OPRP), w tym, w stosownych przypadkach, powiązanej komunikacji zewnętrznej.

W czerwcu 2018 r. opublikowano zmienioną wersję ISO 22000. Jest to pierwsza wersja od czasu pierwotnej publikacji normy w 2005 r. Wszystkie wymagania ISO 22000: 2018 są obowiązkowe wymagania dla wszystkich zakresów FSSC 22000.

Aby wesprzeć użytkowników FSSC 22000, ten dokument interpretacyjny został opracowany w celu dostarczenia wskazówek dotyczących najważniejszych zmian w nowej wersji oraz wdrożenia HACCP w celu zapewnienia skutecznego systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności. Ten dokument nie zastępuje wymagań ISO 22000. Dokument ma na celu osiągnięcie wyższego poziomu standaryzacji i harmonizacji dla wszystkich organizacji, które są obecnie certyfikowane na FSSC 22000 lub które chcą uzyskać certyfikat w przyszłości oraz dla organizacji zaangażowanych w proces certyfikacji.

Dokument nie obejmuje wszystkich wymagań ISO 22000: 2018, ale koncentruje się na dwóch istotnych zmianach:

  • Dostosowanie do struktury wysokiego poziomu ISO (HLS), która wprowadza nową strukturę i nowe wymagania dotyczące systemu zarządzania w odniesieniu do myślenia opartego na ryzyku na poziomie organizacyjnym.
  • Ustalenia i kategoryzacji środków kontroli (CCP lub OPRP), w tym, w stosownych przypadkach, powiązanej komunikacji zewnętrznej. Podniesienie OPRP bliżej CCP do „Planu kontroli zagrożeń” zamiast planu HACCP, z wyjaśnieniem wymogu kategoryzacji i zarządzania obydwoma rodzajami środków kontroli zagrożeń.

Kolejną istotną zmianą jest kontrola zewnętrznych procesów, produktów i usług, w tym zewnętrznie opracowanych elementów zarządzania bezpieczeństwem żywności, ale nie są one tutaj omawiane (patrz punkty 7.1.5 i 7.1.6 ISO 22000: 2018).

Chcielibyśmy podziękować wszystkim za wspaniałą pracę, a dokument jest teraz dostępny na stronie internetowej FSSC 22000 jako dokument zawierający wytyczne

Kliknij tutaj, aby pobrać dokument Wytyczne: interpretacja ISO 22000

Wybierz obszar: Certyfikacja

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn