Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowy przewodnik FSSC 22000 : interpretacja ISO 22000

Kategoria: Biznes

Wytyczne zostały opracowane przez przedstawicieli Fundacji FSSC 22000, Précon Food Management i KTBA a Mérieux Nutrisciences Company, z których te ostatnie są firmami doradczymi.

Niniejszy dokument zawiera praktyczne wskazówki dotyczące interpretacji dwóch głównych zmian w normie:

  • struktury wysokiego poziomu (HLS)
  • ustalenia i kategoryzacji środków kontroli (CCP lub OPRP), w tym, w stosownych przypadkach, powiązanej komunikacji zewnętrznej.

W czerwcu 2018 r. opublikowano zmienioną wersję ISO 22000. Jest to pierwsza wersja od czasu pierwotnej publikacji normy w 2005 r. Wszystkie wymagania ISO 22000: 2018 są obowiązkowe wymagania dla wszystkich zakresów FSSC 22000.

Aby wesprzeć użytkowników FSSC 22000, ten dokument interpretacyjny został opracowany w celu dostarczenia wskazówek dotyczących najważniejszych zmian w nowej wersji oraz wdrożenia HACCP w celu zapewnienia skutecznego systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności. Ten dokument nie zastępuje wymagań ISO 22000. Dokument ma na celu osiągnięcie wyższego poziomu standaryzacji i harmonizacji dla wszystkich organizacji, które są obecnie certyfikowane na FSSC 22000 lub które chcą uzyskać certyfikat w przyszłości oraz dla organizacji zaangażowanych w proces certyfikacji.

Dokument nie obejmuje wszystkich wymagań ISO 22000: 2018, ale koncentruje się na dwóch istotnych zmianach:

  • Dostosowanie do struktury wysokiego poziomu ISO (HLS), która wprowadza nową strukturę i nowe wymagania dotyczące systemu zarządzania w odniesieniu do myślenia opartego na ryzyku na poziomie organizacyjnym.
  • Ustalenia i kategoryzacji środków kontroli (CCP lub OPRP), w tym, w stosownych przypadkach, powiązanej komunikacji zewnętrznej. Podniesienie OPRP bliżej CCP do „Planu kontroli zagrożeń” zamiast planu HACCP, z wyjaśnieniem wymogu kategoryzacji i zarządzania obydwoma rodzajami środków kontroli zagrożeń.

Kolejną istotną zmianą jest kontrola zewnętrznych procesów, produktów i usług, w tym zewnętrznie opracowanych elementów zarządzania bezpieczeństwem żywności, ale nie są one tutaj omawiane (patrz punkty 7.1.5 i 7.1.6 ISO 22000: 2018).

Chcielibyśmy podziękować wszystkim za wspaniałą pracę, a dokument jest teraz dostępny na stronie internetowej FSSC 22000 jako dokument zawierający wytyczne

Kliknij tutaj, aby pobrać dokument Wytyczne: interpretacja ISO 22000

Wybierz temat: Certyfikacja

Autor: Jakub Ostaszewski

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.