Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Obrady Komitetu do spraw Żywienia oraz Żywności Specjalnego Przeznaczenia Żywieniowego

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W Dusseldorfie, 7 marca, rozpoczęła się 43. sesja Komitetu Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO do spraw Żywienia oraz Żywności Specjalnego Przeznaczenia Żywieniowego.

Pierwszy dzień sesji był podsumowaniem dziesięcioletniej pracy nad Normą na preparaty do dalszego żywienia starszych niemowląt oraz na produkty dla małych dzieci. Norma ta - z wyjątkiem preambuły - zostanie przekazana do zatwierdzenia przez Komisję Kodeksu Żywnościowego jeszcze w tym roku. Przedłużająca się dyskusja na tekstem preambuły wynika z braku zgody części państw na zawarcie odniesienia do dokumentu opracowanego przez Światową Organizację Zdrowia – International Code of Marketing of Breast-milk Substitutes

Do omówienia na spotkaniu pozostaje wciąż wiele istotnych tematów, w tym:

  • zasady ustalania referencyjnych wartości spożycia (NRV-R) dla preparatów przeznaczonych dla osób w wieku od 6 do 36 miesiąca,
  • technologiczne uzasadnienia stosowania substancji dodatkowych w preparatach do początkowego żywienia niemowląt oraz w żywności specjalnego przeznaczenia medycznego dla niemowląt. 

Przewiduje się również dyskusję nad propozycjami nowych prac, w tym nad metodą pomiaru słodkości w Normie dla preparatów do początkowego żywienia niemowląt oraz preparatów specjalnego przeznaczenia medycznego dla niemowląt.

Ostateczne decyzje i rezultaty tegorocznych obrad Komitetu do spraw Żywienia oraz Żywności Specjalnego Przeznaczenia Żywieniowego będą ujęte w oficjalnym raporcie z sesji dostępnym na stronie internetowej Komisji Kodeksu Żywnościowego.

Warto zaznaczyć w tym miejscu, że obecność Unii Europejskiej jako organizacji członkowskiej KKŻ FAO/WHO oraz jej państw członkowskich na sesji jest istotna, ponieważ prace tego Komitetu mają znaczenie dla zapewnienia globalnego bezpieczeństwa żywności. Opracowywane przez Komitet normy skierowane są do szczególnej grupy populacyjnej, a podejmowane decyzje mają wpływ na kształt unijnej legislacji.
Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w ramach działalności Punktu Kontaktowego Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO koordynuje uczestnictwo Polski w pracach KKŻ i jej komitetów. Więcej informacji w zakładce Współpraca międzynarodowa.

Źródło: IJHARS 

Autor: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.