Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Ocena bezpieczeństwa enzymu spożywczego γ-glutamylotransferazy białkowo-glutaminowej

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Enzym spożywczy γ-glutamylotransferaza białkowo-glutaminowa jest wytwarzany z niezmodyfikowanego genetycznie szczepu Streptomyces mobaraensis M2020197.

Eksperci EFSA oszacowali, że narażenie z dietą na ten enzym spożywczy – całkowitą zawartość substancji stałych organicznych (TOS) w populacjach europejskich wynosi do 3,498 mg TOS/kg masy ciała (mc.) dziennie.

Badania genotoksyczności nie wykazały zagrożeń dla bezpieczeństwa

Toksyczność ogólnoustrojową oceniano w 90-dniowym badaniu toksyczności po podaniu wielokrotnym doustnym na szczurach. Panel stwierdził, że poziom, przy którym nie obserwuje się szkodliwych skutków, wynosi 91 mg TOS/kg masy ciała na dzień. Obliczony margines narażenia dla każdej grupy wiekowej wynosił 36 (niemowlęta), 26 (małe dzieci), 50 (dzieci), 99 (młodzież), 115 (dorośli) i 133 (osoby starsze). Poszukiwano podobieństwa sekwencji aminokwasów enzymu spożywczego do znanych alergenów i nie znaleziono żadnego dopasowania. Panel uznał, że nie można wykluczyć ryzyka reakcji alergicznych w wyniku narażenia z dietą na ten enzym spożywczy, chociaż prawdopodobieństwo jest niskie. Ze względu na uzyskane marginesy narażenia nie można było ustalić bezpieczeństwa enzymu spożywczego. W związku z tym panel stwierdził, że enzymu spożywczego nie można uznać za bezpieczny w zamierzonych warunkach stosowania.

Gdzie stosuje się enzym?

Enzym spożywczy γ-glutamylotransferazy białkowo-glutaminowej przeznaczony jest do stosowania w wielu procesach wytwarzania żywności, np:

  • przetwórstwie zbóż i innych ziaren do produkcji wyrobów piekarniczych, produktów zbożowych innych niż pieczone;
  • przetwórstwie produktów mlecznych do produkcji produktów mlecznych fermentowanych, serów, deserów mlecznych;
  • przetwórstwie produktów pochodzenia roślinnego i grzybowego do produkcji analogów mięsa, roślinnych analogów mleka i przetworów mlecznych;
  • przetwórstwie przetworów mięsnych i rybnych do produkcji modyfikowanych przetworów mięsnych i rybnych.

Źródło: EFSA

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.