Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ocena bezpieczeństwa enzymu spożywczego γ-glutamylotransferazy białkowo-glutaminowej

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Enzym spożywczy γ-glutamylotransferaza białkowo-glutaminowa jest wytwarzany z niezmodyfikowanego genetycznie szczepu Streptomyces mobaraensis M2020197.

Eksperci EFSA oszacowali, że narażenie z dietą na ten enzym spożywczy – całkowitą zawartość substancji stałych organicznych (TOS) w populacjach europejskich wynosi do 3,498 mg TOS/kg masy ciała (mc.) dziennie.

Badania genotoksyczności nie wykazały zagrożeń dla bezpieczeństwa

Toksyczność ogólnoustrojową oceniano w 90-dniowym badaniu toksyczności po podaniu wielokrotnym doustnym na szczurach. Panel stwierdził, że poziom, przy którym nie obserwuje się szkodliwych skutków, wynosi 91 mg TOS/kg masy ciała na dzień. Obliczony margines narażenia dla każdej grupy wiekowej wynosił 36 (niemowlęta), 26 (małe dzieci), 50 (dzieci), 99 (młodzież), 115 (dorośli) i 133 (osoby starsze). Poszukiwano podobieństwa sekwencji aminokwasów enzymu spożywczego do znanych alergenów i nie znaleziono żadnego dopasowania. Panel uznał, że nie można wykluczyć ryzyka reakcji alergicznych w wyniku narażenia z dietą na ten enzym spożywczy, chociaż prawdopodobieństwo jest niskie. Ze względu na uzyskane marginesy narażenia nie można było ustalić bezpieczeństwa enzymu spożywczego. W związku z tym panel stwierdził, że enzymu spożywczego nie można uznać za bezpieczny w zamierzonych warunkach stosowania.

Gdzie stosuje się enzym?

Enzym spożywczy γ-glutamylotransferazy białkowo-glutaminowej przeznaczony jest do stosowania w wielu procesach wytwarzania żywności, np:

  • przetwórstwie zbóż i innych ziaren do produkcji wyrobów piekarniczych, produktów zbożowych innych niż pieczone;
  • przetwórstwie produktów mlecznych do produkcji produktów mlecznych fermentowanych, serów, deserów mlecznych;
  • przetwórstwie produktów pochodzenia roślinnego i grzybowego do produkcji analogów mięsa, roślinnych analogów mleka i przetworów mlecznych;
  • przetwórstwie przetworów mięsnych i rybnych do produkcji modyfikowanych przetworów mięsnych i rybnych.

Źródło: EFSA

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.