Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Wzrost zainteresowania konsumentów oraz wpływu białkowej żywności pochodzenia roślinnego na zdrowie publiczne, spowodował wzrost dostępności wysokoprzetworzonych analogów pochodzenia roślinnego.
W Journal of Food Science opublikowano wyniki badań naukowych, których celem była ocena jakości odżywczej i ceny roślinnych analogów nabiału i mięsa w porównaniu z ich odpowiednimi produktami pochodzenia zwierzęcego oraz zbadanie związku między stopniami przetwarzania a jakością odżywczą tych produktów.
Korzystając z bazy danych składu żywności, zbadano produkty z kategorii: ser, jogurt, mleko i mięso. Produkty zostały sklasyfikowane jako analogi roślinne i produkty pochodzenia zwierzęcego przy użyciu listy składników. Produkty zostały zbadane pod kątem zawartości składników odżywczych, ogólnej jakości odżywczej przy użyciu modelu profilowania składników odżywczych Food Standards Australia New Zealand, ceny i poziomów przetwarzania przy użyciu klasyfikacji NOVA.
Niniejsze badanie przedstawia solidną analizę dużej próbki analogowych produktów pochodzenia roślinnego w szerokim zakresie wskaźników oraz w porównaniu z produktami referencyjnymi pochodzenia zwierzęcego dostępnymi dla Kanadyjczyków. Przeanalizowo zarówno zawartość składników odżywczych, jak i ogólną jakość odżywczą produktów pochodzenia roślinnego, aby przedstawić kompleksowy przegląd tych produktów.
Co ustalili naukowcy – jakie były różnice między produktami konwencjonalnymi a analogami roślinnymi?
Analogi pochodzenia roślinnego mogą być częścią zdrowej i przystępnej cenowo diety w celu zmniejszenia spożycia składników odżywczych budzących obawy; jednak mogą być potrzebne dodatkowe wytyczne dotyczące składu i/lub etykietowania, aby podkreślić różnice w poziomach składników odżywczych.
Wnioski
Badania wykazały duże różnice w jakości odżywczej i cenie analogowych produktów pochodzenia roślinnego w porównaniu z ich odpowiednikami pochodzenia zwierzęcego, co uzasadnia potrzebę lepszej standaryzacji i informowania konsumentów o ich zdrowotności. Chociaż roślinne analogi mleka i mięsa były „zdrowsze” z niższą wartością energetyczną i zawartością tłuszczów nasyconych oraz podobną ceną w porównaniu z wzorcem pochodzenia zwierzęcego, roślinne analogi sera i jogurtu nie wykazywały podobnej tendencji. Poziomy przetwarzania (tj. klasyfikacja NOVA) nie wykazały istotnego związku z jakością odżywczą lub ceną. Wyniki badań naukowców sugerują potrzebę zróżnicowania i promowania standaryzacji „analogów roślinnych”, poza wykorzystaniem poziomów przetwarzania.
Źródło: https://ift.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1750-3841.16691
Przeczytaj także
30 projektów zostało rekomendowanych do dofinansowania na kwotę ponad 136 mln PLN. Wśród nich m.in.: kompozycje roślinnych, bezalergennych alternatyw misa; przenośne urządzenie do pozalaboratoryjnej kontroli sanitarnej w przemyśle spożywczym; funkcjonalne preparaty na bazie fortyfikowanego białka konopnego.
Szybkie, nieinwazyjne pomiary z wykorzystaniem obrazowania spektralnego powinny pomóc działom badawczo-rozwojowym i produkcyjnym w opracowaniu modeli przewidywania jakości proszku mlecznego. Firma Videometer jest partnerem przemysłowym w finansowanym przez IFD projekcie AMUSE - Advanced Methodologies to Understand Dairy Powder Stability and Promote Exports.
Wzrost popytu konsumenckiego spowoduje wyczerpanie tych mocy produkcyjnych, a obecne moce produkcyjne są niedopasowane pod względem skali, lokalizacji i możliwości technicznych w porównaniu z lokalnymi potrzebami graczy w tej rozwijającej się branży. Browary są podkreślane jako jedna z najbardziej odpowiednich opcji, ponieważ przemysł zrównoważonej fermentacji białek wykorzystuje fermentory.