Odpowiedni wiek wprowadzenia uzupełniającego karmienia niemowląt
Konsultacje opinii naukowej EFSA
EFSA poszukuje informacji zwrotnych od interesariuszy i innych zainteresowanych stron w sprawie swojej opinii naukowej na temat odpowiedniego wieku wprowadzenia żywienia uzupełniającego niemowląt.
Odpowiedni wiek wprowadzenia karmienia uzupełniającego - główne wnioski
Panel ds. produktów dietetycznych, żywienia i alergii (NDA), aby wydać opinię, dokonał przeglądu około 300 badań. Główne wnioski są następujące:
- Odpowiedni wiek do wprowadzania pokarmów uzupełniających zależy od cech i rozwoju niemowlęcia, szczególnie w przypadku wcześniaków. U większości niemowląt wiek ten wynosi od około 3-4 do 6 miesięcy,
- Większość niemowląt nie potrzebuje pokarmów uzupełniających do około 6 miesiąca życia, z wyjątkiem niektórych niemowląt z ryzykiem niedoboru żelaza, karmionych wyłącznie piersią,
- Nie ma wystarczających danych, aby określić dokładny wiek, w którym produkty uzupełniające powinny być wprowadzane u wszystkich niemowląt w Europie,
- Nie ma dowodów na to, że wczesne wprowadzenie potencjalnie alergennych pokarmów - takich jak jajka, zboża, ryby i orzeszki ziemne zwiększa ryzyko rozwoju alergii u dzieci,
- Nie ma dowodów na korzystne lub niekorzystne skutki wprowadzenia żywności zawierającej gluten wcześniej niż w 6 miesiącu życia.
Zgłaszanie uwag
W opinii rozważa się wprowadzenie żywności uzupełniającej z perspektywy rozwojowej, żywieniowej i zdrowotnej. Nie jest to ocena optymalnego czasu wyłącznego karmienia piersią, ponieważ ocena ma zastosowanie niezależnie od tego, czy niemowlęta są początkowo karmione wyłącznie piersią, czy karmione mieszanką.
Link do konsultacji: Odpowiedni wiek dla wprowadzenia uzupełniającego żywienia do diety niemowlęcia
Uwagi można zgłaszać do 29 maja 2019 roku
Przeczytaj także
-
07.02.2019
Nowa Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży a miejsce soków w zbilansowanej diecie
Nieprawidłowe żywienie, zbyt niska konsumpcja warzyw i owoców oraz niedostosowanie diety do potrzeb organizmu – to częste powody zaburzeń żywieniowych, nadwagi czy otyłości, także wśród dzieci...
-
06.11.2018
Z myślą o przyszłości – jak zatrzymać epidemię otyłości wśród dzieci i młodzieży?
W dniach 20 i 28 września br. w ramach ogólnopolskiego cyklu konferencji i warsztatów odbyły się spotkania organizowane przez Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) w ramach Narodowego Programu Zdrowia, których celem było podniesienie świadomości na temat znaczenia norm i zaleceń żywieniowych dla dzieci i młodzieży. Spotkania skierowane były do pracowników instytucji publicznych nadzorujących placówki oświatowe...
-
09.08.2018
Pozostałości pestycydów – nowe zalecenia EFSA dotyczące żywności dla niemowląt i małych dzieci
Aby lepiej chronić najmłodszych konsumentów EFSA przygotowała szereg zaleceń dotyczących pozostałości pestycydów w żywności. Propozycje organizacji w zakresie zaleceń stanowią jedną z części kompleksowej oceny bezpieczeństwa...