Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Jak podało ECDC zidentyfikowano grupę zakażeń wywoływanych przez bakterie Salmonella Typhimurium ST19 i S. Anatum ST64, obejmującą kilka krajów - podejrzane przypadki odnotowano w Wielkiej Brytanii, Francji, Luksemburgu, Holandii i Kanadzie. Największa część przypadków została zgłoszona w Wielkiej Brytanii. Kilka krajów UE, w tym Belgia, Niemcy i Grecja, jest również wymienionych jako kraje objęte postępowaniem, chociaż nie zgłoszono tam jeszcze żadnych przypadków.
Ocena epidemiologiczna
Na dzień 20 października 2020 r. zgłoszono 123 przypadki S. Typhimurium ST19 i jeden przypadek S. Anatum, z czego 105 w Wielkiej Brytanii (w tym 1 przypadek S. Anatum), 14 we Francji, 3 w Luksemburgu, po jednym w Niderlandach i Kanadzie. Badanie kliniczno-kontrolne w Wielkiej Brytanii oraz wywiady z pacjentami w Wielkiej Brytanii, Francji i Luksemburgu wskazały na orzechy brazylijskie jako prawdopodobny nośniki infekcji.
Dwie partie orzechów brazylijskich z Boliwii, których próbki pobrano w brytyjskiej firmie, dały wynik pozytywny na obecność S. Typhimurium ST19 (partia A) i S. Anatum ST64 (partia B), pasujące do szczepów, które wywołały epidemię. Orzechy brazylijskie były wykorzystywane do produkcji niektórych partii produktów z orzechów A i L. Orzechy brazylijskie, produkty z orzechów A i produkty z orzechów L zostały zidentyfikowane jako czynniki ryzyka choroby u pacjentów z zakażeniem S. Typhimurium ST19 u Wielkiej Brytanii. Orzechy brazylijskie były również stosowane w innych produktach orzechowych wytwarzanych przez różne przedsiębiorstwa w Wielkiej Brytanii oraz prawdopodobne jest, że źródłem infekcji są skażone orzechy brazylijskie, ale z dostępnych danych wynika, że nie można ustalić dokładnego miejsca skażenia.
Podjęte działania
Szeroko zakrojone wycofywania produktów z orzechów brazylijskich realizowane są od sierpnia 2020 roku. Podsumowując, wydaje się, że ogniska są kontrolowane, a prawdopodobieństwo pojawienia się nowych przypadków, które są związane z tym zdarzeniem jest niskie, ale możliwe, ponieważ produkty orzechowe mają długi okres przydatności do spożycia, a konsumenci mogli kupić produkty przed wdrożeniem środków kontroli.
Więcej na ten temat można znaleźć: https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/scientific_output/rapid-outbreak-assessment-salmonella-typhimurium-UI-636UK2020.pdf
Przeczytaj także
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 2 z 5 badanych próbek mięsa z indyka na kotlety.
Salmonella to rodzaj względnie beztlenowych, Gram-ujemnych bakterii należących do rodziny Enterobacteriacae, które zwykle posiadają peritrichalne orzęsienie i wykazują zdolność ruchu. Salmonella spp. obejmuje około 2541 różnych serotypów, z których każdy jest potencjalnie niebezpieczny dla człowieka.
FoodFakty NAWIGATOR – Salmonella – Zagrożenia występowania i techniki wykrywania w żywności – to pierwsze wydanie tematyczne naszego projektu ff NAWIGATOR. Wcześniej ukazał się ff NAWIGATOR LEX, który stanowi przegląd prawa żywnościowego wraz z komentarzami ekspertów w formie e-kwartalnika.