Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ogniska Salmonelli związane z orzechami brazylijskimi z Boliwii w kilku krajach UE

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Jak podało ECDC zidentyfikowano grupę zakażeń wywoływanych przez bakterie Salmonella Typhimurium ST19 i S. Anatum ST64, obejmującą kilka krajów - podejrzane przypadki odnotowano w Wielkiej Brytanii, Francji, Luksemburgu, Holandii i Kanadzie. Największa część przypadków została zgłoszona w Wielkiej Brytanii. Kilka krajów UE, w tym Belgia, Niemcy i Grecja, jest również wymienionych jako kraje objęte postępowaniem, chociaż nie zgłoszono tam jeszcze żadnych przypadków.

Ocena epidemiologiczna

Na dzień 20 października 2020 r. zgłoszono 123 przypadki S. Typhimurium ST19 i jeden przypadek S. Anatum, z czego 105 w Wielkiej Brytanii (w tym 1 przypadek S. Anatum), 14 we Francji, 3 w Luksemburgu, po jednym w Niderlandach i Kanadzie. Badanie kliniczno-kontrolne w Wielkiej Brytanii oraz wywiady z pacjentami w Wielkiej Brytanii, Francji i Luksemburgu wskazały na orzechy brazylijskie jako prawdopodobny nośniki infekcji.

Dwie partie orzechów brazylijskich z Boliwii, których próbki pobrano w brytyjskiej firmie, dały wynik pozytywny na obecność S. Typhimurium ST19 (partia A) i S. Anatum ST64 (partia B), pasujące do szczepów, które wywołały epidemię. Orzechy brazylijskie były wykorzystywane do produkcji niektórych partii produktów z orzechów A i L. Orzechy brazylijskie, produkty z orzechów A i produkty z orzechów L zostały zidentyfikowane jako czynniki ryzyka choroby u pacjentów z zakażeniem S. Typhimurium ST19 u Wielkiej Brytanii. Orzechy brazylijskie były również stosowane w innych produktach orzechowych wytwarzanych przez różne przedsiębiorstwa w Wielkiej Brytanii oraz prawdopodobne jest, że źródłem infekcji są skażone orzechy brazylijskie, ale z dostępnych danych wynika, że nie można ustalić dokładnego miejsca skażenia.

Podjęte działania

Szeroko zakrojone wycofywania produktów z orzechów brazylijskich realizowane są od sierpnia 2020 roku. Podsumowując, wydaje się, że ogniska są kontrolowane, a prawdopodobieństwo pojawienia się nowych przypadków, które są związane z tym zdarzeniem jest niskie, ale możliwe, ponieważ produkty orzechowe mają długi okres przydatności do spożycia, a konsumenci mogli kupić produkty przed wdrożeniem środków kontroli.

Więcej na ten temat można znaleźć: https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/scientific_output/rapid-outbreak-assessment-salmonella-typhimurium-UI-636UK2020.pdf

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Wycofania z rynku

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.