Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Opakowanie mleka wpływa na jego smak

Kategoria: Opakowania

Przemysł mleczarski dąży do zachowania jakości i bezpieczeństwa produktów mlecznych przy jednoczesnym zachowaniu możliwie najświeższego smaku dla konsumentów. Do tej pory przemysł w dużej mierze koncentrował się na pakowaniu mleka w pojemniki blokujące światło, aby zachować świeżość, ale niewiele wiadomo o tym, jak samo opakowanie wpływa na smak mleka. Jednak nowe badanie potwierdza, że opakowanie wpływa na smak – a tekturowe kartony nie zachowują świeżości mleka tak dobrze, jak pojemniki szklane i plastikowe.

Przebieg badań

Wg badań naukowców z North Carolona State University opublikowanych w listopadzie ub.r. w Journal of Dairy Science, opakowanie ma wpływ na smak mleka, a papierowe kartony nie zachowują świeżości mleka tak dobrze, jak opakowania szklane i plastikowe. Mleko jest bardziej podatne na nieprzyjemne zapachy związane z opakowaniem niż wiele innych napojów ze względu na jego łagodny, delikatny smak. Oprócz lekkiego utleniania na smak mleka może wpływać wymiana związków zawartych w opakowaniu do mleka oraz pochłanianie przez opakowanie smaków i aromatów żywności z otaczającego środowiska chłodniczego.

Aby określić ilościowo wpływ opakowania na smak, naukowcy zbadali pasteryzowane mleko pełne i odtłuszczone przechowywane w sześciu 0,5 l pojemnikach: kartonach, trzech opakowaniach plastikowych (wykonanych z różnych tworzyw sztucznych), plastikowym woreczku i szklanej butelce jako kontroli. Mleko przechowywano w całkowitej ciemności w celu kontrolowania lekkiego utleniania i utrzymywano w niskiej temperaturze 4°C.

Próbki badano w dniu pierwszego przetwarzania, a następnie ponownie po 5, 10 i 15 dniach. Przeszkolony panel zbadał właściwości sensoryczne każdej próbki, a zespół badawczy przeprowadził analizę związków lotnych, aby zrozumieć, w jaki sposób opakowanie migruje do mleka. Na koniec próbki poddano ślepemu testowi smaku konsumenta w dniu 10., aby sprawdzić, czy degustatorzy potrafią odróżnić mleko przechowywane w papierowym kartonie lub plastikowym dzbanku w porównaniu z mlekiem pakowanym w szkło.

Wyniki i wnioski

Wyniki wykazały, że rodzaj opakowania ma wpływ na smak mleka, a mleko odtłuszczone jest bardziej podatne na wpływy smakowe niż mleko pełne. Spośród różnych typów opakowań kartony i woreczki foliowe najsłabiej zachowywały świeżość mleka ze względu na wchłanianie przez materiał aromatu mleka i przenoszenie smaku tego materiału do mleka. Mleko pakowane w papierowe kartony w rzeczywistości wykazywało wyraźny nieprzyjemny smak, a także obecność związków z 'kartonów'. Ostateczne wyniki pokazują, że chociaż szkło pozostaje idealnym pojemnikiem do zachowania smaku mleka, plastikowe opakowania zapewniają dodatkowe korzyści, zachowując jednocześnie świeżość przy braku ekspozycji na światło.

Znaczenie badań dla przemysłu

Ponieważ mleko pakowane w opakowania kartonowe wykazywało wyraźny nieprzyjemny smak i obecność lotnych związków o specyficznej migracji, naukowcy sugerują, że przemysł i decydenci powinni szukać nowych alternatywnych opakowań dla płynnego mleka. Konsekwencje używania tych opakowań do mleka, które z biegiem czasu przyczyniają się do jego znacznie nieprzyjemnego posmaku, mogą wpłynąć na to, jak konsumenci postrzegają mleko i jego spożycie.

Źródło: https://www.journalofdairyscience.org/article/S0022-0302(22)00642-7/fulltext?adobe_mc=MCMID%3D76856334529914191110552298332497966444%7CMCORGID%3D242B6472541199F70A4C98A6%2540AdobeOrg%7CTS%3D1674817474

 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Opakowania Przemysł mleczarski

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.