Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Nawozy pochodzenia kałowego, nawadnianie i woda są najważniejszymi źródłami oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe (AMR) w żywności pochodzenia roślinnego i/lub w akwakulturze. Według EFSA w produkcji zwierząt lądowych potencjalnymi źródłami są: pasza, ludzie, woda, powietrze lub kurz, gleba, dzika przyroda, gryzonie, stawonogi i sprzęt.
Eksperci EFSA po raz pierwszy ocenili rolę środowisk produkcji żywności w powstawaniu i rozprzestrzenianiu się oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe. Zidentyfikowali główne źródła bakterii i genów (AMR), chociaż aktualne dane nie pozwalają na ilościowe określenie konkretnego wkładu każdego z nich w ten globalny problem.
Naukowcy z EFSA zidentyfikowali oporne bakterie i geny o najwyższym priorytecie dla zdrowia publicznego, które mogą być przenoszone przez łańcuch pokarmowy i dokonali przeglądu literatury naukowej w celu opisania ich występowanie w tych źródłach środowiskowych.
Środki mające na celu ograniczenie pojawiania się i rozprzestrzeniania oporności w środowiskach produkcji żywności obejmują:
Eksperci przedstawili również zalecenia dotyczące priorytetowych obszarów badań, dzięki którym można by wyeliminować luki w danych, pomagając tym samym zarządzającym ryzykiem w UE we wdrożeniu planu działania UE „Jedno zdrowie - plan przeciwko oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe" - (One Health Action Plan against AMR).
Oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe (AMR) – zdolność drobnoustrojów do opierania się leczeniu przeciwdrobnoustrojowemu, zwłaszcza antybiotykom – ma bezpośredni wpływ na zdrowie ludzi i zwierząt oraz niesie ze sobą duże obciążenie ekonomiczne ze względu na wyższe koszty leczenia i zmniejszoną produktywność spowodowaną chorobą. Szacuje się, że AMR odpowiada za 33 000 zgonów rocznie w UE i pochłaniają ok. 1,5 mld EUR rocznie z budżetu UE w postaci kosztów opieki zdrowotnej i spadku wydajności.
Przy opracowywaniu tej opinii naukowej eksperci ściśle współpracowali z Europejskim Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC), Europejską Agencją Leków (EMA) oraz Europejską Agencją Środowiska (EEA).
Przeczytaj także
W testach na myszach naukowcy byli w stanie wykazać, że ich nowa szczepionka skuteczniej zapobiegała zakażeniom Salmonellą niż istniejące szczepionki zatwierdzone do stosowania u świń i kurcząt.
Parlament Europejski przegłosował rezolucję dotyczącą zakazu hodowli klatkowej w Unii Europejskiej. Dokument ten jest efektem inicjatywy obywatelskiej "End the Cage Age" (Koniec Epoki Klatkowej), pod którą podpisało się 1.4 mln Europejczyków
Dostępne są nowe wytyczne i narzędzie, które pomogą dostawcom żywności zdecydować, jakie informacje przekazać konsumentom na temat przechowywania żywności i terminów jej spożycia po otwarciu opakowania.