Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zagrożenie:
Inspekcja Weterynaryjna poinformowała o wykryciu bakterii Salmonella Enteritidis w próbkach wymazów środowiskowych pochodzących z kurnika K-16.
Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt – Jaja z chowu na wolnym wybiegu, oznakowane kodem na skorupce: 1PL 30261302 W-WYBIEG
Oznakowania opakowań dostępnych w sprzedaży:
Data minimalnej trwałości będąca jednocześnie numerem partii:
08.10.2019 r., 09.10.2019 r., 10.10.2019 r., 11.10.2019 r., 12.10.2019 r.,
14.10.2019 r., 15.10.2019 r., 16.10.2019 r., 17.10.2019 r., 18.10.2019 r.
Numery partii/ data minimalnej trwałości:
nr partii: 11.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 08.10.2019
nr partii: 15.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 12.10.2019
nr partii: 16.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 13.10.2019
nr partii: 20.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 17.10.2019
nr partii: 21.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 18.10.2019
Producent – Przedsiębiorstwo Wielobranżowe GALLUS Sp. z o.o., Manieczki,
ul. Wybickiego 10, 63-112 Brodnica, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30261302.
Zakład pakowania jaj – Przedsiębiorstwo Wielobranżowe GALLUS Sp. z o.o., Krzyżanowo 64, 63-100 Śrem, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30265905.
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Śremie wydał decyzję z dnia 27.09.2019 r. nakazującą firmie GALLUS Sp. z o.o. wycofanie z obrotu partii jaj wyprodukowanych na fermie zlokalizowanej w Manieczkach, pochodzących z kurnika K-16. Jednocześnie decyzja zawiera zakaz wprowadzania do obrotu jaj pochodzących z należącego do podmiotu kurnika K-16, zniesionych od 23 sierpnia 2019 roku.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania przedmiotowych jaj.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerach partii wskazanych
w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny:
https://www.pzh.gov.pl/jaja-co-powinienes-wiedziec-2
Źródło: GIS
Przeczytaj także
Niezadeklarowany na opakowaniu składnik – mąka pszenna w produkcie „Alesto, Orzeszki ziemne panierowane w pikantnym cieście o smaku paprykowym, 250 g”. Mąka pszenna jest źródłem glutenu.
Wycofanie produktu pn. „Ananasy krojone w puszce marki Mount Elephant, 3 kg” ze względu na możliwość występowania fragmentów metalu (drutu)
Na stronie internetowej GIS ukazał się raport „Stan sanitarny kraju w roku 2018” opracowany przez Główny Inspektorat Sanitarny. Opracowanie zawiera podsumowanie i wyniki działań podjętych przez Inspektorat w zakresie bezpieczeństwa i higieny ogółem.