Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Ostrzeżenie GIS - wykrycie pałeczek Salmonella Enteritidis w próbkach kału kur z fermy kur niosek

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Inspekcja Weterynaryjna poinformowała o wykryciu bakterii Salmonella Enteritidis w próbkach kału pobranych na fermie kur niosek o weterynaryjnym numerze identyfikacyjnym (WNI) 26111313, co skutkowało nakazem wycofania jaj konsumpcyjnych z obrotu w związku z ryzykiem zakażenia jaj tymi bakteriami.

Szczegóły dotyczące produktów:

Produkt – Jaja

Oznaczenie na skorupce – 3PL 26111313

Numery partii/ data przydatności do spożycia:

nr partii / data przydatności do spożycia: 30.09.2020

nr partii / data przydatności do spożycia: 01.10.2020

nr partii / data przydatności do spożycia: 02.10.2020

nr partii / data przydatności do spożycia: 03.10.2020

nr partii / data przydatności do spożycia: 04.10.2020

nr partii / data przydatności do spożycia: 05.10.2020

nr partii / data przydatności do spożycia: 06.10.2020

Producent – Gospodarstwo Rolne Ferma Drobiu Tomasz Niewczas Tychów Nowy 60, 27 – 220 Mirzec, WNI 26111313

Dystrybutor: Zakład pakowania jaj - Zakład Pakowania Jaj Fermy Drobiu Niewczas Tomasz Niewczas Tychów Nowy 60, 27 – 220 Mirzec WNI 26115902

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Starachowicach wydał w dniu 10.09.2020r. decyzję administracyjną nakazującą wycofanie z rynku jaj wyprodukowanych na fermie od dnia pobrania próbek urzędowych kału (02.09.2020r.). Zakazał również wprowadzania do obrotu jaj pochodzących z fermy, w której stwierdzono Salmonella Enteritidis. Poinformował także właściwe terytorialnie Powiatowe Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne i przekazał listę odbiorców.

Stado (WNI 26111313), u którego w badaniach kału wykryto Salmonella Entritidis w dniu 14.09.2020r. dostarczono do ubojni drobiu, z której mięso zostanie przekazane do zakładu przetwórstwa i poddane obróbce termicznej gwarantującej wyeliminowanie wszystkich serotypów Salmonella.

Zakład Pakowania Jaj wprowadzający jaja do obrotu w dniu 15.09.2020 r. zamieści na stronie internetowej firmy informacje dla klientów dotyczącą partii wycofywanych jaj. Zakład dotarł do odbiorców, do których dostarczono jaja pochodzące od kur z fermy, w której stwierdzono Salmonella Enteritidis. Jaja wycofane z obrotu zostaną odebrane od kontrahentów.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania przedmiotowych jaj.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerach partii wskazanych w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny: https://www.pzh.gov.pl/jaja-co-powinienes-wiedziec-2

 

Źródło: GIS

Wybierz obszar: Wycofania z rynku

Autor: Główny Inspektorat Sanitarny

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn