Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Państwa członkowskie miały czas do 1 maja 2021 r., na transpozycję do prawa krajowego przepisów UE zakazujących nieuczciwych praktyk handlowych.
Dyrektywa, przyjęta w dniu 17 kwietnia 2019 r., zapewnia ochronę 100% europejskich rolników, a także małych i średnich dostawców przed 16 nieuczciwymi praktykami handlowymi ze strony większych nabywców w łańcuchu dostaw żywności. Obejmuje ona produkty rolne i spożywcze będące przedmiotem handlu w łańcuchu dostaw, zakazując po raz pierwszy na poziomie UE takich praktyk narzucanych jednostronnie przez jednego partnera handlowego drugiemu.
Nieuczciwe praktyki handlowe, które mają zostać zakazane, obejmują m.in. opóźnienia w płatnościach i anulowanie zamówień w ostatniej chwili w przypadku łatwo psujących się produktów żywnościowych; jednostronne lub wsteczne zmiany w umowach; lub zmuszanie dostawcy do płacenia za zmarnowane produkty i odmowę zawarcia umowy na piśmie. Rolnicy oraz mali i średni dostawcy, a także ich organizacje, będą mieli możliwość wnoszenia skarg na takie praktyki swoich nabywców.
Państwa członkowskie powinny ustanowić wyznaczone organy krajowe, które będą rozpatrywać skargi. Przepisy te chronią poufność, aby uniknąć jakichkolwiek działań odwetowych ze strony nabywców. Dyrektywa ta przyczynia się do wzmocnienia pozycji rolników w łańcuchu dostaw żywności. Komisja podjęła również kroki w celu zwiększenia przejrzystości rynku i promowania współpracy producentów w tym kontekście. Wszystkie te działania zapewnią bardziej zrównoważony, sprawiedliwy i efektywny łańcuch dostaw w sektorze rolno-spożywczym. Do listopada 2021 r. Komisja przedstawi pierwsze sprawozdanie z transpozycji i wdrożenia dyrektywy przez państwa członkowskie.
Krajowe środki transpozycji zgłoszone przez państwa członkowskie są dostępne tutaj. Więcej informacji można znaleźć tutaj.
Źródło: KE
Przeczytaj także
Rada przyjęła decyzję w sprawie zawarcia ze Zjednoczonym Królestwem (ZK) umowy o handlu i współpracy oraz umowy o bezpieczeństwie informacji. Jest to dla UE ostatni krok w procesie ratyfikacji umów. Zanim to mogło nastąpić, 27 kwietnia 2021 roku, Parlament Europejski w drodze głosowania wyraził zgodę na zawarcie przez UE umowy z ZK.
Jak zaangażować się w obchody Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności 2021?
Polska wdrożyła działania zmierzające do zapewnienia najwyższej jakości i bezpieczeństwa polskich produktów drobiowych w kontekście wystąpienia w przeszłości ognisk bakterii Salmonella w polskim mięsie drobiowym. Aktualnie nie jest planowane wprowadzenie restrykcji importowych na mięso drobiowe z Polski.