Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Polska: rekordowe zbiory zbóż w 2020 r.

Kategoria: Biznes

Korzystne warunki pogodowe oraz postępujący rozwój technologiczny polskiej produkcji rolnej przyczyniły się do uzyskania w 2020 r. największych w historii Polski zbiorów zbóż. Według danych GUS, zbiory zbóż ogółem w kończącym się roku wyniosły 33,5 mln ton, o 16% więcej niż przed rokiem, i o 5% więcej niż w rekordowym dotychczas roku 2014.

 

Zbiory – największe w historii

W drugiej połowie grudnia GUS opublikował wynikowy szacunek produkcji rolnej w 2020 roku. Według Urzędu, zbiory zbóż ogółem były o 16% większe niż przed rokiem. Produkcja największego wolumenowo polskiego zboża – pszenicy – wyniosła odpowiednio 10,3 mln ton (o 8% więcej w ujęciu rocznym) dla odmiany ozimej oraz 1,8 mln ton (o 20% więcej) dla odmiany jarej.

Zbiory pszenżyta i jęczmienia

Zbiory pszenżyta były o 13% większe niż przed rokiem (wzrost z 4,6 do 5,2 mln ton), a pszenżyta – o 24% (wzrost z 2,5 do 3,1 mln ton). Produkcja jęczmienia ozimego wyniosła 1,1 mln ton (wobec 1,0 mln ton w 2019 r.) i, podobnie jak w minionych latach, była ponad dwukrotnie mniejsza od produkcji jęczmienia jarego (która w ujęciu rocznym zwiększyła się z 2,4 do 2,7 mln ton). O jedną trzecią większe niż w 2019 r. były zbiory owsa (wzrost z 1,2 do 1,6 mln ton).

Powierzchnia upraw utrzymuje się na podobnym poziomie

Powierzchnia upraw zbóż ogółem, podobnie jak w 2019 r., wyniosła 7,9 mln ha. To nieznacznie więcej niż w latach 2010-18, kiedy powierzchnia wahała się w granicach 7,5-7,8 mln ha. O ok. 1% zmniejszył się obszar zasiewów pszenicy, wynosząc ok. 2,5 mln ha. Powierzchnia upraw pszenżyta wyniosła 1,3 mln ha, odnotowując w 2020 r. spadek o 4%. O prawie 7% – do ok. 1,0 mln ha – zwiększyła się powierzchnia zasiewów mieszanek zbożowych. Podobnej wielkości była powierzchnia upraw jęczmienia (spadek o 1%) – i żyta (wzrost o 4%). Powierzchnia upraw rzepaku i rzepiku wyniosła 0,9 mln ha (wzrost o 4%), a owsa – 0,5 mln ha (wzrost o 8%).

Wyższy poziom plonów we wszystkich gatunkach zbóż

Brak wzrostu powierzchni uprawnej oznacza, że wysoki poziom zbiorów to głównie efekt większych plonów osiąganych przez polskich producentów. Utrzymujące się od późnej wiosny korzystne warunki pogodowe umożliwiły osiągnięcie zdecydowanie lepszych wyników w porównaniu do poprzednich lat. Przeciętne wyniki dla zbóż podstawowych wyniosły 40,3 dt/ha – to o 14,5% więcej niż w 2019 r. Z kolei plony rzepaku wyniosły 31,5 dt/ha i były o 16,2% większe niż przed rokiem.

Najwyższy wzrost upraw jarych

O 9,9% większe w ujęciu rocznym były plony pszenicy ozimej – i była to jedyna kategoria wyodrębniona przez GUS, której wzrost plonów nie przekroczył 10%. Najwyższe wzrosty odnotowano dla upraw jarych, które zazwyczaj są bardziej wrażliwe na niekorzystne warunki pogodowe. O 24% wyższe były wyniki osiągane z mieszanek zbożowych, o 21,5% - pszenżyta, a wzrost o 17,8% odnotowano dla pszenicy.

Plony z upraw ozimych

Podobnie jak w ubiegłych latach, największe plony (51 dt/ha) uzyskano z upraw pszenicy ozimej. Innymi kategoriami, w których plony przekroczyły 40 dt/ha, były jęczmień ozimy (47,7 dt/ha) oraz pszenżyto ozime (41,9 dt/ha). Najniższe plony odnotowano dla produkcji żyta (32,4 dt/ha) oraz owsa (30,7 dt/ha), uprawianych najczęściej na mniej urodzajnych glebach (klasy IV-VI).

 

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz obszar: Przemysł piekarski

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Jakub Czugała
analityk sektora rolno-spożywczego
BNP Paribas Bank Polska S.A.

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.