Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Polska: rekordowe zbiory zbóż w 2020 r.

Kategoria: Biznes

Korzystne warunki pogodowe oraz postępujący rozwój technologiczny polskiej produkcji rolnej przyczyniły się do uzyskania w 2020 r. największych w historii Polski zbiorów zbóż. Według danych GUS, zbiory zbóż ogółem w kończącym się roku wyniosły 33,5 mln ton, o 16% więcej niż przed rokiem, i o 5% więcej niż w rekordowym dotychczas roku 2014.

 

Zbiory – największe w historii

W drugiej połowie grudnia GUS opublikował wynikowy szacunek produkcji rolnej w 2020 roku. Według Urzędu, zbiory zbóż ogółem były o 16% większe niż przed rokiem. Produkcja największego wolumenowo polskiego zboża – pszenicy – wyniosła odpowiednio 10,3 mln ton (o 8% więcej w ujęciu rocznym) dla odmiany ozimej oraz 1,8 mln ton (o 20% więcej) dla odmiany jarej.

Zbiory pszenżyta i jęczmienia

Zbiory pszenżyta były o 13% większe niż przed rokiem (wzrost z 4,6 do 5,2 mln ton), a pszenżyta – o 24% (wzrost z 2,5 do 3,1 mln ton). Produkcja jęczmienia ozimego wyniosła 1,1 mln ton (wobec 1,0 mln ton w 2019 r.) i, podobnie jak w minionych latach, była ponad dwukrotnie mniejsza od produkcji jęczmienia jarego (która w ujęciu rocznym zwiększyła się z 2,4 do 2,7 mln ton). O jedną trzecią większe niż w 2019 r. były zbiory owsa (wzrost z 1,2 do 1,6 mln ton).

Powierzchnia upraw utrzymuje się na podobnym poziomie

Powierzchnia upraw zbóż ogółem, podobnie jak w 2019 r., wyniosła 7,9 mln ha. To nieznacznie więcej niż w latach 2010-18, kiedy powierzchnia wahała się w granicach 7,5-7,8 mln ha. O ok. 1% zmniejszył się obszar zasiewów pszenicy, wynosząc ok. 2,5 mln ha. Powierzchnia upraw pszenżyta wyniosła 1,3 mln ha, odnotowując w 2020 r. spadek o 4%. O prawie 7% – do ok. 1,0 mln ha – zwiększyła się powierzchnia zasiewów mieszanek zbożowych. Podobnej wielkości była powierzchnia upraw jęczmienia (spadek o 1%) – i żyta (wzrost o 4%). Powierzchnia upraw rzepaku i rzepiku wyniosła 0,9 mln ha (wzrost o 4%), a owsa – 0,5 mln ha (wzrost o 8%).

Wyższy poziom plonów we wszystkich gatunkach zbóż

Brak wzrostu powierzchni uprawnej oznacza, że wysoki poziom zbiorów to głównie efekt większych plonów osiąganych przez polskich producentów. Utrzymujące się od późnej wiosny korzystne warunki pogodowe umożliwiły osiągnięcie zdecydowanie lepszych wyników w porównaniu do poprzednich lat. Przeciętne wyniki dla zbóż podstawowych wyniosły 40,3 dt/ha – to o 14,5% więcej niż w 2019 r. Z kolei plony rzepaku wyniosły 31,5 dt/ha i były o 16,2% większe niż przed rokiem.

Najwyższy wzrost upraw jarych

O 9,9% większe w ujęciu rocznym były plony pszenicy ozimej – i była to jedyna kategoria wyodrębniona przez GUS, której wzrost plonów nie przekroczył 10%. Najwyższe wzrosty odnotowano dla upraw jarych, które zazwyczaj są bardziej wrażliwe na niekorzystne warunki pogodowe. O 24% wyższe były wyniki osiągane z mieszanek zbożowych, o 21,5% - pszenżyta, a wzrost o 17,8% odnotowano dla pszenicy.

Plony z upraw ozimych

Podobnie jak w ubiegłych latach, największe plony (51 dt/ha) uzyskano z upraw pszenicy ozimej. Innymi kategoriami, w których plony przekroczyły 40 dt/ha, były jęczmień ozimy (47,7 dt/ha) oraz pszenżyto ozime (41,9 dt/ha). Najniższe plony odnotowano dla produkcji żyta (32,4 dt/ha) oraz owsa (30,7 dt/ha), uprawianych najczęściej na mniej urodzajnych glebach (klasy IV-VI).

 

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor:BNP Paribas
BNP Paribas
Jakub Czugała
analityk sektora rolno-spożywczego
BNP Paribas Bank Polska S.A.
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.